j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Asahi napisał/a:
Chyba nam sie nudzi...
Meggido napisał/a:
Mnie przynajmniej się nie nudzi.

to zróbmy ankietę, czy nam się nudzi.
*puf*

woj  Dołączył: 02 Sie 2008
PiotruśP Ja tą wadę zauważam tylko przy ręcznym ustawianiu ostrości.
Jak włączę AF, ustawienie jest tak szybkie że nic nie można zauważyć

Asahi
[Usunięty]
j+ napisał/a:
to zróbmy ankietę, czy nam się nudzi.
to zrobmy ankiete, czy zrobimy ankiete.

Jeszcze jedno.
Jak przekręcę aparatem o 90 lub o 180 stopni i krecę pierścieniem ostrości to wszystko jest ok, przesuwanie obrazu nie występuje.
Wada występuje tylko przy normalnym ustawieniu aparatu, poziomym.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
woj, poszukaj pentaksjana z kitem w okolicy i sprawdź z jego szkłem ... ale efekt będzie ten sam.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
woj napisał/a:
to zrobmy ankiete, co jest niezbedne zeby zrobic ankiete.

Znalazłem przyczynę moich problemów. Obiektyw posiada luz poprzeczny na części która się wysuwa, w której zamocowana jest przednia soczewka. Jak się popatrzy przez wizjer aparatu i poruszy tą częścią obiektywu prostopadle (na boki) do osi obiektywu to wyczuwalny jest luz, oraz widoczne jest przemieszczanie obrazu dokładne takie samo jak przy regulacji ostrości. To ten luz poprzeczny powoduje przesuwanie obrazu w obiektywie przy regulacji ostrości. Problem występuje też przy włączonym autofokusie ale wtedy trudnej to dostrzec.
Szukałem w internecie i znalazłem tutaj coś takiego . Więc canonowcy też to mają.

Pytanie następujące czy to norma - ten luz, w obiektywach kitowych 18-55, czy to wada mojego egzemplarza.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Raczej wada Twojej sztuki.

Asahi
[Usunięty]
woj napisał/a:
czy to norma - ten luz
nic nie jest norma, co jest zepsute. Idz tam gdzie kupiles tego kita i go wymien, szkoda czasu. Jak nie mozesz wymienic, kup nowy to znowu nie majatek.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
woj napisał/a:
Szukałem w internecie i znalazłem tutaj coś takiego . Więc canonowcy też to mają.

Ech i takie są efekty szukania w internecie :-P Jeżeli kiedykolwiek miałeś w łapie EF-Sa 18-55 to z pewnością zauważyłeś że ten obiektyw nie posiada pierścienia ustawiania ostrości - kręci się bezpośrednio tubusem z soczewkami. To że lata to inna sprawa, choć to zależne od egzemplarza - niektóre latają mniej. Wszystkimi ostrzenie ręczne to makabra jak Ci wszystko lata też w wizjerze.

Natomiast w Pentaksie masz pierścień ustawiania ostrości, niewielki luz na tubusie soczewek nie robi specjalnej różnicy.

Masz najwyraźniej wadliwy egzemplarz. Wymień go czym prędzej :-)

Wymieniłem ten obiektyw w sklepie. W sklepie oglądałem trzy sztuki i we wszystkich były luzy. W nowym obiektywie który wybrałem przynajmniej nie występuje przesuwanie obrazu przy kręceniu pierścieniem ostrości. Przy poruszaniu poprzecznym cześcią obiektywu która się wysuwa występuje przemieszczanie obrazu.
Tak więc reasumując te kity są do kitu. Czeka mnie w przyszłości zakup innego obiektywu.
Dziękuję za pomoc i uwagi. Jesteście super.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
woj napisał/a:
Tak więc reasumując te kity są do kitu.
Za dużo wymagasz od obiektywu, który wart jest 150 zł. To nie jest SMC-M tylko kit, tani obiektyw dodawany do puszki ... ważne, ze optycznie jest bdb i tę właściwość staraj się wykorzystać.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Asahi napisał/a:

A jaką metodą wybierzemy metodę wybierania obiektywu? (zamiast owego ,,KITA") :mrgreen:

rokicozrywaboki  Dołączył: 09 Sie 2008
PiotruśP napisał/a:
... ważne, ze optycznie jest bdb i tę właściwość staraj się wykorzystać.
Poważnie? Bo ja się nie znam, ale wydaje mi się dość kiepski. Mógłby ktoś wstawić fotkę która pokaże maksimum możliwości tego obiektywu. Tak bez upiększania - prosto z aparatu.
Pozdrawiam

Asahi
[Usunięty]
rokicozrywaboki napisał/a:
Mógłby ktoś wstawić fotkę która pokaże maksimum możliwości tego obiektywu.
jak to sobie wyobrazasz? Fotke ktora zdobyla mistrzostwo swiata w kategorii "Kit pentaxa"? Proponuje te strone: http://www.pentaxphotogallery.com/

A wyobrażam sobie to tak: zrobił ktoś fotkę kitem i stwierdził "to najlepsze zdjęcie jakie można zrobić tym obiektywem. Zrobiłem już 20.000 zdjęć i ta jest bezsprzecznie najlepsza (technicznie). Z tego obiektywu nie da się więcej wycisnąć"
:D
A na tej stronce którą podałeś to nikt chyba kitem nie robi...ale popatrzę chwilę :D

Asahi
[Usunięty]
rokicozrywaboki napisał/a:
A na tej stronce którą podałeś to nikt chyba kitem nie robi...ale popatrzę chwilę
robi, robi IMAGE DATA -> LENS -> 8 od gory ;-)

Racja są. I to nawet ładne...ale małe i nie za bardzo widać co może obiektyw.
Tak czy siak dzięki za linka.

EDIT: chociaż niektóre mimo tego, że malutkie naprawdę dają radę! Czyli te z tych szkiełek można coś wycisnąć. Muszę się bardziej postarać !

Asahi
[Usunięty]
Kopalnia zdjec z roznych obiektywow jest rowniez ten watek http://pentax.org.pl/view...?t=4505&start=0 polecam.

Skocz do: