Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Dzisiaj wiąłem do ręki Chip-a nr9/2008 i tam w "teście" lustrzanek do 2500zł (chyba :roll: ) na pierwszym miejscu K10d, na drugin GX-10. Pomyliło im się czy co? :shock:
Na osłodę: jak zwykle okazało się, że te korpusy różią się nie tylko algorytmem jpeg-ów, ale i szybkością AF oraz na przykład tym, że do Sama nie można podłączyć wężyka ani wyzwolić pilotem. :evilsmile:

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Heh, czyli z testu wyszło, że najlepsze jest to, co już zostało wycofane z produkcji.

Demsey  Dołączył: 21 Lip 2008
Marcin1978, co w sumie nie jest takie głupie. Właśnie dlatego te aparaty zmieściły się w tej kategorii cenowej. I nie dziwne, że wyszło iż sa najlepsze, to są po prostu korpusy z innej ligi.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
w czym jest szybszy AF ?
w k10d czy w gx-10 ?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Cytat
w czym jest szybszy AF ?
w k10d czy w gx-10 ?

Odpowiedź jest zależna od tego który z nich posiadasz. W Twoim będzie wolniejszy (wersja dla pesymistów).

A ja pytalem calkowicie powaznie:

Gwiazdor napisał/a:
ale i szybkością AF

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
W k10d podali czas 0,4s, w GX-10 0,5s. Albo odwrotnie. ;-)
Tylko, że i tak nie podali warunków testu i wszystkie lustra miały wyniki 0,4-0,5s, więc to tak dla wielbicieli cyferek raczej.

A, to o d.... roztrzasc taki test i taka 'rozbieznosc'.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Gwiazdor napisał/a:
W k10d podali czas 0,4s, w GX-10 0,5s. Albo odwrotnie. ;-)

Gwiazdor napisał/a:
Chip

I wszystko jasne ;-)

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Demsey napisał/a:
Marcin1978, co w sumie nie jest takie głupie. Właśnie dlatego te aparaty zmieściły się w tej kategorii cenowej. I nie dziwne, że wyszło iż sa najlepsze, to są po prostu korpusy z innej ligi.

Nie mówię, że to głupie. Chciałem tylko wskazać na pewną przypadłość i ciągłe wprowadzanie nowości w celu zarabiania coraz większych pieniędzy. Kiedyś to chyba nie szło tak szybko, jak teraz.

W mojej prywatnej klasyfikacji najlepszych (dla mnie) lustrzanek cyfrowych są (w kolejności cyferek ;-) ): Minolta D7D, Pentax K10D, Canon 20D

Ich cecha wspólna - wycofane z produkcji :-(

Skocz do: