Mało się udzielam na forum i raczej tego zmieniać nie będę, bo fotograf ze mnie żaden, ale zdarzyło się tak, że mam obiektyw DA 18-55 w wersji starej oraz w nowej wersji II. Czytałem tutaj wiele rozważań (niestety głównie teoretycznych) na temat różnic między wersjami kita. Jeden użytkownik obu wersji również wcześniej je porównał i wyszło, że II lepsza kolorystycznie i nie tylko.
Korzystając z okazji zrobiłem porównanie i niestety nie widzę różnic na korzyść wersji II. Nie był to test (w sumie powinienem robić po 3 lub 5 zdjęć i wybierać najlepsze do porównania, ale robiłem tylko po jednym zdjęciu w danym ustawieniu). Jak już wspominałem fotograf ze mnie żaden, zatem mogę się mylić i to bardzo. Zdjęcia zrobione w jpg z IS (K200D) oraz bez IS, na korpusach DL oraz K200D. Ze statywu oraz z ręki (to przy porównaniu kolorów). Ogniskowe 18/3.5; 35/4.5; 55/5.6. Na moim komputerze przy porównaniu bezpośrednim nie widzę różnicy nawet na 100% powiększeniu (oczywiście na tych zdjęciach, gdzie ostrość jest ustawiona prawidłowo, mimo statywu zdarza się żle ustawiona - powinienem był użyć pilota albo co).
Jeśli ktoś życzyłby sobie zdjęcia na maila to jestem gotowy przesłać.
P.S.
dekielek w wersji II jest zdecydowanie lepszy
jest: Q, 01, NX1000, 20-50, 20; było: Pentax K200D+grip, DL, DA 18-55, DA 18-55 II, FA 50/1,4, FA 100-300, FGZ 360, DFA 100, DA 17-70, DA 200, Canon 600D + kit, Fuji S100FS, *ist