Nie każdy facet z aparatem jest fotografem, podobnie jak nie każdy z widłami jest Neptunem...
Pentaxy + pelikan obiektywów | www.vitowerner.com
vito157 napisał/a:do portretu uzywam Paragona 2.8/135. Niezle szkielko, ale czasem musze odejsc zbyt daleko (minimalna odleglosc 2.5
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
Nie każdy facet z aparatem jest fotografem, podobnie jak nie każdy z widłami jest Neptunem...
O. Możesz coś pokazać na potwierdzenie Twojej opinii?jungli napisał/a:swietne szkielko ostre od pelnej dziury
Takumary na bagnet NIE mają SMC. Powłoki jakieś mają, ale nie SMC.jungli napisał/a:co do SMC to niektore wersje nie mialy soczewki od body powlekanej przednie chyba wszystkie
Do portretu? Przeważnie w ogóle nie trzeba przymykać. Zależy co kto lubi.jungli napisał/a:a ile trzeba przymknac jasny zeby bylo dobrze?
Za tyle to Jupiter 85/2 na m42.jungli napisał/a:oczywiscie mowimy tu o okolicach 200zl
W jakim to języku? Bo nie wiem, co odpowiedzieć.jungli napisał/a:pozdroofka
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
vito157 napisał/a:Troche to za krotkie z kolei
me super
A skąd takie przypuszczenie?jungli napisał/a:choc na forum pentaxa mi sie nalezy fridom of spicz
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Ja o zoomach pisałem. Po prostu nie widziałem jeszcze budżetowego zooma ostrego od pełnej dziury. Oczywiście dużo zależy od tego, jak definiujemy "ostrość".Dada napisał/a:Osobiście mam i bardzo sobie chwalę Takumara 2/35 i 2,5/135- oba są ostre od pełnej dziury
O, dobrze napisałeś. Zasmarkane.jungli napisał/a:nalezy mi sie i koniec moje zasmarkane prawo
jungli napisał/a:Pisze o takumarze 28-80 SMC-F 3.5-4.5
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
to ten:Zdano napisał/a:jeszcze F czyli autofokus
MarWoj napisał/a:Zapomniałem : optymalne rozwiazanie FA 4/28-70 AL