Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Numerowanie zdjęć za pomocą daty?
Mój problem polega na tym, że używam dwóch puszek do robienia fotek (k10 i k100), w których numery zdjęć powtarzają się np 2234 i 2234. Nie mogę ich wrzucić do jednego folderu, - z oczywistych przyczyn. Czy jest zatem możliwość numerowania fotek zapomocą dat ich wykonania? A może jakaś przeglądarka plików daje możliwość jakiejś renumeracji?

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
może w jednym body ustaw sobie format folderów DATA, i reset ser, a w drugim inaczej, przynajmniej będziesz miał inne foldery

bobanr  Dołączył: 01 Sie 2008
WItam,

w IrfanView istnieje taka możliwość podczas przetwarzania wsadowego. Dodatkowo jeśli używasz Total Commandera i jego mutacji to także.

Pozdrawiam

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
ech, nie doczytałem ....

Zmiana nazw folderów raczej niewiele mi da. Wypróbuję zatem IrfanView. Znajony "kanoniarz" ustawia sobie to w puszce - myślałem, że i u nas można takie coś...

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Total Commander Power Pack (i nie musisz szukać wtyczki, bo większość wtyczek już jest)
cam2pc - jest wersja bezpłatna. Przy okazji oferuje obracanie plików wg. danych exif - do K10D się przyda.
A nawet FastStone Image Viewer to oferuje.

Czasami pojawiają się problemy przy zdjęciach seryjnych. Pojawiają się wtedy 2-3 pliki o identycznych nazwach, dlatego na końcu każdego ciągu znaków w stylu 2008_08_17-142731 dodaję jeszcze kolejną numerację (w TC nazywa się to licznik).

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nie pmietam jak jest w k10D ale w K20D ustaiasz sobie dowolna 4 znakowa nazwe

bobanr  Dołączył: 01 Sie 2008
K10D nie ma takiej możliwości. Chyba, że źle szukałem.

Polecam jeszcze raz TC. Nie tylko do zmian nazw, ale i do zarządzania plikami.

Ok, dzięki...coś zatem wykombinuję!

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
Re: Numerowanie zdjęć za pomocą daty?
Marcinicus napisał/a:
Mój problem polega na tym, że używam dwóch puszek do robienia fotek (k10 i k100), w których numery zdjęć powtarzają się np 2234 i 2234. Nie mogę ich wrzucić do jednego folderu, - z oczywistych przyczyn. Czy jest zatem możliwość numerowania fotek zapomocą dat ich wykonania? A może jakaś przeglądarka plików daje możliwość jakiejś renumeracji?

Polecam EXIF Image Renamer. Mały programik, nie robi nic innego, tylko zmienia numer pliku na datę i godzinę zrobienia fotki. Ale działa tylko na *.jpg, *.pef nie rozpoznaje.
Sławek

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
Fast Stone Image Viewer / Narzędzia / Zmień nazwę zaznaczonych obrazów

dla mnie najprostsza wsadowa zamian nazwy :mrgreen:

Skocz do: