I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
CytatAle decyzja zalezy od kazdego uzytkownika z osobna, bo kazdy ma inny gust i.... dlonie, do ktorych nalezy dopasowac aparat :)))
Cambo
pablo1001 napisał/a:K200D jest promowana jaka lustrzanka dla amatora.
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
ale napisałeś że będziesz z nich korzystać ;)pablo1001 napisał/a:nie chce kupowac lustrzanki dla trybow tematycznych :)
pablo1001 napisał/a:A poza tym, moj Fuji tez jest zasilany aku AA i jest to dla mnie lepsze rozwiazanie.
pablo1001 napisał/a:czy tryb manualny albo Av rozni sie czyms w K10D i K200D ??? Bo moze ja o czyms nie wiem :)
oprócz k10d mam też fuji 5500, i nie przeszkadza mi to że jeden jest na dedyki, drugi na akumulatory, ale to oczywiście moja decyzjapablo1001 napisał/a:A poza tym, moj Fuji tez jest zasilany aku AA i jest to dla mnie lepsze rozwiazanie.
w tym przypadku praca z k10d/k20d będzie ułatwiona - powtórzę się zapewnepablo1001 napisał/a:Ja chcialbym korzystac z trybu M,
- ja bym powiedział że dla amatorów to jest k2000d, którego oczywiście nie ma na rynku, ale to tylko MBSZCytatK200D jest lustrzanka dla amatorow !!!
Cytat- ja bym powiedział że dla amatorów to jest k2000d, którego oczywiście nie ma na rynku, ale to tylko MBSZ
pablo1001 napisał/a:A tryby tematyczne sa przydatne w chwili, gdy np musisz zrobic ujecie w danym miejscu, a nie bedziesz mial za duzo czasu na ustawienie przeslony czy czasu migawki. Mialem tak w Fuji, gdy musialem szybko zrobic zdjecie. Tryb manualny byl na ustawieniach nocnych, tryb AUTO to koszmar (ISO 400 ustawione sztywno, a przy gorszym oswietleniu to szumy koszmarne) i trzeba bylo pstryknac zdjecie. Dlatego wybralem tryb tematyczny i zdjecie poszlo. Wyszlo jakie wyszlo, ale przynajmniej zostalo zrobione :)
pablo1001 napisał/a:A poza tym cos, co nie zostalo napisane :) Czasami narzeczona bedzie pstrykac ,a ona chetna do nauki nie jest. Wiec jak bedzie jakis np zachod slonca i wezmie ode mnie ten aparat, to ustawi tryb tematyczny :) Takze to tez jest "jakies rozwiazanie" ulatwiajace pstrykanie:)))
ajj, po to masz lustrzankę z wymiennymi obiektywami, żeby z tego korzystaćpablo1001 napisał/a:wiec jak bede gdzies na dluzej zabieral dwa aparaty (bo fuji ma dobre makro)
mi ułatwia - po to kupiłem lustrzankę, żeby mieć wszystko na miejscu pod ręką, a nie poukrywane w menu (jak w hubrydach), albo dostępne przez kombinację przycisków - jak w lustrzankach z mniejszą ilością przycisków/pokrętełpablo1001 napisał/a:wiec jedynie moge sie powolac na Twoje zdanie, ze ulatwia ono fotografowanie :)![]()
- tak z ciekawości -> dlaczego? (oczywiście pomijając argument dotyczący posiadania już akku AA)pablo1001 napisał/a:pewnie, ze kupie sobie od razu GRIPA ale wole tam powkladac aku AA niz dedykowane czy zamienniki...
Cytatmoja narzeczona też miała chwilowe problemy - nie wychodziło, nie wychodziło, trochę zniechęcona była
pomogła jej lektura "ekspozycji bez tajemnic" - teraz robi tylko w trybie manualnym
więc nie traktuj narzeczonej jak stereotypowej blondynki - kobiety też potrafią przecież robić zdjęcia, i to często lepiej od mężczyzn (wystarczy popatrzeć na to forum)
pablo1001 napisał/a:lipalipski - skoro Ci sie nie chce odpowiadac na argumenty, bo pewnie jestes znudzony zyciem, to po co w ogole piszesz cokolwiek ??? J
pablo1001 napisał/a:a nie czepiasz sie innych
pablo1001 napisał/a:zreszta jak widze o Twojej uprzejmosci wypowiadaja sie takze inni uzytkownicy tego forum.
nie twierdzę że tak napisałeś, tylko stwierdziłem faktpablo1001 napisał/a:A gdzie napisalem, ze wszystkie kobiety nie umia fotografowac ?:)
moja na fuji też nie potrafiła, a na kadyszce już potrafi - widzisz, kwestia łatwości użycia pewnych narzędzipablo1001 napisał/a:Ja mowilem konkretnie o mojej narzeczonej, ktora po prostu nie ma tego "drygu" do fotografowania, i czesc manualna ja nie interesuje. Wiem, bo uczylem ja tego w Fuji i na nastepny dzien jej sie odechciewalo i korzystala z Auto albo trybow tematycznych. Takze to byla opinia o jednej konkretnej pani :)
opiszon napisał/a:moja na fuji też nie potrafiła, a na kadyszce już potrafi - widzisz, kwestia łatwości użycia pewnych narzędzi
no może źle to zrozumiałeś - to nie jest kółko Av, tylko kółko programowalne - możesz podpiąć tam jedną z kilku funkcji, w k100/k200d masz 1 kółko, w k10/k20d masz 2 kółkapablo1001 napisał/a:A o kolko Av,a dokladnie jego funkcjonalnosci w praktyce, nie wiedzialem.
pablo1001 napisał/a:I kwestia narzeczonej i jej checi fotografowania![]()
a nie boisz się, że pies się zerwie ze smyczy i uciekniepablo1001 napisał/a:wole jej zostawic psa do wyprowadzenia na spacer :)))
Fafniak ma K20d, wcześniej miał K10d i tylko czasem coś uszkadzał.pablo1001 napisał/a:i zawsze jak wezmie jakies "urzadzenie" do reki to zawsze cos uszkodzi, to zamiast lustrzanki, czy nawet Fuji, to wole jej zostawic psa do wyprowadzenia na spacer
Nie zawsze, i można się pomylić z ogniskową.pablo1001 napisał/a:nadia- zawsze na obiektywie masz napisany rozmiar wyrazony oczywiscie w "mm",
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron