a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
O ja cie przepraszam! To Gracjan?

colnet  Dołączył: 04 Lip 2008
O cholera :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
no nie mówcie koledzy, że nie znacie słynnego czajniczka z allegro!

wstyd :-)

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Nie znamy ale już poznaliśmy dzięki Tobie :D hehehehe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Asahi
[Usunięty]
Dzisiaj dotarlo do mnie moje nowe "dziecko", Sigma 10-20 :mrgreen: Pare minut temu pstryknalem pare fotek, takich byle jakich. Jutro odbedzie sie testowanie i bedzie troche wiecej. Juz teraz moge potwierdzic opinie posiadaczy tego obiektywu, ze robienie nim zdjec, to wielka radocha i jest to obiektyw z rodzaju tych, ktore ja okreslam mianem kreatywnych. Dla wszystkich tych, ktorzy nie moga sie jeszcze na ten obiektyw zdecydowac, pierwsze moje fotki z Sigmy 10-20
20mm/5.6 bez przechylania aparatu

10mm/4 bez przechylania aparatu

10mm/4 z przechyleniem ;-)

10mm/4 w kadr miesci sie niesamowita przestrzen :mrgreen:

10mm/4 jeszcze jedna "pokraka"

10mm/4 bokeh :-D

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Asahi napisał/a:
i jest to obiektyw z rodzaju tych, ktore ja okreslam mianem kreatywnych.

Jeszcze trochę ,,pracy" z Photoshopem i całkiem ,,kreatywnie " będzie... ;-)
Jak ktoś lubi -to mozna eksperymentować ze ,,światem widzianym inaczej" Ktos tu nawet na jakimś poście poszukiwał najbardziej ,,mydlanych" obiektywów". Są jeszcze ,,fisheye" i inne wynalazki... Pozdrawiam
P.S. Wcale nie twierdzę że to nie jest sztuka... :-D

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
To drzewko z ostatniej fotki lekko aberuje. Jako ze Pentax 12-24 ma aberacje prawie trzykrotnie wieksza od tej Sigmy(Photozone) -tzn ze drzewko bylo by w kolorze niebieskim ? ;)
I jeszcze male pytanko- jak z predkoscia tej 10-20 szczegolnie w ciemnych pomieszczeniach?
Blesso

Asahi
[Usunięty]
Blesso napisał/a:
To drzewko z ostatniej fotki lekko aberuje.
pokaz mi obiektyw ktory na f4 przy 10mm nie aberruje ;-) i to na takim motywie (liscie i galazki pod swiatlo).
Blesso napisał/a:
jak z predkoscia tej 10-20 szczegolnie w ciemnych pomieszczeniach?
zalezy czy rzucam prawa, czy lewa reka a w pomieszczeniach rzucam troche lzej, bo nie chce zeby sie zepsula o sciane :?:

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Używam tej Sigmy od prawie roku i nie narzekam. Na tej fotce widać drobne zniekształcenia ale nie są wielkie. Na codzień fotografuję tym obiektywem wnętrza.

Asahi
[Usunięty]
Jurek napisał/a:
Używam tej Sigmy od prawie roku i nie narzekam
bo na co tu narzekac? Wystarczy popatrzec na parametry obiektywu i mniej wiecej wiadomo czego mozna sie spodziewac. Jesli ktos oczekuje od 10mm na pelnej dziurze obrazu wolnego od aberracji chromatycznych i chce tym obiektywem fotografowac cos, co sie szybko przemieszcza w ciemnych pomieszczeniach (bo tylko tak potrafie zinterpretowac pytanie kolegi Blesso, ) to raczej musi poszukac czegos innego (tylko czego?).

[ Dodano: 2008-08-10, 10:21 ]
Z porannego spaceru z pieskiem :-)
wszystkie na @10mm/f8

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Ja, podobnie jak przedpiscy, posiadam tą Sigmę i jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu. Podoba mi się zwłaszcza, że przy tych 10-12 mm chmury zaczynają się zbiegać tak delikatnie ku środkowi kadru co przy malowniczych obłokach dodaje zdjęciu swoistego dramatyzmu.
Ale wracając do tematu wątku dlaczego nikt do tej pory nie napisał, zaspakajając ciekawość pytającego, że chodzi mu przede wszystkim o rektoskop :?: :?:
Oczywiście z naszej ulubionej firmy . . . .

Pozdrówka - Kuszelas :mrgreen:

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Asahi_ jako ze pytalem o aberacje P. 12-24 w porownaniu z Sigma( rzecz zapewne ciezka do stwierdzenia- przez wlasciciela "tylko" Sigmy")-pragne nadmienic iz Sigma owa wg Pfotozone lekko aberuje przy 10@4 i "troche bardziej niz lekko" przy pozostalych wartosciach przyslony, co akurat mi zupelnie nie przeszkadza.
Jako ze wiekszosc ludzi jest praworeczna tedy domniewywam iz trzymajac aparat w tejze rece Sigma poraza swoja predkoscia.Ciesze sie z tego powodu,gdyz u mnie lewa reka sluzy prawie wylacznie do podcierania.A ze jestesmy juz blisko "tego" tematu to nie sadze by rektoskop z mocowaniem Pentaxa ;) byl szybszy niz ten w wykonaniu Nikona.Wszakoz ten drugi doswietla nie spawarka a wbudowana lampka,co w czelusciach " ciemni" wewnatrz-organowej jest cecha pierwszorzedna( nie wspomne juz o rece trzymajacej to ustrojstwo )
Pytajac o szybkosc mialem na mysli ciemne pomieszczenie i obiekt znajdujacy sie 1-2m od nas w pozycji " tanczaco-zroznicowanej" -ale nie kolonoskopowej ;)
Blesso

Asahi napisał/a:
moje nowe "dziecko", Sigma 10-20

Twoje ,,nowe dziecko" najbardziej pasuje do wycieczek ,,po kościołach i katedrach..
Kumpel był w pradze na wycieczce i mówił że takie ,,coś" by mu się przydało-bo nieraz trudno się było cofnąć (nie przesuwając ściany :lol: ) Ale widziałem niedawno ciekawe zdjęcia ze ślubu-gdzie ładne efekty osiągnięto standardowym obiektywem i Photoshopem-aż po efekt ,,rybiego oka" Mi tylko jak widzę w Twoim ,,nowym dzieciaku" nie pasuje jedynie światło.. ;-) Pozdrawiam ;-)

[ Dodano: 2008-08-11, 06:21 ]
Blesso napisał/a:
u mnie lewa reka sluzy prawie wylacznie do podcierania

Mielismy na forum nie rozmawiaś o sprawach związanych z religią...Ja osobiście nic do ,,wyznawców Allaha" nie mam ;-) :lol:
Blesso napisał/a:
mialem na mysli ciemne pomieszczenie i obiekt znajdujacy sie 1-2m od nas w pozycji " tanczaco-zroznicowanej

Może to początek ,,gry wstepnej" :lol:

Asahi
[Usunięty]
specmisiek napisał/a:
Twoje ,,nowe dziecko" najbardziej pasuje do wycieczek ,,po kościołach i katedrach
tez tak kiedys myslalem, przejzyj zdjecia w necie z tego, lub podobnych obiektywow. Wbrew pozorom, ich zastosowanie, moze byc duzo szersze, jedynym ograniczeniem jest pomyslowosc fotografujacego. Oczywiscie teoretycznie, mozna tak powiedziec o kazdym obiektywie, ale tylko teoretycznie. Bardzo szeroki kat pozwala na zrobienie zdjecia obiektu z kazdej odleglosci, tele juz nie.
specmisiek napisał/a:

Mi tylko jak widzę w Twoim ,,nowym dzieciaku" nie pasuje jedynie światło..
mam wystarczajaco duzo jasnych obiektywow, wiec dla mnie nie jest to argument. W pomieszczeniach bez lampy moge fotografowac chocby sigma 30/1.4, a na zewnatrz to swiatlo mi w zupelnosci wystarczy. Sigma 10-20 nie jest raczej obiektywem, ktory zostal stworzony do fotografowania ruszajacych sie modeli w pomieszczeniach. A do samej architektury wnetrz uzyje dluzszych czasow naswietlania.

[ Dodano: 2008-08-11, 09:42 ]
specmisiek napisał/a:
widziałem niedawno ciekawe zdjęcia ze ślubu-gdzie ładne efekty osiągnięto standardowym obiektywem i Photoshopem-aż po efekt ,,rybiego oka"
to nie to samo, zaden program nie jest w stanie "doprodukowac" przestrzeni ktorej na zdjeciu z obiektywu standardowego nie ma, moze ja jedynie znieksztalcic.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Jurek napisał/a:
Na codzień fotografuję tym obiektywem wnętrza.

Kiedy ty fotografowałeś moje mieszkanie :?: :mrgreen:

A co sądzisz o Pentaxie 12-24 f4? Te 2 mm to trochę więcej jednak jak na obiektyw nie ,,fisheye"..? Pozdrawiam ;-)

Asahi
[Usunięty]
specmisiek napisał/a:
A co sądzisz o Pentaxie 12-24 f4?
tez jest fajny, ale drozszy, no i wezszy o te 2mm. Jak juz kupowalem szerokokatny, to chcialem najszerszy jaki jest i jak na razie nie zaluje. S 10-20 jest o tyle fajna, ze jak zaczniesz przechylac aparat to efekty sa prawie jak z fiszaja. Oczywiscie jak sie fotografuje architekture "na powaznie", trzeba na to uwazac, ale daje to mozliwosci fajnej zabawy tak, "just for fun" :mrgreen: pare przykladow:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Asahi napisał/a:
S 10-20 jest o tyle fajna, ze jak zaczniesz przechylac aparat to efekty sa prawie jak z fiszaja.

:shock:
Ależ skąd?

Jedynie zbiegi perspektywiczne są bardziej wyeksponowane, ale z fiszajem nie ma to nic wspólnego.

Sigma 10-20 to obiektyw rektilinearny - i po przechyleniu aparatu takowym pozostaje.

Asahi
[Usunięty]
Samp napisał/a:
Ależ skąd?

Jedynie zbiegi perspektywiczne są bardziej wyeksponowane, ale z fiszajem nie ma to nic wspólnego.

Sigma 10-20 to obiektyw rektilinearny - i po przechyleniu aparatu takowym pozostaje.
OK, OK wiem, wiem, ale Sigma powoduje ladne dystorsje (nie mylic z torsjami :mrgreen: ) i dlatego tak napisalem ;-) "prawie" a prawie jak wiadomo...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Asahi napisał/a:
Sigma powoduje ladne dystorsje (nie mylic z torsjami :mrgreen: ) i dlatego tak napisalem ;-)

Akurat dystorsje w Sigmie są bardzo dobrze kontrolowane i też całkiem nieznaczne (raptem ok. 2% przy 10mm) i maleją wraz ze wzrostem ogniskowej.

Ech, znowu strzał kulą w płot... :roll: Asahi, strasznie mieszasz.

Skocz do: