luckyluk  Dołączył: 27 Kwi 2007
Obiektyw do ciasnych wnętrz
Pytanie zwłaszcza do posiadaczy DA 14mm, gdyż zrobił się on ostatnio ciut tańszy od sigmy 10-20mm. Ile daje te 4mm różnicy względem np. kitowego 18mm. Mam okropny dylemat teraz czy brać sigmę czy da 14mm.

Szukałem w historii, ale sigmę porównywano głównie z innymi zoomami.

Asahi
[Usunięty]
Zalezy co chcesz nim fotografowac, ogolnie, 10mm a 14mm, to niebo i ziemia. Jesli jednak zalezy Ci na jasnosci, no to oczywiscie Pentax.

jasność we wnętrzach, na statywie jest raczej mało przydatna. Bardziej bym zerkał na wszelakiego rodzaju niekształcenia.

Asahi
[Usunięty]
Jesli chodzi o znieksztalcenia, a raczej ich brak, to chyba niezly jest DA12-24. Niestety drogi.

gdybym się nie przejmował kasą, to już bym biegał z tą sigmą

Asahi
[Usunięty]
Chyba roznica (jesli jest) miedzy DA 14 a Sigma 10-20 nie jest taka duza? Ja wybralem Sigme 10-20 (jutro lub pojutrze mam dostac) poniewaz, cenowo byla w porownaniu z innymi (bralem pod uwage S12-24, S10-20 i Pentaxa 12-24) najbardziej przystepna, 10 mm jest tez bardzo kuszace i musze przyznac, ze na zdjeciach, ktore do tej pory widzialem, wlasnie te 10mm wymiata wszystko inne. A, ze ma tez swoje wady (np. nieregularna dystorsje), obiektywow bez wad nie ma, a te mozna widziec pozytywnie, jesli sie o nich wie i umiejetnie je wykorzysta.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Asahi, święte słowa. :-B

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Tak sobie pomyślałem, że do bardzo cianych wnętrz to chyba naleśniki najbardziej się nadają. Więcej miejsca zostaje dla fotografa w pomieszczeniu ;-)

Asahi
[Usunięty]
szczypiorrr napisał/a:
do bardzo cianych wnętrz to chyba naleśniki najbardziej się nadają.
ale bez nadzienia :mrgreen:

Meggido, :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Asahi napisał/a:
wlasnie te 10mm wymiata wszystko inne

Trzeba mieć małe stopy i nie nosić kałduna lub alternatywnie bardzo długie łapy :mrgreen:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
i długą szyję, albo pochylać się do przodu ;-)

Asahi
[Usunięty]
Wiedzialem, ze zaraz sie zacznie... :-D

Gorzej jak Ci coś tam jeszcze wystawać będzie, to napewno się załapie w kadr. :mrgreen:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
plwk, Przy 10mm jeszcze nie :evilsmile: z tego co widziałem to wspomniane problemy sa na pełnej klacie z sigmą 12-24mm na szerookim końcu

Asahi
[Usunięty]
Meggido napisał/a:
Gorzej jak Ci coś tam jeszcze wystawać będzie
eeee tam gorzej, chyba lepiej :mrgreen:

Zależy, może albo poprawić kadr albo go kompletnie zepsuć. :-B

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Swgo czasu gośc na allegro sprzedawał mały czajniczek i wystające conieco znacznie podniosło oglądalność :evilsmile: znaczy kadr poprawiło ;-)

siwyyy77, ale ale, to było odbicie, a nie wystające coś :-) chyba że mówimy o jakiejś innej wersji czajniczka

To nie było odbicie. ;-)

no to mówimy o innej wersji czajniczka :D

ja mówię o tej:

Skocz do: