lenin83  Dołączył: 10 Sie 2008
  [Dubel] Towarzysze, pomożecie???:)
Na wstępie, jako że to mój pierwszy post, chciałbym pozdrowić szanownych forumowiczów i wszystkich użytkowników Pentaxa. Do jego napisania (postu, nie Pentaxa :-D ) zmusza mnie coraz większy ból głowy, związany z wyborem lustrzanki. Moim ostatnim aparatem był Panas FZ8, niestety zmnienił on właściciela (bez mojej zgody). Byłem już zdecydowany na kupno kolejnej hybrydy (FZ18 albo DSC-H50), jednak doszedłem do wniosku (oby słusznego) że skoro mam za tysiąc "z hakiem" kupić kompakt to chyba lepiej trochę dołożyć i kupić DSLRa, tym bardziej, że ich ceny ostatnio dosyć mocno spadły (mówię o entry-level. I tu się właśnie zaczyna moja udręka- chociaż wszystkie interesujące mnie aparaty zdążyłem już poznać organoleptycznie (wymacać :-P ) to im więcej o nich czytam, tym większy mam mętlik w głowie. Z lustracji forów najbardziej obiektywne i sensowne wydaję mi się to pentaxowskie, w związku z powyższym proszę Was, drodzy forumowicze, o radę: które z poniższych luster (w cenie ok. 2 000 zł) polecacie dla osoby jako tako orientującej się w fotografii, która chce mieć możliwość ingerencji w to jak będzie wyglądało zdjęcie? Interesuje mnie robienie zdjęć przyrody, architektury, portretów, fotografia sportowa jest mi obojętna. Dobrze by było gdyby akcesoria (szkła, gripy, lampy nie zabijały cenami :mrgreen: A, i jeszcze jedno- jako że sprzęt będzie współużytkowała moja Piękna, ważna jest też prostota obsługi. Oto lista modeli które wstępnie wybrałem (może polecicie coś lepszego???):

1. Pentax k200d
2. Nikon D80
3. Canon EOS450
4. Olympus E520

I jeszcze coś: przy okazji czytania o k200d wpadłem na cudo, któremu na imię k20d 8-) Z tego co się dowiedziałem jest zdecydowanie lepszy od "kadwusetki", konkurencję dla niego stanowią dopiero aparaty droższe o 1,5-2 tyś. (np. Nikon d300), którym ustępuję właściwie tylko "szybkostrzelnością". Różnica w cenie to ok. 1000zł- niby dużo ALE 1) w ratach nie wyjdzie tak strasznie 2) wychodzę z założenia, że lepiej kupić coś lepszego na dłużej niż tańszego i po, powiedzmy roku sprzedać za połowę ceny i dokładać do lepszego modelu. Co o tym sądzicie? Czy warto dopłacać? Czy odczuję dużą różnicę? I TAK, WIEM o k10d, ALE jeśli w ogóle znajdę go gdzieś jeszcze nowego (nie ufam rzeczom używanym przez innych) to różnica w cenie nie będzie za duża (2 499 zł w Saturnie- najtaniej, chyba lepiej dopłacić do nowszego modelu, poza tym k20d ma ulepszony kit). Podsumowując, będzie mi miło jeśli ktoś z bardziej doświadczonych w kwestii lustrzanek przeczyta moje wypociny i udzieli sensownej, OBIEKTYWNEJ odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Pozdrawiam, i o ile zdecyduję się na zakup Pentaxa, postaram się często odwiedzać Wasze Forum :-D

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Oj, trzeba dużej siły woli, żeby nie odesłać do szukajki.

K200D:
http://pentax.org.pl/view...9&highlight=d80
http://pentax.org.pl/view...9&highlight=d80

K200D vs K10D:
http://pentax.org.pl/view...3&highlight=d80

D80 vs K10D:
http://pentax.org.pl/view...8&highlight=d80

K10D:
http://pentax.org.pl/view...8&highlight=d80

Każdy aparat z wymienionych będzie dobry, niestety musisz sam zdecydować.

OT.1. ciekawy trend ostatnio - na wybór systemu wpływ ma Forum użytkowników.
OT.2. drażni mnie "moda na socjalizm" - "Lenin", "towarzysze"... Ja bym sobie żartów z tego nie robił, bo wesołe to nie było.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Z E 520 bez wiekszej wiedzy uzyskasz bardzo ładne fotki już z jpeg.Pentax wymaga zapoznania sie programem do wywołania RAW,jpegi wychodzą slabe i to z każdego modelu ,czy to k10 czy k20 czy k200.Ktoś napisze że wcale nie takie słabe,ale daleko im do tego co zrobi Olympus,sam mam K100 i robie tylko na RAW i jestem zadowolony.Jak cie stac i nie masz fioła na punkcie wierności barw to kup K20 ,z czasem go opanujesz i piękne foty będziesz robił.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
folab napisał/a:
jpegi wychodzą slabe i to z każdego modelu ,czy to k10 czy k20 czy k200.

folab napisał/a:
sam mam K100

Oj, to szkoda, że jeszcze pozostałych korpusów, o których piszesz, nie miałeś.
Bo pomogłoby Ci to zweryfikować tezę o jpg'ach.

(Moim zdaniem różnica między jpgami K10D i K20D jest bardzo zauważalna. Na korzyść tego drugiego.)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
lenin83 napisał/a:
1. Pentax k200d
2. Nikon D80
3. Canon EOS450
4. Olympus E520

1. Cokolwiek wybierzesz - będziesz zadowolony. Więc :
2. idź do sklepu i pomacaj wszystkie aparaty - weź ten, który będzie Ci najlepiej leżał.
3.
lenin83 napisał/a:
OBIEKTYWNEJ
- każda nasza odpowiedź będzie subiektywna.
4. Proszę użyć szukajki!

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
K20 daje slabe JPG karzdza puszka innej marki robi lepsze,ale mi to nie przeszkadza i tak wole RAWy

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
folab napisał/a:
jpegi wychodzą slabe i to z każdego modelu
Oj, masz Ty talent do bzdurzenia.

Skocz do: