zoomer  Dołączył: 24 Lip 2007
Sigma 15mm F2.8 EX DG
Witam. Szukam dobrego fisheye-a. Znalazlem w dobrej cenie Sigma 15mm F2.8 EX DG. Dla porownania mialem tez Pentaxa ale tam przeslona max jest juz 3,5 i nie wiem co robic :(
Czy ktos z was mial okazje porownac te dwa obiektywy? Body mam K10d.
Dziekuje z gory za pomoc.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
zoomer, tak z ciekawości po co ci 2.8 w fiśaju? IMHO 10-17 ma tą zaletę nad wymienioną przez ciebie sigmą, że jest zoomem. No i 10mm a nie 15mm a to spora różnica. IMHO jak fiśaj to 10-17 :-D

Myslalem o Sigmie bo ma 2,8 a na wesela potrzebuje, wiesz jak tam ze swiatlem bywa :(
Nigdy wczesniej nie uzywalem takiego obiektywu i szczerze mowiac nie wiem jak duza roznica jest miedzy 10 a 15 i czy warta poswiecic wartosc przeslony dla tej roznicy w ogniskowej.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
zoomer napisał/a:
Myslalem o Sigmie bo ma 2,8 a na wesela potrzebuje, wiesz jak tam ze swiatlem bywa :(

No na weselu to chyba flashem sie doswietla przewazne, ale pomijajac to, to fakt straty polowy dzialki jasnosci chyba nie jest jakis straszny...

szczerze mowiac to flasha uzywam tylko wtedy kiedy musze (bo nie lubie)
Z tego tez powodu szukam najjasniejszych obiektywow. Nie wiem co robic :(

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Generalnie ja należę to tych osób na forum, które można powiedzieć lubią fiśaja. Pomiędzy 10 a 15 jak dla mnie jest spora różnica. IMHO ważniejsza niż pomiędzy 2.8 a 3.5 to raz, a dwa nie jestem przekonany czy fiśaj na wesela będzie dobrym szkłem - ja bardzo lubię ten jakże charakterystyczny efekt rybiego oka, ale nie wiem czy twoi klienci też. Może bezpieczniej jakiś szeroki kąt jak sigma 10-20 czy pentax 12-24?

no ta sigma szeroka jest ok ale spadamy coraz nizej ze swiatlem (4)

[ Dodano: 2008-08-13, 16:16 ]
co do efektu fisheye-a to ja wiem ze nie kazdy klient bedzie chcial tego typu zdjecie ale jednak efekt mozna uzyskac ciekawy i warto probowac pokazac klientowi cos "innego" :)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Żaba napisał/a:
Generalnie ja należę to tych osób na forum, które można powiedzieć lubią fiśaja. Pomiędzy 10 a 15 jak dla mnie jest spora różnica. IMHO ważniejsza niż pomiędzy 2.8 a 3.5 to raz, a dwa nie jestem przekonany czy fiśaj na wesela będzie dobrym szkłem - ja bardzo lubię ten jakże charakterystyczny efekt rybiego oka, ale nie wiem czy twoi klienci też. Może bezpieczniej jakiś szeroki kąt jak sigma 10-20 czy pentax 12-24?

no przy fishu trzeba mocno uwazac, tak samo przy szerokim kacie - zeby Panna Mloda nie wyszla 2x grubsza niz w rzeczywistosci, bo moze wpienic sie :)

Efekty moga byc fajne, ale niedawno ogladalem fotki z szerokiego kata i mloda byla nadwyraz duza... duzo wieksza, niz w rzeczywistosci :)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ja na ślub biorę Sigmę 30mm 1.4 i SMC-F 50mm 1.7 i nie potrzebuję niczego szerszego, co najwyżej wrzucę na wszelki wypadek kita do plecaka.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
zoomer napisał/a:
Czy ktos z was mial okazje porownac te dwa obiektywy?

mam sigme bez DG (to tylko dodatkowe powloki), to jest szklo dla osob ktore nie chca za mocno 'fiszowac' (np po przypieciu sigmy do analoga stwierdzilem ze nigdy nie bede tym ukladem robil fotek).
Żaba napisał/a:
tak z ciekawości po co ci 2.8 w fiśaju?

dla sprawnego af?dla swiatla? sa sytuacje ze ciemne obiektywy mozesz o kant..nawet te najszersze;]
Żaba napisał/a:
IMHO jak fiśaj to 10-17 :-D

15mm to delikatny 'fisz', jak dla mnie w sam raz. dosc dawno temu na jakis targach przymierzalem 10-17 i juz imho bylo ciezej ten efekt kontrolowac. of coz nie znaczy to ze szklo jest be. ps. zdjecie 15tka mozna czasem zrobic tak ze prawie nie widac ze to fisz, tylko cos mocno szerokiego (rozne lesne, dolinowo-gorskie klimaty bardziej mi leza w fiszu niz w bardzo szerokim ktory zaczyna calosc 'klasc').
Cytat
Nigdy wczesniej nie uzywalem takiego obiektywu i szczerze mowiac nie wiem jak duza roznica jest miedzy 10 a 15 i czy warta poswiecic wartosc przeslony dla tej roznicy w ogniskowej.

to co wspomnialem wyzej, 15tka jest delikatna, dolny zakres zooma ktory obgadujemy to juz jest mocne wygiecie sceny;]
mazi napisał/a:
no przy fishu trzeba mocno uwazac, tak samo przy szerokim kacie - zeby Panna Mloda nie wyszla 2x grubsza niz w rzeczywistosci, bo moze wpienic sie :)

wystarczy ze nie bedziesz robil fot z dziwnych dystansow (15tka mozna robic z paru cm, patrzenie w wizjer na tyle przeklamuje ze wowczas jeszcze bardziej chce sie czlowiek zblizyc do motywu:) ), istnieje tez ryzyko ze mloda wyjdzie nieco sfatygowana (boki kadru czuja fisza)
zoomer napisał/a:
co do efektu fisheye-a to ja wiem ze nie kazdy klient bedzie chcial tego typu zdjecie ale jednak efekt mozna uzyskac ciekawy i warto probowac pokazac klientowi cos "innego" :)

faktycznie kadry mozna dostac zgola inne niz szerokim. takie jakby z dusza;] - ale to imho oczywiscie. nie wiem jak dziala z lampa (wydaje mi sie ze srednio), za to widzialem jedna uroczystosc weselna DZIENNA i bylo bardzo ok (a ze mlodzi i ich goscie mocno oryginalni - nie dosc ze fryzury, to stroje, jakies tatuaze..tak, niezwykle wesele). ujecie z wnetrza limuzyny takie ktorego nie zrobisz zadnym zwyklym szerokim katem.
pozdrawiam
kp

No to dalej zostaje w przekonaniu ze zainwestuje w fisza ale dalej nie wiem czy sigme 15 czy pentax 10-17 :(

[ Dodano: 2008-08-14, 11:57 ]
kurcze, pomozcie bo nie wiem co wybrac :( sigma czy pentax? Moj kitowy lens ma 3.5 i czasami mi niestety brakuje swiatla tym bardziej ze jak zwezam kat to przeslona wskakuje na 4.5 i za choere nie da sie jej zmienic, jak tak samo bedzie z fiszem to tragedia. Sigma jest jasna ale to tylko 15 i jestem w d...

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
zoomer napisał/a:
kurcze, pomozcie bo nie wiem co wybrac :( sigma czy pentax?

na photosigu jest duzo zdjec z sigmy (cala przekrojowka tematyczna) - musisz sie zarejestrowac by widziec cos wiecej niz miniaturki, ale to trwa minute. to tak pod katem co moze ta ogniskowa w takim a nie innym wykonaniu
pozdrawiam
kp

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Tu są bez rejestracji.
Szukając zestawienia Sigma - Pentax/Samsung nic nie znalazłem ale innych trochę jest.

Skocz do: