rademenez  Dołączył: 27 Kwi 2008
  Co warto (trzeba) zobaczyć w Górach Stołowych?
Na początku września jadę w Góry Stołowe na 4-5 dni. Jeszcze nie wiem gdzie się zatrzymam, ale chodzi mi po głowie Kudowa Zdrój.
Doradźcie, proszę co trzeba zobaczyć i utrwalić na karcie, a co można sobie darować.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
-Szczeliniec
-Błędne Skały
-Skalne Grzyby
-Kaplica Czaszek
-twierdza w Kłodzku

to takie standardy są :-)

a po Czeskiej stronie podobno (nie wiem, byłem tylko po Polskiej :-| )
-Skały Adrszpaskie
-Cieplickie Skalne Miasto

bar4t  Dołączył: 26 Maj 2008
Witam
Co warto? Po górach można pochodzić, korzystać z okolicznych atrakcji.
Ale co warto zobaczyć:
Na pewno twierdzę w Kłodzku. Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie -okolice Stroni Śląskich. Kopalnia złota w Złotym Stoku jak się nie mylę. Zamek w Książu, warto przy okazji zobaczyć nimiecki kompleks Riese http://www.sztolnie.pl/index.php?lang= -okolice Wałbrzycha. Do Pragi z Kudowy jest ok. 150km -warto wybrać się na całodzienną wycieczkę. Skały Adrszpasko-Teplickie są bardzo ciekawe -to już Czechy, blisko granicy z Polską.
Jeśli sobie coś przypomnę to uzupełnię.

Pozdrawiam
bar4t

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
rademenez, podaj mi na maila [e.kuzyni [orangutan] gmail [kropa] com] swój adres - podeślę Ci różne atrakcje i plany wycieczek, które przygotowałam na majowe PPD :-)

Dzięki wszystkim za podpowiedzi ( i proszę o jeszcze ;-) )

mygosia, zaraz wyślę

w0jo  Dołączył: 15 Cze 2008
Dołożę Srebrną Górę i zamek w Kamieńcu Ząbkowickim. Nie wiem czy 5 tygodni wystarczyłoby na wszystkie ciekawe miejsca:)

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
bar4t napisał/a:
Zamek w Książu, warto przy okazji zobaczyć nimiecki kompleks Riese

Jeśli już wycieczka z gór Stołowych w sąsiednie góry Sowie, to Zamek w Książu jest nawet ok, choć kompleks Riese w nim to porażka - 10 minut i po sprawie. Jeśli chodzi o kompleks Riese, to wcześniej byłem w Osówce (na terenie Parku Krajobrazowego Gór Sowich) - rewelacja (dużo "żywej" skały, włazi się w kaskach i tylko z przewodnikiem, trasa podziemna to ponad godzina/półtorej zwiedzania, można wybrać trasę ekstremalną - dodatkowe korytarze, przepłynięcie 30-metrowego zalanego korytarza "łódką", przejście kilkunastu metrów zalanego korytarza po kładkach leżących i podwieszanych (wracałem w mokrych butach :mrgreen: ) , dużo mroku i fajny klimat) - kilka zdjęć. Podobno jeszcze fajniej jest we Włodarzu (to niedaleko Osówki), ale to wiem tylko ze słyszenia.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
rademenez,
bar4t napisał/a:
Na pewno twierdzę w Kłodzku. Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie -okolice Stroni Śląskich. Kopalnia złota w Złotym Stoku jak się nie mylę. Zamek w Książu, warto przy okazji zobaczyć nimiecki kompleks Riese http://www.sztolnie.pl/index.php?lang= -okolice Wałbrzycha.

K....!!! To NIE SĄ Góry STołowe!!! Ludzie, miejcie choć blade pojęcie o geografii :-P
Kletno to Masyw Śnieżnika. Jak chcesz wejść do Jaskini Niedzwiedziej, to musisz najpierw (i to pewnie ze znacznym wyprzedzeniem) zamówić PISEMNIE bilety. Bo inaczej to albo pocałujesz klamkę, albo łaskawie Ci sprzedadzą bilet na wejście za - powiedzmy 4 godziny później :-P Ale tuż obok jest Muzeum Ziemii (rózne minerały i kamulce, ale też prawdziwe gnizado jaj dinozaurów - dzieciakom się podobają figury dinozaurów na zewnątrz) i udostępniona do zwiedzania kopalnia uranu (w sumie też taka sobie, z kopalni uranu MSZ lepsza jest ta w Kowarach).
Stronie Śląskie to z kolei Góry Bialskie, trochę też Krowiarki, ewentualnie Masyw Śnieżnika. Kopalnia złota w Złotym Stoku to z kolei Góry Złote są - całkiem inna część Ziemi Kłodzkiej.
Zamek Książ leży na Pogórzu Wałbrzyskim, nawet nie przy Kotlinie Kłodzkiej :-P A przecież właśnie w Górach Stołowych znajduje się wypasiony zamek, może nawet ciekawszy niż ten w Książu (a na pewno lepiej utrzymany).
Nie rozumiem, ktoś się pyta o atrakcje w Górach Stołowych, a podają mu miejsca wszędzie indziej - napiszcie może o Malborku - też fajny zamek, nie? :-P

rademenez, chyba jeszcze na dysku mam przygotowany na PPD "zbiór" atrakcji Gór Stołowych i bliskich okolic - nawet z mapką. Daj znać, to majlem podeślę albo co. Na 4-5 dni wystarczy i się nudzić nie powinieneś, ani szukać po innych rejonach kraju, bo ktośtam słyszał, że jest coś fajnego ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
matb napisał/a:
Jak chcesz wejść do Jaskini Niedzwiedziej, to musisz najpierw (i to pewnie ze znacznym wyprzedzeniem) zamówić PISEMNIE bilety.

Aczkolwiek powiem Wam, że ja osobiście byłam baaardzo zawiedziona Jaskinią Niedźwiedzią. Miałam pecha, bo akurat rok przed zwiedzaniem jej byłam na Słowacji [a może w Czechach?- musiałabym na mapie sprawdzić]. Tam za o wiele mniejszą opłatą, zwiedzało się taaaaką wieeeeelką jaskinię... która autentycznie żyła [Niedźwiedzia niby tez jest żywa, ale chyba nie za bardzo ;-) ]...
No i w porówaniu z nią Niedźwiedzia była mała i droga :-/

matb,

Dostałem od mygosi (za co bardzo mocno dziękuję) taki zbiór przygotowany na PPD, więc jeśli "twój zbiór" jest inny to poproszę - chętnie skorzystam.

ps.
Wiedziałem, że można na Was liczyć, ale i tak jestem mile zaskoczony takim odzewem.
Dzięki

Skocz do: