renwoj  Dołączył: 13 Lip 2008
  Jaki obiektyw do pierścieni?
Przed kilku miesiącami kupiłem Sony H-9,zakręciło mnie następny to Pentax K200D.Dokupiłem Sigmę APO DG 70-300,macro na niej to loteria i gorsze od H-9.Na dobre macro 1:1 nie mam kasy,co myślicie o kupnie jasnego obiektywu z ebay na pierścienie?
Pentax F 1,7/50mm
Asahi Pentax 1,8/55mm
Soligor C/D MC 2,8/28mm
Hoya HMC 2,8/135mm
SMC Pentax-M 1,7/50mm
Pentax/Praktica FIT 2/50mm
Pentax K-SMC A 1,7/50mm
SMC Pentax 1,2/50mm
Pentacon Auto 1,8/50mm
Pentax PK 1,9/80mm
SMC Pentax M 2,8/28mm
SMC pentax M 1,4/50mm
Super Takumar 2,/55mm
Pentax 110 2,8/50mm
Proszę o podpowiedz który by pasował,lub czego mam szukać.A zestaw soczewek jaka jakość i czy warto?Zadaje sporo pytań bo nie mam kogo zapytać.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych....

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cytat
Pentax 110 2,8/50mm
akurat odpada bo to jest inne mocowanie, 110 to taki mały pentax jakby kieszonkowa lustrzanka LINK

Jeden wykluczyłeś ,nic nie podpowiedziałeś.

renwoj napisał/a:
Pentax F 1,7/50mm
polecam bo mam i jest super
a
renwoj napisał/a:
SMC Pentax-M 1,7/50mm
jeśli masz mniej na to kasy i tez super.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Pentax F 1,7/50mm - AF raczej będzie zbyteczny. Poza tym, musisz mieś specjalne pierścienie z przeniesieniem AF (o ile w ogóle takie są).
Hoya HMC 2,8/135mm - IMHO za wąsko.
Pentax K-SMC A 1,7/50mm - Musisz mieć pierścienie ze stykami (drogie i trudno dostępne).
SMC Pentax 1,2/50mm - Jak stać Cię na to, to i na porządny obiektyw makro.
Pentax PK 1,9/80mm - Co to?
SMC Pentax M 2,8/28mm - Za szeroko.
Pentax 110 2,8/50mm - Eldred już napisał (wykluczenie to tez podpowiedź ;-) )
Pentacon Auto 1,8/50mm - Tego używam z pierścieniami m42 i sobie chwalę.
I użyj szukajki.

Stachu napisał/a:
Pentax F 1,7/50mm - AF raczej będzie zbyteczny. Poza tym, musisz mieś specjalne pierścienie z przeniesieniem AF (o ile w ogóle takie są).
No ale AF w ogóle się przydaje, (może nie tak jak w N czy C ale lepsze to niż nic).

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Stachu napisał/a:
Poza tym, musisz mieś specjalne pierścienie z przeniesieniem AF (o ile w ogóle takie są
sa, ale po pierwsze sa drogie, a po drugie - po jaka cholere komu AF przy zdjeciach makro.

Przy czym, rozumiem ze nie chodzi tez o zdjecia makro, ale zeby uzywac tez samego obiektywu. Czyli mialby fajna 50-tke z AFem.
renwoj, jak masz kase na niego, to smialo bierz, fajne szkielko.

[mowa o SMC F 50/1.7]

Teraz mogę zacząć skreślać i ustalać ranking.Na tego 1,2/50 aktualna cena 260zł.Pierścienie które widziałem mają M42,pewnie potrzebna jest redukcja?Do H-9 przykleiła sie wnuczka i zaczyna pstrykać,wcześniej zacznie będzie miała łatwiej.Nadal nie wiem co mam myśleć o soczewkach. Dzięki za podpowiedzi.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
renwoj napisał/a:
Na tego 1,2/50 aktualna cena 260zł

Gdzie :shock: ?

renwoj napisał/a:
pewnie potrzebna jest redukcja?

Przejściówka z m42 na PK

rafal77  Dołączył: 13 Lip 2008
mam propozycje kup sobie makro konwerter raynox 250 do H-9 i myśle że za niewielkie pieniądze będziesz zadowolony ze zdieć makro.
Dla przykładu pooglądaj sobie zdięcia benasa to Ci powie wszystko.
pozdrawiam :-D

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Akurat obiektyw 1,2/50 nie jest dobry do makro, moim zdaniem gorszy od 1,4 (nawet do "normalnych" zdjęć, używałem kiedyś), a niewiele jaśniejszy - około pół blendy. Nie polecałbym także obiektywów M42, bo to w przypadku K200D i makro za dużo zabawy i mała operatywność. Pierścienie pośrednie też znacznie spowalniają pracę, bo dają dość wąski zakres powiększeń, a ich ciągła zmiana jest uciążliwa, lepszy już jest mieszek, ale to z kolei dodatkowy ciężar.
Faktycznie możesz rozważyć zastosowanie soczewek na obiektyw, to jest dość dobre rozwiązanie.
Jest jeszcze taki rzadziej spotykany wynalazek, jak makro konwerter - ja akurat mam firmy Panagor, ale identyczny robił też Vivitar. Ten konwerter przedłuża ogniskową x2 i umożliwia ciągłą zmianę powiększenia w zakresie 1:1 do około 1:10. Na pewno jakość nie jest z tego taka jak prawdziwego i dobrego obiektywu makro, ale też wcale nie jest to takie złe, ja przynajmniej jestem zadowolony (używam wtedy z nim zazwyczaj M 1,7/50 lub 2/85)

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Ale zwyczajne soczewki makro powodują jednak duże zniekształcenia, jedynie w centrum kadru jest znośnie. Soczewek powyżej +4 nie warto używać, a te +10 z Allegro należy raczej potraktować jako ciekawostkę. Jeśli już coś taniego z makro, to - jak Rafal77 napisał - najprędzej konwerter makro Raynox DCR-250 - chyba najwygodniejszy sposób na makro, bo zakłada się go i zdejmuje błyskawicznie. Nakręcanie soczewek w pewnym momencie staje się irytujące, zwłaszcza gdy gwint nie chce trafić dobrze, a tu człowiek się spieszy. Poza tym jakościowo Raynox wyprzedza zwyczajne soczewki i spokojnie użyjesz go też do hybrydki.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Yeti napisał/a:
Pierścienie pośrednie też znacznie spowalniają pracę, bo dają dość wąski zakres powiększeń, a ich ciągła zmiana jest uciążliwa, lepszy już jest mieszek, ale to z kolei dodatkowy ciężar.
Yeti, sorry ale co Ty opowiadasz... ? Mam mieszek i .... nie wiem co to jest w tym przypadku 'dodatkowy ciezar'.
Mieszek wazy bardzo niewiele. Mniej niz pierscienie....

Fakt - praca z mieszkiem jest duzo latwiejsza niz z pierscieniami.

Możliwe że teraz namieszam ,bo szukam i kombinuje.Sprzedając Sigme mam dodatkowy grosz. Znalazłem Tokine AF 4,5-5,6/75-300 w tej chwili za 140zł,zostały 2 dni możliwe że dojdzie do 200.Mam górkę i kupuje Macro 1:1.Zainteresowały mnie dwa.
Pentax FA 2,8/100mm Macro (aktualna cena 460zł)
Tamron SP 2,5/90mm Macro (670zł)
Czy te obiektywy mają Macro 1:1,czy Tokina jest warta uwagi?W tym układzie miał bym obiektyw Tele i Macro.Wszystkie wypatrzyłem na ebay.Co z dodatkowymi kosztami (cło).

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
renwoj napisał/a:
.Co z dodatkowymi kosztami (cło).

Zależy z jakiego kraju, jak z UE to zapomnij o jakichkolwiek cłach. A koszty dodatkowe będą, już sama przesyłka (najtańsza, nieubezpieczona, czyli ryzykowna) to minimum ca 15 €, do tego dolicz koszty przelewu zagranicznego, tak ca min 80 zł (trochę zależy od banku). Doliczając te kwoty to czasem taniej lub tak samo wychodzi w Polsce, ale chyba nie w tym wypadku. Pentax na pewno jest do 1:1, Tamron chyba też, łatwo sprawdzić w necie. Nie wiem jak Tamron, ale Pentax Makro 2,8/100 mm znakomicie spisuje się jako zwykły o dłuższej ogniskowej.

Skocz do: