LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
A jednak da się porysować matryce przy użyciu patyczków + izopropanolu.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
A jednak da się porysować matryce przy użyciu patyczków + izopropanolu.

Trzeba miec pecha, szczegolnie ze firmowe zaklady naprawcze czyscza wlasnie w ten sposob... to znaczy nie patyczkami, ale szmatka owinieta na pensecie...

Asahi
[Usunięty]
Marcinicus, czy ten izopropanol z allegro, mozna stosowac rowniez do soczewek/filtrow itd?

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
skoro na matryce mozna, to czemu nie :P

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
patyczków + izopropanolu.

Takie połączenie nie ma tu nic do rzeczy. Równie dobrze można napisać: "payczków+płynu do optyki", "patyczków+..." etc, etc.
Albo za mocno docisnął, albo miał jakiś wardy pyłek na matrycy...Tylko dwie możliwości...Nie wierzę, że sam bawełniany patyczek - przy niewielkim docisku zarysuje szklany filtr na matrycy...

Marcinicus, czy ten izopropanol z allegro, mozna stosowac rowniez do soczewek/filtrow itd?

Skoro do matrycy można...ale ja wolałbym do optyki zwykły płyn.

Asahi
[Usunięty]
muciaq napisał/a:
bo matryca to nie szklo z powlokami :-P

a izopropyl nie ma wlasciwosci zracych, szybciej wyschnie zanim cos zniszczy :P

plyny do optyki tez alkohol maja, tylko, ze etylowy ;p

Marcinicus napisał/a:
Takie połączenie nie ma tu nic do rzeczy. Równie dobrze można napisać: "payczków+płynu do optyki", "patyczków+..." etc, etc.
Albo za mocno docisnął, albo miał jakiś wardy pyłek na matrycy...Tylko dwie możliwości...Nie wierzę, że sam bawełniany patyczek - przy niewielkim docisku zarysuje szklany filtr na matrycy...

do czyszczenia matryc robi sie specjalne patyczki z wieksza iloscia waty, bo ten plastik w normalnych patyczkach do uszu czasami juz na sucho wychodzi poza wate, a co dopiero na mokro (jest jej za malo albo za gleboko nalozona) i mogl ostra krawedzia tego plastiku porysowac.
Kiedys na forum fuji czytalem o tym, mozesz saam w domu porownac patyczki ktore dostaniesz przy "zestawei do czyszczenia matryc" i zwykle do uszu :P

Asahi
[Usunięty]
To jest odpowiedz, a nie:
muciaq napisał/a:

dziekuje. ;-)

muciaq napisał/a:
mogl ostra krawedzia tego plastiku porysowac.

Platikiem? Szkło? Powodzenia...

Cytat
Platikiem? Szkło? Powodzenia...

alkos, ale przeciez te filtry nie sa zroione z jakiegos ekstra super mocnego szkla...

a sa na nich na pewno jakies powloki i moze to je wlasnie ten plastik porysowal...
mam na okularach jakies powloki uv i na prawde, da sie zrobic takie matowe ryski plastikowym patyczkiem :P

muciaq napisał/a:
alkos, ale przeciez te filtry nie sa zroione z jakiegos ekstra super mocnego szkla...

Jakiekolwiek szkło nie da sie zarysować polimerem*...

*no, moze pomijajac jakies kosmiczne wynalazki...

muciaq napisał/a:
a sa na nich na pewno jakies powloki i moze to je wlasnie ten plastik porysowal...

Wtedy nie byłoby tego widać na zdjęciach. Grubość powłok jest pomijalna...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Te patyczki to jakiś polipropylen czy coś podobnego a to w standardowych wyrobach jest bardzo miękkie.

Sierek  Dołączył: 02 Lut 2008
Uwaga, bo zaraz dojdziecie do wniosku, że najlepiej czyścić matrycę samymi patyczkami, bez waty :-D

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Ja przyciąłem 2 paski 15 mm z karty bankomatowej na to szmatka irchowa zmoczona izopropanolem raz dwa na mokro raz dwa na sucho i po krzyku.
Tylko co do szmatek - mam 2 rodzaje obie irchowe a różnią się diametralnie z jednej sypie się pyłek z drugiej nie.

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Wczoraj widzialem sie z moim kumplem Canonierem. Kupił sobie ostatnio EOS 450.
Pożaliłem mu się, że mam syfy na matrycy i na kazdym zdjęciu w tym samym miejscu mam plamkę niezależnie od obiektywu.
On na to, że w jego sprzęcie jest softwarowe "usuwanie plam" na zdjęciach. Jeśli oprogramowanie stwierdzi plamkę w tym samym zdjęciu na wielu zdjęciach robi automatyczny retusz.
Nie wiem z jakim efektem bo kolega ma póki co dziewiczy aparat i zero syfu na matrycy, niemniej fajny bajer canon wymyslił. Ciekawe tylko czy faktycznie sprawdza się to, czy to moze kolejny marketingowy gadżet z serii detekcja twarzy czy detekcja uśmiechu.

Wito76 napisał/a:
Nie wiem z jakim efektem bo kolega ma póki co dziewiczy aparat i zero syfu na matrycy, niemniej fajny bajer canon wymyslił. Ciekawe tylko czy faktycznie sprawdza się to, czy to moze kolejny marketingowy gadżet z serii detekcja twarzy czy detekcja uśmiechu.

Nikon tez to ma - "dust off reference photograph"... dziala z firmowym Capture NX/NX2, moze nie automatycznie, ale skutecznie ;-)

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Czyli innymi słowy "wiodący" są lepsi w tym temacie od kopciuszka-pentaxa.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
ja wczoraj ogladalem kolezanki fotki z weselnego pleneru... fotograf zdarl z niej prawei 2kPLN, a jak zobaczylem jaka zasyfiona mial matryce - to smiac chcialo mi sie. Takich zdjec nie pokazalbym nikomu, a co dopiero wzial za nie kase. Mogl zlitowac sie nad nimi Photoshopem chociaz...
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Cóż..

Zachciało mi się zabawy gruszką z pędzelkiem. I o to co uzyskałem po jednym, niepożądanym ruchu:

f/22

Myślicie, że to także tylko tłuste paprochy? Masakra, dziś mi przyszła kadycha i już takie historie..

Jutro idę do serwisu w mojej mieścinie, może mają ten izopropanol, a nóż obejdzie się bez krzyku.

Ale o diagnozę ślicznie poproszę..

paprochy imho.

Skocz do: