alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
tomszaf napisał/a:
Jeśli po wykręceniu śrubki coś wpadnie wgłąb obiektywu to może się zrobić większy problem...

Eee tam, zawsze mozna wytrzasnac... z dywanem jest duzo wiekszy problem :-P

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
alkos napisał/a:
tomszaf napisał/a:
Jeśli po wykręceniu śrubki coś wpadnie wgłąb obiektywu to może się zrobić większy problem...

Eee tam, zawsze mozna wytrzasnac... z dywanem jest duzo wiekszy problem :-P

Alkos gościu jesteś :lol:

Zawsze wprowadzasz mnie w dobry nastrój, a co do tematu mi udało się popsuć jeden obiektyw voightlandera 50mm 1.8 na m42 (tylko niech nikt mi nie pisze, że to dobry obiektyw), ale może mój brat coś poradzi mechhanizator z niego :mrgreen:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
Alkos gościu jesteś

miło, dziękuję :-D

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Mi kiedyś z Porsta 50/2.8 wyskoczyła jakaś kulka chyba do pierścienia przysłony i zniknęła w dywanie.... Natomiast z Pentaconów elektryków i Heliosa nic nie wypadło i mają się dobrze po rozkręceniu :P

Soviniec  Dołączył: 04 Sty 2008
superkomornik napisał/a:
Natomiast z Pentaconów elektryków i Heliosa nic nie wypadło i mają się dobrze po rozkręceniu :P

Czy można prosić o jakieś porady w kwestii rozkręcania Pentacona El. 1.8/50? Właśnie stwierdziłem, że przyczyną spaprania dwóch filmów była nie zamykająca się przysłona -ani w A, ani w M. Więc muszę toto rozbebeszyć i przydałaby się jakaś wstępna wiedza...

JJ  Dołączył: 22 Maj 2007
No to ja sie opowiem jak zakonczyla sie przygoda z moim M 50mm f4 z uszkodzonym popychaczem (kilka postow wczesniej).
Srubka (widoczna na zdjeciach), ktora u mnie latala luzno, przytrzymujaca (jakby mozna bylo myslec) bolce popychacza to nit (pic na fotomontarz :-) ) - to co trzyma blaszke przyslony sztywno to malenka srubka, ale juz wewnatrz, pod soczewka! Tej wlasnie brakowalo!
Panowie z Czapskiej (w Krk) zazyczyli sobie 60zl, a starszy Pan na Siennej naprawil to za 20zl w 15min (+0,5h na szukanie tak malej srubki w swoich zbiorach :-) ), nie mogac zrozumiec gdzie ona zniknela ;-)
No i teraz przyznac sie kto sprzedal mi obiektyw bez takiej waznej srubki :-) :-) :-)

No ale gratis mialem lekcje rozkrecania i budowy pentakowych M'ek ...

Skocz do: