ares2k  Dołączył: 19 Lip 2008
[przejsciowka] przejsciowka i brak potwierdzenia ostrosci
Po przeczytaniu wiekszosci postow na tym forum o przejsciowkach m42/k zdecydowalem sie na kupno takiej przjeciowki

http://wgrajfoto.pl/pokaz...sciowka0bde.jpg
no i wszystko ladnie i pieknie przejsciowka pasuje wchodzi ciasno w bagnet aparat mierzy swiatlo, ale nie potwierdza ostrosci! mie mam pojecia dlaczego. Mam pentaxa k100d jak podczepiam stare mauale - np smc 55/1.8 chinon 1.7/50 ktore sa na bagnet k wszystko jest ok problem jest jak podlaczam obiektywy m42(brak potwierdzenia sotrosci )
Czy jak nakręcam przejściówkę na obiektyw to czerwona kropka na przejściówce musi się pokrywać z czerwoną linią na podziałce obiektywu od przesłony i ostrości.. bo moja przejściówka sie nie pokrywa z moim sonnarem 135/3.5 prizefelx135/2.8 super takumarem 135/3.5 i tessarem 50/2.8, i jak montuje obiektyw w K100 to nie mogę go dokręcić żeby podziałka była na środku... Przejściówkę kupiłem na ebay (ostrzy do nieskończoności) i dodam że wygląda jak ta srebrna na zdjęciu wyżej.
Czy to znaczy ze przejsciowka jest do niczego? co zrobic zeby bylo potweirdzenie ostosci? zmienic moze przejsciowka na taka z kolniezem?(nie zalezy mi na ostrzeniu na nieskonczonosc) nie mam potwierdzenia ostrosci na zadnym z moich obiektywow m42:(
2jeszcze jeden problem super takumara wogule nie moge wkrecic do przjsciowki umieszczonej w body przeszkadza bolec popychacza przyslony chyba-zawadza o cos ktos z was sie spotkal z czyms takim?co z tym zrobic?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
ares2k napisał/a:
wogule
w ogóle
ares2k napisał/a:
kolniezem
kolnierzem

ares2k napisał/a:
i jak montuje obiektyw w K100 to nie mogę go dokręcić żeby podziałka była na środku...
tak ma byc.

ares2k napisał/a:
Czy to znaczy ze przejsciowka jest do niczego? co zrobic zeby bylo potweirdzenie ostosci? zmienic moze przejsciowka na taka z kolniezem?(nie zalezy mi na ostrzeniu na nieskonczonosc) nie mam potwierdzenia ostrosci na zadnym z moich obiektywow m42:(
2jeszcze jeden problem super takumara wogule nie moge wkrecic do przjsciowki umieszczonej w body przeszkadza bolec popychacza przyslony chyba-zawadza o cos ktos z was sie spotkal z czyms takim?co z tym zrobic?
aby miec potwierdzenie ostrosci, musza sie zewrzec dwa styki w bagnecie. Gdzies tak przeczytalem ;-)
Dobrze kombinuje? Niechaj mnie ktos poprawi jesli zle mowie.
A teraz wyjatek od reguly.
Zakladam Jupitera 85/2 bez przejsciowki, przykladam do bagnetu byle jak, i mam potwierdzenie ostrosci w K10D

I kolejny trik dla fanow gwintu 42 milimetry:

Jesli chcemy, zeby aparat nie mogl zrobic zdjecia jesli ostrosc nie jest poprawnie ustawiona, przelaczamy na AF-S.
Tak bardziej logicznie: jesli nie ustawilismy dobrze ostrosci, nie bedzie mozliwosci zrobienia zdjecia po wcisnieciu spustu. Spust po prostu nie bedzie reagowal na nasze prosby :)

Jesli przelaczymy na AF-C lub MF (bardziej MF...AF-C nie ma sensu :) ), aparat rowniez nam potwierdzi ostrosc, ale w tym wypadku, nawet jesli ostrosc nie bedzie ustawiona poprawnie, aparat 'pozwoli' zrobic zdjecie.

Dobrze kombinuje? Niechaj mnie znowu ktos poprawi jesli prawie bzdury.

[ Dodano: 2008-08-15, 01:08 ]
Aha, kolego, przede wszystkim usun sobie z przejsciowki taki maly bolec, on jest przykrecany na mala srubeczke.

To cos moze powodowac klopoty (np zablokowanie sie przejsciowki w bagnecie).

Prawie kazdy to usuwa :)

I poczytaj troszke ten temat... moze sie cos przyda:

http://pentax.org.pl/view...?t=1299&start=0

przepraszam za bledy wstyd mi....
i jeszcze jedno mi sie przypomnialo jak podlaczam jakas stalke do k100 z bagnetem i wlaczam aparat z wlaczonym sr to prosi mnie on o ogniskowa jak podlaczam sonnara nie prosi mnie onia to znaczy ze sr z sonarem nie zadziala/aparat nie widzi obiektyw? moze dlatego nie potwierdza nieskonczonosci?
o co chodzi z tym zwieraniem stykow?

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Witaj,

Jezeli chodzi o wybor ogniskowej, to powinien sie wyswietlac jezeli podpinasz szklo manualne i masz wlaczony SR. Z Sonnarem tez powinno dzialac (u mnie dzialalo).

Jezeli chodzi o styki, to z tego co pamietam poprawia to pomiar swiatla (w moim pentaconie musialem podkleic folie aluminiowa na dupke obiektywu, wtedy trafniej mierzyl (nie przeswietlal tak). Nie powinno to miec wplywu na potwierdzenie. Mam przejsciowke bez kolnierza. Przejsciowka z kolnierzem moze ci za bardzo odsunac obiektyw od bagnetu i mozesz nie moc ustawic ostrosci na nieskonczonosc.

Jezeli twoj super takumar ma przelacznik A/M to przestaw go na M. Wtedy bolec powinien luzno chodzic i sie wcisnac.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
kierdel napisał/a:
Jezeli chodzi o wybor ogniskowej, to powinien sie wyswietlac jezeli podpinasz szklo manualne i masz wlaczony SR.
Nie manualne, tylko bez styków.

perl napisał/a:
U mnie to nie działa (zawsze robi fotkę), ale to może dlatego, że nie jestem fanem M42. :evilsmile:

Gwiazdor napisał/a:
kierdel napisał/a:
Jezeli chodzi o wybor ogniskowej, to powinien sie wyswietlac jezeli podpinasz szklo manualne i masz wlaczony SR.

Dziwne, podpinam Pentax-A 50mm/1.7 i tez wybieram ogniskowa.

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
perl napisał/a:
aby miec potwierdzenie ostrosci, musza sie zewrzec dwa styki w bagnecie. Gdzies tak przeczytalem ;-)

Chiba nie ;-)

perl napisał/a:

Jesli chcemy, zeby aparat nie mogl zrobic zdjecia jesli ostrosc nie jest poprawnie ustawiona, przelaczamy na AF-S.
Tak bardziej logicznie: jesli nie ustawilismy dobrze ostrosci, nie bedzie mozliwosci zrobienia zdjecia po wcisnieciu spustu. Spust po prostu nie bedzie reagowal na nasze prosby :)

tu styki muszą być zwarte.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
A w menu aparatu, w zakładce Custom Setting, ustawiłeś opcję "FI with S lens used"?

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
kierdel napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
kierdel napisał/a:

Nie dziwne tylko normalne. Informować korpus o ogniskowej umieją obiektywy od FA w górę.

nazgul napisał/a:
kierdel napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
kierdel napisał/a:

Nie dziwne tylko normalne. Informować korpus o ogniskowej umieją obiektywy od FA w górę.

Hehe, dzieki nazgul. Pisalem tak zartobliwie. Gwiazdor twierdzil ze ogniskowa podaje sie nie dla manuali ale dla obiektywow bez stykow, co jest oczywiscie bledem. Tak, tylko FA w gore przesylaja do body ta informacje, czli dobrze sie wyslowilem twierdzac, ze chodzi o manuale.

Ufff, ale zawile wyjasnienie :-B

dzieki za szybkie odpowiedzi! juz dziala
teraz mam roblem z tym super takumarem przelaczam na manual a popychacz przeslony dalej wystaje za duzo i nie daje sie wkrecici takumarka za cholere co mnie bardzo boli. W prinzflexsie i sonnarze popychacz bardziej sie chowa myale zeby go moze obciac przy dupce obiektywu... ale chce miec obiektyw w idealnycm stanie macie jakis inny pomysl ? moze go rozkrecic i pogrzebac w srodku?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
ares2k, mam dwa super takumary (35 i 55 mm ) oba z przejściówką podpinam bez problemu do kasetki. Z tym, że przejściówkę nakręcam na obiektyw i dopiero w aparat.

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
kierdel napisał/a:

Hehe, dzieki nazgul. Pisalem tak zartobliwie. Gwiazdor twierdzil ze ogniskowa podaje sie nie dla manuali ale dla obiektywow bez stykow, co jest oczywiscie bledem. Tak, tylko FA w gore przesylaja do body ta informacje, czli dobrze sie wyslowilem twierdzac, ze chodzi o manuale.

No niekonieczne. SMC Pentax-F są obiektywami AF a jak mi się zdaje informacji o odległości do body nie przekazują...

Mylę się?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
kierdel napisał/a:
Dziwne, podpinam Pentax-A 50mm/1.7 i tez wybieram ogniskowa
Źle napisałem, fakt. ;-) Jesli obiektw przekazuje informacje o ogniskowej, czyli musi mieć styk "digital", bo inne są do przesłony. A czy F przekazuje? :roll: Nie wiem, nie mam żadnego. Bojdar twierdzi, że przekazują: http://www.bdimitrov.de/k...-mount/Kaf.html

Skocz do: