nadia  Dołączyła: 08 Sie 2008

ja jestem z tych, które instrukcji nie czytają, ale tutaj się tego nie da uniknąć.
czytam i nawet próbuję zrozumieć, co do mnie piszą:)
zerkam jednak na strony, bo zawsze łatwiej do mnie trafia, kiedy ktoś bardziej zrozumiale "przemawia" :D

agrest  Dołączył: 11 Cze 2008
hihi wiem po sobie nawet są tam nawet cenne informacje:) ale i tak dusza eksperymentatora robi swoje:):)

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Re: Pierwsza cyfrówka-opinie i porady
Prox napisał/a:
Moje pomysły to:
A: kupić K20D + Kit 18-55, za jakiś czas lepsze obiektywy
B: kupić K200D + lepszy obiektyw, w późniejszym czasie lepsze szkła
Co wy na to?

Idź do MediaMarkt albo innego sklepu gdzie znajdziesz jeden i drugi, pomacaj, obejrzyj, zobacz który lepiej Ci w ręce leży. Istotne różnice: K20D jest większy, ma 14MP zamiast 10 i w przeciwieństwie do K200D zasilany jest dedykowanym akumulatorem a nie AA. Funkcje aparatu to kwestia przyzwyczajenia. Mnie na przykład obecność programów tematycznych nie przeszkadza, ani mnie ziębią ani grzeją. Raz wykorzystałem program "Sunset" ale stwierdziłem że lepiej zachody słońca robić na Av i korekcie -1 EV. A tryb preselekcji przysłony / czasu / ISO masz i tu i tu.

A reszta to rozważania o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :)

nadia napisał/a:
ja jestem z tych, które instrukcji nie czytają, ale tutaj się tego nie da uniknąć.
czytam i nawet próbuję zrozumieć, co do mnie piszą:)

I słusznie - bo instrukcję się czyta wtedy, gdy wszystkie inne sposoby zawiodą :)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nadia napisał/a:
ja jestem z tych, które instrukcji nie czytają,

no ale w przypadku lustrzanki to warto by tą instrukcję jednak przeczytać, coby wiedzieć jaki klawisz za co odpowiada, i jakie możliwości ustwień ma aparat

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Prox napisał/a:
Przyszło mi coś do głowy. Zadam Wam pytanie trochę z innej strony: Co jako amator bardziej wykorzystam, lepszy korpus, jego ustawienia, ergonomie, obycie (ew. przyzwyczajenie się do określonej budowy)-generalnie możliwości jakie daje, czy gorsze body ale znacznie lepsze szkło ?

Wydaje mi się że sam sobie odpowiedziałeś częściowo na swoje pytanie ;-) Jeśli uważasz się za amatora po co Ci droższe body ? Jak już tu napisano - droższy sprzęt nie sprawi że będziesz robił lepsze zdjęcia. Pytanie: co masz na myśli pisząc lepsze szkło ? O jakim obiektywie piszesz ?

Prox napisał/a:
Co pozwoli mi na lepszą (szybszą?)naukę i lepsze zdjęcia?

Najlepiej i najszybciej nauczysz się robić lepsze zdjęcia robiąc zdjęcia ;-)

Prox napisał/a:
Co będzie potem łatwiej dokupić/modernizować?

Łatwiej modernizować będzie jak sam już zauważyłeś body. Obiektywy raczej nie stanieją.

Porada co do obiektywu: obejrzyj swoje zdjęcia i zastanów się których z nich jest najwięcej ? Czy są to portrety, krajobrazy, makro czy coś innego. Sprawdź z jakich ogniskowych najczęściej korzystasz i odpowiedź nasunie się sama.
Kitowy obiektyw jest niezły jeśli chodzi o kitowe obiektywy dołączane w zestawie do lustrzanek. Zwróć jednak uwagę że wiele zaawansowanych kompaktów czy hybryd zjada swoją optyką kit Pentaxa na śniadanie.

Serafion napisał/a:
Co do sprzętu to ja uważam, że do nauki to chyba najlepsze są szkła m42.

Dlaczego m42 ? Przecież chyba lepiej (w sensie wygodniej) jest zakupić eMkę ?

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Enzo napisał/a:

Serafion napisał/a:
Co do sprzętu to ja uważam, że do nauki to chyba najlepsze są szkła m42.

Dlaczego m42 ? Przecież chyba lepiej (w sensie wygodniej) jest zakupić eMkę ?

Mea culpa, faktycznie eMka bedzie wygodniejsza. Generalnie chodziło mi o coś bez autofocusa a najlepiej działające tylko w Av. Własne doświadczenie uczy, że to wyrabia pewne cenne przzwyczajenia. Tak czy inaczej chodzi o to samo ( w sensie użytkowania )

Prox  Dołączył: 07 Sie 2008
nazgul napisał/a:
Idź do MediaMarkt albo innego sklepu gdzie znajdziesz jeden i drugi, pomacaj, obejrzyj, zobacz który lepiej Ci w ręce leży

Byłem, zobaczyłem, pomacałem...
Niestety nie było K200. Pomacałem za to trochę innych aparatów i zupełnie szczerze i obiektywnie przyznaję że K20 leży super. Wiele przycisków leży pod ręką (pomijam w zasadzie ich użyteczność, bo nie wiedziałem do czego służą i jak się z nich korzysta w tym aparacie). Generalnie pozytywnie wpływa na mnie wielkość, bo np Olympusy 510, 410 są dość wygodne, ale wydają się "za małe" Cannon 350D i 450D w ogóle mi nie leżą (był jeszcze 40D ale za szybą) Aha, taka dygresja co do dostępności - widziałem w MM (Łódź) K10 z Kitem.
Taka dygresja co do wielkości aparatu: wydaje mi się że jeśli ktoś traktuje robienie zdjęć poważnie, posiada aparat (lustrzanka) to jego wielkość nie powinna przeszkadzać, bo przecież jest to jego główne narzędzie pracy.
nazgul napisał/a:
K20D jest większy, ma 14MP zamiast 10

Tutaj pytanie czy to 10M jest "lepsze" i czy 14M do "za dużo" ? Pomijam na razie powiększenia a pod uwagę biorę realną jakość zdjęć.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Czy 14 megapixeli to za dużo? Nie wydaje się to za dużo, żeby dorównać kliszy.. Ktoś kiedyś w poszukiwaniu ,,świętego grala" w fotografii stwierdził, że wprawdzie teoretycznie najlepsza hipotetyczna klisza i takiż obiektyw w analogu odpowiada około 50 Mpix. , ale praktycznie ograniczenia powodują że bliżej jest 12do 20 Mpix. Problem jedynie w ,,upakowaniu" tych pikseli na matrycach APS-C.. :-/ Pozdrawiam

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
to wyedytuj posta, i usuń niepotrzebne wpisy ;-)

Prox napisał/a:
Generalnie pozytywnie wpływa na mnie wielkość, bo np Olympusy 510, 410 są dość wygodne, ale wydają się "za małe"

Co znaczy wydają się za małe ? Jeśli dobrze Ci leżą w ręce to ich małe rozmiary mogą być tylko zaletą (wizjer pomijam ;-) ). To dobre aparaty są - zresztą wystarczy wejść na forum Olympusa by czegoś więcej się na ich temat dowiedzieć.

Prox napisał/a:
Taka dygresja co do wielkości aparatu: wydaje mi się że jeśli ktoś traktuje robienie zdjęć poważnie, posiada aparat (lustrzanka) to jego wielkość nie powinna przeszkadzać, bo przecież jest to jego główne narzędzie pracy.

:?: Gdzieś fafniak pisał jak dziwnie na niego ludzie patrzyli kiedy robił zdjęcia k10d z podpiętymi stałkami (krótkimi więc i małymi). Dopiero jak podpiął większego zooma to audytorium zobaczyło w nim profesjonalistę. Poważne podejście do fotografii nijak się ma do rozmiarów sprzętu. Piszesz o głównym narzędziu pracy - będziesz pstrykał wesela, robił fotografię reklamową, pracujesz dla jakiejś gazety lub czasopisma ? Czy jednak więcej zdjęć zrobisz rodzinie, znajomym, na wycieczkach ?

Prox napisał/a:
Tutaj pytanie czy to 10M jest "lepsze" i czy 14M do "za dużo" ? Pomijam na razie powiększenia a pod uwagę biorę realną jakość zdjęć.

Pytanie z mojej strony: na jakim monitorze będziesz oglądał swoje zdjęcia ? Czy będziesz robił odbitki większe niż A4 ?

Asahi
[Usunięty]
Enzo napisał/a:
Pytanie z mojej strony: na jakim monitorze będziesz oglądał swoje zdjęcia ? Czy będziesz robił odbitki większe niż A4
moze teraz bedzie ogladal na 17-ce a za rok na 30-ce, tak bym tego nie rozpatrywal....

Asahi napisał/a:
moze teraz bedzie ogladal na 17-ce a za rok na 30-ce, tak bym tego nie rozpatrywal....

Bez przesadyzmu ;-) Rozdzielczość zdjęcia z k200d to 3872 x 2592. Który monitor dysponuje taką rozdzielczością ? Poza tym za rok to ff od Pentaxa będzie :mrgreen:

Asahi
[Usunięty]
Enzo napisał/a:
Bez przesadyzmu ;-) Rozdzielczość zdjęcia z k200d to 3872 x 2592. Który monitor dysponuje taką rozdzielczością ?
tym bardziej nie rozumiem Twojego poprzedniego pytania
Enzo napisał/a:
Pytanie z mojej strony: na jakim monitorze będziesz oglądał swoje zdjęcia ? Czy będziesz robił odbitki większe niż A4 ?
:?:

Asahi: chodziło mi bardziej o matrycę (TN, PVA, S-IPS) niż rozdzielczość monitora... Pewnie na jakimś profi monitorze różnice między 10M a 14M pikselową fotką będą widoczne. Pytanie rzeczywiście może trochę nie teges. Ale czy ja gdzieś, kiedyś zadałem dobre, sensowne pytanie ?

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Enzo napisał/a:
Poza tym za rok to ff od Pentaxa będzie

Pewny jesteś? Czy możeś jasnowidz? :mrgreen:

specmisiek napisał/a:
Pewny jesteś? Czy możeś jasnowidz? :mrgreen:

Czekam po prostu na te masowe wyprzedaże niepełnoklatkowych obiektywów i się doczekać nie mogę ;-)

A propos Olympusa przeczytałem sobie test e420 na fotopolis i muszę powiedzieć że ten zestaw z 28/2,8 jest bardzo ciekawy: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7190 zarówno wizualnie jak i cenowo. Do street photo jak znalazł.

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Enzo napisał/a:

Czekam po prostu na te masowe wyprzedaże niepełnoklatkowych obiektywów i się doczekać nie mogę ;-)

Na mnie nie licz - u mnie same FA / DG / Di :D. Poza kitem Mk I.

A co do FF to w którymś wywiadzie było to wyraźnie sygnalizowane - chociaż nauczony doświadczeniem uchlastanego bagnetu od czasów *ist może być jeszcze tak, że obecne szkiełka FA można będzie sobie wetknąć głęboko - jak np 17-70 SDM przez właścicieli DS / DL / K100 / K110...

Bussiness is bussiness

Prox  Dołączył: 07 Sie 2008
Enzo napisał/a:
Co znaczy wydają się za małe ?

Miałem na myśli za małe czyli nie leżą dobrze, nie czuję że mam pewny chwyt itp.
Enzo napisał/a:
Piszesz o głównym narzędziu pracy - będziesz pstrykał wesela, robił fotografię reklamową, pracujesz dla jakiejś gazety lub czasopisma ? Czy jednak więcej zdjęć zrobisz rodzinie, znajomym, na wycieczkach ?

Nie miałem na myśli narzędzia pracy w dosłownym słowa znaczeniu, a raczej to, że ktoś kto nosi taaaaki duży aparat, statyw i obiektywy do tego, upatruje w tym jakiś cel i sens...

pablo1001  Dołączył: 16 Lip 2008
Wtrace swoje piec groszy, gdyz juz dawno sie zdecydowalem na zakup K200D, ale ze najpierw przyszedl zakup laptopa, to jeszcze troszke K200D potrwa :( Ale juz niedlugo...

Z racji tego, ze jestem fascynatem amatorem, moge akurat w tej kwestii doradzic odnosnie swoich przemyslen i przeczytania wiele opinii i forum, nie tylko tego...

K20D to musimy pamietac nastepca K10D, a K10D i K200D bylo tyle razy porownywane, ze mozna to okreslic w paru zdaniach. K10D jak to sami uzytkownicy i sami przedstawiciele Pentaxa przedstawia, aparat dla POLPROFESJONALISTY. Dlatego jest takie a nie inne rozlozenie przyciskow, jest lepszy i jasniejszy wizjer, jest dedykowany AKU i to praktycznie tyle... No i oczywiscie najwazniejsze, K10D nie ma zadnych praktycznie trybow tematycznych... dla jednych to wada, dla innych nie bo sa niepotrzebne, ale o tym za chwile...Moze oczywiscie sa jeszcze inne roznice, ale z tych wazniejszych dla mnie to to... No i oczywiscie na chwile obecna, to wyzsza cena od K200D i przede wszystkim badz co badz trudno juz dostac ten model...

K200D jest promowana jaka lustrzanka dla amatora. K200D przejela od K10D matryce, i z racji tego, ze jest nowszym modelem, to ma tez lepszy system softwarowy zaimplementowany w aparat... z tego co przeczytalem, i uslyszalem, to jakosc zdjec jest POROWNYWALNA jesli chodzi o K200D i K10D.
K200D ma zasilanie poprzez AKU AA, co dla mnie osobiscie jest bardzo duzym plusem. Moze i dedykowany AKU starczy na wieksza ilosc zdjec, ale mam tak w kamerze, i powiem, ze jest to dla mnie uciazliwe, gdy skonczy mi sie jeden AKU, a pozniej zastepczy, i niestety, totalna lipa... tak samo moj znajomy ciagle na to narzeka, gdy musi zrobic ujecie, a AKU siada... do kiosku nie pojdzie kupic zastepczego, a poza tym trzeba pamietac, ze nawet jak sie ma zastepczy AKU, to podczas gdy uzywamy tego glownego, to podczas tego czasu, ten zastepczy traci na energii, i co sie moze okazac, ze np po dwoch dniach korzystania z glownego AKU, nasz zastepczy AKU stracil na polowie energii... a wiadomo, aku najpierw nalezy rozladowac, by ich uzytecznosc byla jak najdluzsza... dla mnie tak jest w kamerze, i jest to uciazliwe, ze zawsze musze nad tym panowac i organizowac to tak, aby zawsze mi starczylo energii na fimowanie... a w przypadku K200D nawet jak nie mam naladowanych AKU to ide do sklepu i kupie baterie. Pewnie, mozna kupic GRIP ale jak dla kogos juz K10D jest za duze, to co dopiero bedzie z GRIPEM. Ja osobiscie, i tak dokupie dla ergonomii GRIPA do K200D, ale to juz kwestia gustu uzytkownika.
No i najwazniesze...troszke slabszy wizjer w K200D niz w K10D, rozmieszczenie i mniejsza ilosc przyciskow, tez moze byc mniej uzyteczna, ale to akurat dla mnie kwestia przystosowania sie do danego modelu aparatu. Ale za to jest bardzo duzo jak na lustrzanke Pentaxa trybow tematycznych. To praktycznie temat rzeka. Moze sie ktos ze mna zgodzi, a moze nie, ale...

Czy jesli one sa, to nie rozumiem ludzi, ktorzy mowia, ze jest to wada... jaka wada ??? Czy ktos kaze im z nich korzystac ? Moze korzystac z M albo Av, a nie marudzic, ze ma sie tryby tematyczne...dla mnie jako amatora bedzie to pierwsza lustrzanka, i tryby tematyczne beda bardzo uzyteczne. Co nie oznacza, ze bede korzystal z trybu M ! Posiadam i dalej bede posiadal Fuji S5700 i troche trybu manualnego przeszedlem i poznalem..pewnie, ze w lustrzance czeka mnei dluga droga do poznania doglebnego, aparatu, ale skoro to lubie, to nie bedzie problem. I wlasnie to, ze bede korzystal z M, nie oznacza, ze nie moge skorzystac z trybu tematycznego czy AUTO !!! Dlatego tryby tematyczne sa jak najbardziej zaleta !!! Tymbardziej ,ze jak napisalem na poczatku, pamietajcie, ze K200D jest lustrzanka dla amatorow !!!

Dlatego radzilbym osobiscie wziac K200D, cieszyc sie zarowno trybami tematycznymi, jak i trybami manualnymi, oraz przede wszystkim cieszyc sie fotografowaniem i poznawaniem mozliwosci aparatu, no bo chyba kazdemu przeciez o to chodzi.....

Ale decyzja zalezy od kazdego uzytkownika z osobna, bo kazdy ma inny gust i.... dlonie, do ktorych nalezy dopasowac aparat :)))

Zycze udanych i przemyslanych decyzji, bo badz co badz zakup aparatu to nie decyzja na miesiac :)

:-B

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
pablo1001, nie bez trudu przeczytałem ten post -masło maślane. I w zasadzie nie chce mi się odpowiadać po kolei, na te "argumenty". Zobaczymy za rok, czy nadal będziesz myślał tak samo.

Skocz do: