opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pablo1001, jedna rzecz - jeżeli chcesz kupować lustrzankę dla trybów programowych, to MSZ lustrzanka ci nie potrzebna

zresztą to samo mógłbyś osiągnąć przy pomocy ustawienia Custom w k10d/k20d jeżeli tak by Ci brakowało tematów

akumulatory - kto ci broni mieć, 3,4,5 zestawy dedykowańców? (tanie jak barszcz zamienniki) i nosić ze sobą naładowane

z mojego doświadczenia - baterie w aparacie zazwyczaj padały mi w takim momencie, że i tak nie miałbym gdzie kupić baterii w kiosku, więc i tak zawsze trzeba było mieć zapas akumulatorów naładowanych, więc MSZ żadna różnica

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat
Ale decyzja zalezy od kazdego uzytkownika z osobna, bo kazdy ma inny gust i.... dlonie, do ktorych nalezy dopasowac aparat :)))

To po kiego to wszystko pisales, jak takim tekstem to podsumowujesz?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
pablo1001 napisał/a:
K200D jest promowana jaka lustrzanka dla amatora.

Akurat jestem amatorem Pentaxów i jakoś absolutnie k200 nie znajduję. Znaczy nic w tym aparacie nie znajduję takiego, co by u amatora mogło wywołać "łoł"! Praktycznie zerowa kultowość, nijak nie rokuje, żeby miała wzrosnąć w przyszłości. Aparat zdecydowanie nie dla amatorów :-P

nadia  Dołączyła: 08 Sie 2008
może nie w temacie i pytanie tendencyjne, ale...
czy ktoś mi może powiedzieć, jak dobiera się filtry? chodzi mi o rozmiary.
nie wiem, jaki rozmiar będzie pasował... :oops:

nadia, filtry dobierasz rozmiarem do rozmiaru gwintu na filtry w danym obiektywie

czyli masz konkretny obiektyw, a on ma konkretną średnicę mocowania filtrów

dla obiektywu kitowego pentaxa 18-55 to będzie 52mm

nadia  Dołączyła: 08 Sie 2008
aaa dzięki wielkie:)
wszędzie piszą o rodzajach filtrów, ale nigdzie o rozmiarach:D
wywnioskowałam z instrukcji obsługi, że prawdopodobnie 52mm będzie pasował, ale 100% pewności nie miałam.
teraz już jestem pewna. dzięki! :-D

pablo1001  Dołączył: 16 Lip 2008
lipalipski - skoro Ci sie nie chce odpowiadac na argumenty, bo pewnie jestes znudzony zyciem, to po co w ogole piszesz cokolwiek ??? Ja staram sie cokolwiek napisac odnosnie mojego punktu widzenia, a jak Ty masz inne zdanie, to poswiec dwie minuty i napisz swoje zdanie na ten temat, a nie czepiasz sie innych, zreszta jak widze o Twojej uprzejmosci wypowiadaja sie takze inni uzytkownicy tego forum. Kazde ma swoje zdanie i chyba mam prawo je napisac , jak masz ochote cos napisac, to napisz cos konkretnego, a nie piszesz, ze Ci sie nie chce komentowac mojego posta. Zreszta spojrz na innych uzytkownikow, jakos potrafili napisac cos konkretnego.

opiszon - nie chce kupowac lustrzanki dla trybow tematycznych :) Tak jak napisalem, jesli moga byc, to czemu nie ??? Czy to jest wada ??? Nie kupie K200D dlatego, ze ma tylko tryby tematyczne ! A poza tym, napisze tak, czy tryb manualny albo Av rozni sie czyms w K10D i K200D ??? Bo moze ja o czyms nie wiem :) Ale jesli nie, to czemu tryb tematyczny nie moze byc zaleta ??? Bo jak dla mnie jest to dodatek, z ktorego przeciez ludzie beda korzystac, dopoki nie przerzuca sie na tryb M albo Av. Ja chcialbym korzystac z trybu M, ale czeka mnie duzo nauki, bo tryb M w Fuji S5700 a Pentaxie K200D to troche duza roznica.
A co do akumulatorkow, to tak jak mowie, MOJA decyzja, dla mnie jest to lepsze rozwiazanie, i niektorzy tez to potwierdza, a inni nie. Dla rozwiazania laczacego te dwie strony jest po prostu zakup GRIPA. Dla mnie jest to tez o tyle lepsze rozwiazanie, ze wole sobie kupic aku AA (nie pamietam dokladnie ich nazwy) co lacza ze soba "pamiec" bateri, dzieki czemu nie traca po naladowaniu wiele energii. A poza tym, moj Fuji tez jest zasilany aku AA i jest to dla mnie lepsze rozwiazanie.

milo - a przeczytales ten fragment : "Dlatego radzilbym osobiscie wziac K200D, cieszyc sie zarowno trybami tematycznymi, jak i trybami manualnymi, oraz przede wszystkim cieszyc sie fotografowaniem i poznawaniem mozliwosci aparatu, no bo chyba kazdemu przeciez o to chodzi..... " - przeciez nie nakarze kupic komus jakiegos aparatu. Moge cos doradzic, a i tak przeciez kazdy kupi to, co mu bedzie lepiej lezec i co po przeczytaniu argumentow za i przeciw, bedzie dla niego lepsze :) Poza tym kolejny raz powtorze, to wszystko jest moja opinia i moze komus te argumenty bede bliskie, a moze nie.. w kazdym razie i tak kazdy kupi to co uzna za lepsze.

nadia- zawsze na obiektywie masz napisany rozmiar wyrazony oczywiscie w "mm", wiec mozesz sie przeczytac ,albo po prostu znalezc informacje w internecie o danym obiektywie czy aparacie.

pablo1001 napisał/a:
nie chce kupowac lustrzanki dla trybow tematycznych :)
ale napisałeś że będziesz z nich korzystać ;)
pablo1001 napisał/a:
A poza tym, moj Fuji tez jest zasilany aku AA i jest to dla mnie lepsze rozwiazanie.
pablo1001 napisał/a:
czy tryb manualny albo Av rozni sie czyms w K10D i K200D ??? Bo moze ja o czyms nie wiem :)

tryby same w sobie niczym, ale praca z nimi jest ułatwiona w k10d/k20d - dodatkowe kółko rządzi
pablo1001 napisał/a:
A poza tym, moj Fuji tez jest zasilany aku AA i jest to dla mnie lepsze rozwiazanie.
oprócz k10d mam też fuji 5500, i nie przeszkadza mi to że jeden jest na dedyki, drugi na akumulatory, ale to oczywiście moja decyzja
pablo1001 napisał/a:
Ja chcialbym korzystac z trybu M,
w tym przypadku praca z k10d/k20d będzie ułatwiona - powtórzę się zapewne ;-) -> dodatkowe kółko rządzi

[ Dodano: 2008-08-10, 22:27 ]
Cytat
K200D jest lustrzanka dla amatorow !!!
- ja bym powiedział że dla amatorów to jest k2000d, którego oczywiście nie ma na rynku, ale to tylko MBSZ

opiszon - chce korzystac z trybu M, bo to kupuje lustrzanke a nie kompakta :) Pouczylem sie troche na Fuji, wiec teraz przesiade sie na cos bardziej zaawansowanego i znowu sie bede cieszyl nauka:))) Mnie nie przeraza korzystanie z trybow manualnych i chce sie tego nauczyc, takze to tak dla jasnoci ;)

A tryby tematyczne sa przydatne w chwili, gdy np musisz zrobic ujecie w danym miejscu, a nie bedziesz mial za duzo czasu na ustawienie przeslony czy czasu migawki. Mialem tak w Fuji, gdy musialem szybko zrobic zdjecie. Tryb manualny byl na ustawieniach nocnych, tryb AUTO to koszmar (ISO 400 ustawione sztywno, a przy gorszym oswietleniu to szumy koszmarne) i trzeba bylo pstryknac zdjecie. Dlatego wybralem tryb tematyczny i zdjecie poszlo. Wyszlo jakie wyszlo, ale przynajmniej zostalo zrobione :)

A poza tym cos, co nie zostalo napisane :) Czasami narzeczona bedzie pstrykac ,a ona chetna do nauki nie jest. Wiec jak bedzie jakis np zachod slonca i wezmie ode mnie ten aparat, to ustawi tryb tematyczny :) Takze to tez jest "jakies rozwiazanie" ulatwiajace pstrykanie:)))

Co do aku... to tak jak mowie, temat rzeka i dla mnie martwienie sie o naladowane aku to problem..mam tak z kamera i mam tego juz dosc... pewnie, ze kupie sobie od razu GRIPA ale wole tam powkladac aku AA niz dedykowane czy zamienniki... poza tym mam bardzo duzo kompletow aku AA, z ktorych korzystam w Fuji , wiec jak bede gdzies na dluzej zabieral dwa aparaty (bo fuji ma dobre makro) to nie bede bral dwoch kompletow aku, tylko jedne - aku AA. Ale tak jak napisalem , kwestia gustu danego uzytkownika.

A ze tryby tematyczne jesli chodzi o mozliwosci sie niczym nie roznia, to jak sam widzisz, kwestia trybow tematycznych to tylko dodatek, ktory moze ale nie musi sie przydac . Ja nie bede z nich korzystal czesto, ale jesli kiedys beda sie musialy przydac, to czemu z nich nie skorzystac ?

A o kolko sie nie bede wypowiadal, bo po pierwsze uwazam, ze to chyba kwestia przyzwyczajenia sie do danego modelu aparatu, a po drugie nie mam jak porownac przydatnosci, wiec jedynie moge sie powolac na Twoje zdanie, ze ulatwia ono fotografowanie :) ;-)

[ Dodano: 2008-08-10, 22:45 ]
Cytat
- ja bym powiedział że dla amatorów to jest k2000d, którego oczywiście nie ma na rynku, ale to tylko MBSZ

Co do przeznaczenia K200D, to w kazdym tescie , opisie, zapowiedzi, czy nawet na stronie Pentaxa widzialem notke o tym, ze jest to aparat dla amatorow. A dla bardziej wymagajacych uzytkownikow jest wlasnie K10D czy tez jego nastepca K20D.

pablo1001 napisał/a:
A tryby tematyczne sa przydatne w chwili, gdy np musisz zrobic ujecie w danym miejscu, a nie bedziesz mial za duzo czasu na ustawienie przeslony czy czasu migawki. Mialem tak w Fuji, gdy musialem szybko zrobic zdjecie. Tryb manualny byl na ustawieniach nocnych, tryb AUTO to koszmar (ISO 400 ustawione sztywno, a przy gorszym oswietleniu to szumy koszmarne) i trzeba bylo pstryknac zdjecie. Dlatego wybralem tryb tematyczny i zdjecie poszlo. Wyszlo jakie wyszlo, ale przynajmniej zostalo zrobione :)

od tego jest tryb Av - jednym kółkiem w parę mgnień oka zmieniasz przysłonę, drugim (po uprzednim podpięciu do niego ISO) zmieniasz szybko ISO na większe, i robisz zdjęcia nocne
proste, co nie ;-)
pablo1001 napisał/a:
A poza tym cos, co nie zostalo napisane :) Czasami narzeczona bedzie pstrykac ,a ona chetna do nauki nie jest. Wiec jak bedzie jakis np zachod slonca i wezmie ode mnie ten aparat, to ustawi tryb tematyczny :) Takze to tez jest "jakies rozwiazanie" ulatwiajace pstrykanie:)))

moja narzeczona też miała chwilowe problemy - nie wychodziło, nie wychodziło, trochę zniechęcona była
pomogła jej lektura "ekspozycji bez tajemnic" - teraz robi tylko w trybie manualnym
więc nie traktuj narzeczonej jak stereotypowej blondynki - kobiety też potrafią przecież robić zdjęcia, i to często lepiej od mężczyzn (wystarczy popatrzeć na to forum)

pablo1001 napisał/a:
wiec jak bede gdzies na dluzej zabieral dwa aparaty (bo fuji ma dobre makro)
ajj, po to masz lustrzankę z wymiennymi obiektywami, żeby z tego korzystać :-|
ja fuji trzymam dla innych celów, ale ok, twój wybór

pablo1001 napisał/a:
wiec jedynie moge sie powolac na Twoje zdanie, ze ulatwia ono fotografowanie :) ;-)
mi ułatwia - po to kupiłem lustrzankę, żeby mieć wszystko na miejscu pod ręką, a nie poukrywane w menu (jak w hubrydach), albo dostępne przez kombinację przycisków - jak w lustrzankach z mniejszą ilością przycisków/pokręteł

pablo1001 napisał/a:
pewnie, ze kupie sobie od razu GRIPA ale wole tam powkladac aku AA niz dedykowane czy zamienniki...
- tak z ciekawości -> dlaczego? (oczywiście pomijając argument dotyczący posiadania już akku AA)

Cytat
moja narzeczona też miała chwilowe problemy - nie wychodziło, nie wychodziło, trochę zniechęcona była
pomogła jej lektura "ekspozycji bez tajemnic" - teraz robi tylko w trybie manualnym
więc nie traktuj narzeczonej jak stereotypowej blondynki - kobiety też potrafią przecież robić zdjęcia, i to często lepiej od mężczyzn (wystarczy popatrzeć na to forum)

A gdzie napisalem, ze wszystkie kobiety nie umia fotografowac ?:) Z tego co widze, to jest taka pani "mygosia" (o ile nick nie jest mylny), ktora pewnie o fotografowaniu wie wiecej niz ja. Ja mowilem konkretnie o mojej narzeczonej, ktora po prostu nie ma tego "drygu" do fotografowania, i czesc manualna ja nie interesuje. Wiem, bo uczylem ja tego w Fuji i na nastepny dzien jej sie odechciewalo i korzystala z Auto albo trybow tematycznych. Takze to byla opinia o jednej konkretnej pani :)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
pablo1001 napisał/a:
lipalipski - skoro Ci sie nie chce odpowiadac na argumenty, bo pewnie jestes znudzony zyciem, to po co w ogole piszesz cokolwiek ??? J

Nic o mnie nie wiesz, więc sobie daruj.

Chcesz merytorycznej odpowiedzi? To napisz coś z sensem. A na razie w ogóle się wstrzymaj z pisaniem i doradzaniem, bo masz zerowe doświadczenie z aparatami i równie nikłe pojęcie o tym co piszesz. Nic nie warte są rady człowieka, który jest na etapie utwierdzania się w wyborze.

pablo1001 napisał/a:
a nie czepiasz sie innych

Czepiałem się postu, a nie Ciebie. Problemy ze zrozumieniem słowa pisanego?

pablo1001 napisał/a:
zreszta jak widze o Twojej uprzejmosci wypowiadaja sie takze inni uzytkownicy tego forum.

No i? Co Ci do tego? Nie zmienia to faktu, że Ty uprzejmie piszesz banialuki, a ja nieuprzejmie, ale z sensem.

A co do programów tematycznych... :evilsmile: Ty pp prostu nie wiesz jak to działa.

pablo1001 napisał/a:
A gdzie napisalem, ze wszystkie kobiety nie umia fotografowac ?:)
nie twierdzę że tak napisałeś, tylko stwierdziłem fakt

pablo1001 napisał/a:
Ja mowilem konkretnie o mojej narzeczonej, ktora po prostu nie ma tego "drygu" do fotografowania, i czesc manualna ja nie interesuje. Wiem, bo uczylem ja tego w Fuji i na nastepny dzien jej sie odechciewalo i korzystala z Auto albo trybow tematycznych. Takze to byla opinia o jednej konkretnej pani :)
moja na fuji też nie potrafiła, a na kadyszce już potrafi - widzisz, kwestia łatwości użycia pewnych narzędzi

Co do makro, to na razie bede bral ten aparat, gdyz niestety nie bede kupowal obiektywu macro, gdyz jak pisalem na samym poczatku musialem zakupic notebooka i troche krucho z finansami na dana chwile :) A pierwszym zakupem jesli chodzi o obiektyw to bedzie dobry tele, bo mi bedzie bardziej uzyteczny.

GRIPA kupuje, gdyz mialem mozliwosc sprawdzenia jak lezi mi w dloni K200D z gripem i bez, i z GRIPEM o wiele lepiej mi sie go trzymalo. Poza tym, moj "fetysz", to osobiscie wole ciezszy aparat. I oczywiscie swoboda w robieniu zdjec pionowych tez przewaza szale na zakup GRIPA. A jesli chodzi o same koszty, to sa fajne zestawy z KITem II gripem ladowarka i innymi bajerami za 1870zl - m.in. na fotoceny. Wiec od razu biorac pod uwage ZA powyzej, wezme zestaw z gripem.

A o kolko Av,a dokladnie jego funkcjonalnosci w praktyce, nie wiedzialem. Dlatego dziekuje za informacje :))) Jak widac, to forum spelnia swoje zalozenia i amatorzy moga sie dowiedziec czegos wiecej od bardziej doswiadczonych fotografow ;-) :-B

[ Dodano: 2008-08-10, 22:56 ]
opiszon napisał/a:
moja na fuji też nie potrafiła, a na kadyszce już potrafi - widzisz, kwestia łatwości użycia pewnych narzędzi

I kwestia narzeczonej i jej checi fotografowania :mrgreen:

pablo1001 napisał/a:
A o kolko Av,a dokladnie jego funkcjonalnosci w praktyce, nie wiedzialem.
no może źle to zrozumiałeś - to nie jest kółko Av, tylko kółko programowalne - możesz podpiąć tam jedną z kilku funkcji, w k100/k200d masz 1 kółko, w k10/k20d masz 2 kółka

[ Dodano: 2008-08-10, 22:57 ]
pablo1001 napisał/a:
I kwestia narzeczonej i jej checi fotografowania :mrgreen:

oczywiście - zawsze możesz jej zostawić fuji i nie dawać lustrzanki ;-)

Gdy ktos ma dwie lewe rece i zawsze jak wezmie jakies "urzadzenie" do reki to zawsze cos uszkodzi, to zamiast lustrzanki, czy nawet Fuji, to wole jej zostawic psa do wyprowadzenia na spacer :)))

I zeby nie bylo, mowie o jednej konkretnej osobie ,a nie o kobietach ogolnikowo :)

pablo1001 napisał/a:
wole jej zostawic psa do wyprowadzenia na spacer :)))
a nie boisz się, że pies się zerwie ze smyczy i ucieknie ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pablo1001 napisał/a:
i zawsze jak wezmie jakies "urzadzenie" do reki to zawsze cos uszkodzi, to zamiast lustrzanki, czy nawet Fuji, to wole jej zostawic psa do wyprowadzenia na spacer
Fafniak ma K20d, wcześniej miał K10d i tylko czasem coś uszkadzał. :mrgreen: Ale nie pisał nic o psach. :roll:

Odnośnie twoich wypowiedzi pablo1001, to już koledzy napisali o kilku rzeczach. Ja dopowiem tylko, że:

- w kadyszce jest HyperProgram, który jest nie do zrealizowania w kasetce, bo nie ma drugiego kółka, a jest o wiele bardziej przydatny niż programy tematyczne i manual
- dedykowany akumulator ma tą zaletę, że jest fizycznie jeden; AA jako komplet stanowią 4 sztuki, które notorycznie się mi plączą i nie wiem, które ładowałem, które nie (używam AA do lampy i starego kompaktu); w efekcie mam popisane akumulatorki kolorowoymi markerami
- zwykle jak się aku kończy to jesteś daleko do kiosku
- akumulatory Li-Ion można doładowywać w każdej chwili, nie mają efektu "pamięci"
- zakup gripa nie jest rozwiązaniem, bo jest na takie same baterie co aparat (jedynym odstępstwem są gripy niefirmowe, te brzydkie ;-) )

pablo1001 napisał/a:
nadia- zawsze na obiektywie masz napisany rozmiar wyrazony oczywiscie w "mm",
Nie zawsze, i można się pomylić z ogniskową. 8-)

Prox  Dołączył: 07 Sie 2008
Generalnie tak na 90% podjąłem decyzję, a w zasadzie utwierdziłem się w swojej(wstępnej). To żeby nie było za nudno i aby całkowicie dopełnić temat (będzie można z niego skonstruować niezły podręcznik zakupowicza) zadaje kolejne pytanie, tym razem dotyczące obiektywu. Jakie szkło ze zmienną ogniskową można uważać już za dobre?
Czy np taki:
http://www.fotoceny.pl/to..._uv_gratis.html
Czy szerszy kąt (18-50) ?
Pytam o obiektyw, bo może jednak szarpnę się na jakieś lepsze szkło na początek...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zależy jakich ogniskowych najczęściej używasz. Sprawdź to a będziesz wiedział jaki zoom kupić aby był uniwersalny.

Skocz do: