dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
[ciekawostka] 2 filtry polaryzacyjne na raz
Witam
Dodałem właśnie filmik na youtube, po ciezkich staraniach. Stracil jednak na jakosci bo konwertowalem go dwukrotnie. Filmik przedstawia ciekawe zjawisko jakie mozna uzyskac na wyswietlaczu lcd laptopa wykorzystujac 2 filtry polaryzacyjne na raz.. zapraszam do obejrzenia, czysta magia!!

http://pl.youtube.com/watch?v=S6jOCl4TjI4

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dagio, z tym że LCD świeci, a filtry "wyłączają" - mam tak samo :-D

Ale w drugą stronę.....? O co chodzi? LCD był wygaszony a filtry "rozświetlały"?

[ Dodano: 2008-08-18, 04:18 ]
Aaa...... już mam! Jeden filtr przy oku, drugi przy LCD. Rewelka! :lol:

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Prosta zasada działania Polara

Wygasza wszystkie fale świetlne o innej polaryzacji niż jedna zdeterminowana przez filtr - dodajesz drugi filtr wygaszasz ta jedna fale z pierwszego filtra jeśli jej wektor znajduje się w pozycji 90* do wektora wygaszania polaryzatora 2. Nie wygasza jeśli wektor znajduje siś w w tym samym położeniu.

Wystarczy zresztą zamocować sobie 2 polary na siebie i sprawdzić okiem :D

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Znam ten efekt. Bawiłem się tak filtrami wyjętymi z wyświetlaczy LCD :-) . Z dwóch polarów można też podobno złożyć filtr IR, ale tego nigdy nie testowałem.

Sierek  Dołączył: 02 Lut 2008
Toshiba sprzedawała swego czasu taką przystawkę do laptopów i okulary. Dla użytkowników chcących uniemożliwić oglądanie innym ekranu swojego laptopa uzytkowanego w miejscach publicznych. Działało bardzo skutecznie.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Nas tego w liceum uczyli :-)

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
A ja na studiach miałam o tym, jak można badać naprężenia i odkształcenia w konstrukcji przy pomocy dwóch filtrów polaryzacyjnych (to tak w dużym skrócie napisane) :mrgreen:

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
A ja to mam na codzien ;-)

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Spróbujcie w ten sposób sfotografować Słońce jakimś tele. Tylko ostrożnie z obracaniem filtrów, coby oczu nie wypalić (i matrycy).

Skocz do: