bobanr  Dołączył: 01 Sie 2008
Nowe pamięci - cała torba filmów
WItam,

pojawiło się takie CUDO.

To prawie, tak jakby zabrać ze sobą reklamówkę filmów :shock:

Pozdrawiam

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
espresso napisał/a:
Wolę 1GB (a nawet 512 MB)

to musiałbym zabrać ze sobą reklamówkę kart :shock:

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Zobacz na szybkość tej karty. Pojemność nie zawsze najważniejsza jest. Wolę małą karte, ale bardzo szybką.

RiddlerPL napisał/a:
Wolę małą karte, ale bardzo szybką.

Ale fajnie jest gdy pojemność jest na tyle duża, że nie trzeba zmieniać karty po każdym zdjęciu, choćby zapis trwał 0.00001s ;-)

PS. Bardzo lubiłem swoją pierwszą cyfrówkę, do której dokupiłem super kartę 16Mb w zamian ósemki, którą dostałem z aparatem ;-)
PS. 2 A może to były liczby 16 i 32 ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jacek S napisał/a:
Ale fajnie jest gdy pojemność jest na tyle duża, że nie trzeba zmieniać karty po każdym zdjęciu, choćby zapis trwał 0.00001s

Nie przesadzajmy. 2gb - 4gb jest imho optymalne....

alkos napisał/a:
2gb - 4gb jest imho optymalne....

IMHO też :->

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
1 GB starczy na około 60-90 PEF-ów kdyszki. Zaś spokojowo można kupić nardzo szybkie 4 GB. To nie zmienianie co zdjecie. Nawet nie co seria. 32 GB ma sens jak jedziemy gdzieś dalej na wakacje (np na tydzień w góry). Z zamiarem zwiedzania, nie focenia. Wtedy bierzemy suerzooma, puszkę, kilka bateri z ładowarką + taką kartę. Wsio zmieści się w biodrową kaburę i nie będzie nas zbytnio obciażało (jak torba pełna szkieł i akcesorii) a pamiatkowe foty pozwoli zrobić.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
RiddlerPL napisał/a:
32 GB ma sens jak jedziemy gdzieś dalej na wakacje (np na tydzień w góry)

Szczególnie jak padnie.

I tak wolałbym 8x4Gb - ileż to miejsca zajmuje...? A wymienia sie raz-dwa na dzień...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
1 nie wyobrazam sobie zrobienia takiej ilosci zdjec
2 bezpieczenstwo zdjec na jednej karcie :evil:
3 kto to bedzie przegladal ??????

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
to chyba optymalnym rozwiazaniem jest karta PQI - 16GB Class 6 - czyli zapis min.18mb/s - standard ten sam co Sandisk Extreme. A wieksza i tansza :) A 32gb.... ehhh

--- edit ---
wieksza w sensie - od np. 4gb :)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Trochę bez sensu taka karta, 4MB/s, to jest mega porażka przy tej wielkości karty. No chyba, że jakiś pismak coś źle przetłumaczył i chodziło tam o kartę klasy 4. Co prawda w teorii oznacza to właśnie 4MB/s, ale mój Sandisk Extreme III wyciągający 15MB/s był akurat klasy 2 :)

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Ja bym nie ryzykował z jedną kartą - co prawda awaryjność flasha jest znikoma, ale kartę zawsze można zgubić, zniszczyć mechanicznie, pożyczyć siostrze, która pojedzie na 2 tygodnie w góry (uprzednio zapomniawszy nam oddać) i takie tam. 4x8GB to znacznie bezpieczniejsza opcja i chyba tańsza na razie, bo ta 32GB to na dzień dobry jeszcze pewnie dużo kosztuje.

Takie karty to raczej na dzień dzisiejszy znajdą zastosowanie do kamer cyfrowych, lub lustrzanek o wielkich matrycach.

I takie wielkości dają nadzieję, że obniżenie dysków twardych SSD :-)

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
osobiście tak wielkich pojemności zupełnie nie trawię :-/ trochę to zaczyna przybierać tempa jak wyścig na megapiksele..
w K100 mam 1GB, co daje mi 93 .pef'ów i tyle mi w zupełności starcza, nawet na dłuższe pobyty (ostatnio 2 tyg. nad bałtykiem - zostało mi lekko 30 pef'ów do zrobienia). i tak zazwyczaj mieszczę się (nieświadomie) w zakresie 36 zrobionych zdjęć :-P
wystarczy umieć decydować kiedy faktycznie warto nacisnąć spust, wtedy takie karty to raczej niepotrzebnie wydane pieniądze

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Może to karta stworzona na potrzeby nowego Nikona D90, który ma mieć możliwość nagrywania filmów z dźwiękiem? :-)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Ło mamo to już nie lepiej zainwestować w SanDisca Ultra II 32gb ? Przynajmniej zaufanie do firmy większe...

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Ja mam 1Gb, 2 Gb Goodrama i ostatnio zaszalałem i kupiłem na wyjazd 4 Gb Platinum bez HC... Nie dość że draństwo wolniejsze to jeszcze pocharatało mi kilka zdjęć. Na szczęście robiłem na niej mało bo te 3 Gb prawie wystarczyły. Niemniej zdjęcie świstaka z Dolomitów nie przetrwało... Dziś będąc w tej samej sytuacji kupiłbym 2 Gb lub nawet mniej i byłbym bardziej zadowolony :-/

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
mcgyver napisał/a:
Ja mam 1Gb, 2 Gb Goodrama i ostatnio zaszalałem i kupiłem na wyjazd 4 Gb Platinum bez HC... Nie dość że draństwo wolniejsze (...)

Wolniejsze przy zrzucaniu na kompa? Bo w Pentaksie to chyba różnicy się nie poczuje?

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Marcin1978 napisał/a:
Wolniejsze przy zrzucaniu na kompa? Bo w Pentaksie to chyba różnicy się nie poczuje?

Poczuje przy zapisywaniu rawów, szczególnie w serii, jest prawie 2 razy wolniejsza. Najważniejsze jednak to, że traci się zdjęcia. Choć tylko część rawów pocharatało, jpg przetrwały, ale to były najmniej ważne zdjęcia... Krótko mówiąc nie włożę więcej tej karty do aparatu. W nawigacji np. natomiast sprawuje się bez zarzutu.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
espresso napisał/a:

Ja tam mam kingstona (1gb) i jakiegoś kundla (2gb) i różnica w prędkości pracy z aparatem jest baardzo zauważalna.

Skocz do: