t0m3k  Dołączył: 17 Kwi 2008
[*istDL] Ist DL2 i back focus przy manualnych szkłach...
Witam, właśnie oglądam zdjęcia z dzisiejszej sesji i się okazało, że wszystkie nieostre. Zdziwiony faktem sprawdziłem wszystkie obiektywy na książce i się okazało, że potwierdzenie ostrości działa gdy ostrość jest przed obiektem. Z AFem jest podobnie, również jest BF (choć mniejszy, może przez większą GO). Dzieje się tak gdy w punkt celuję pod kątem ostrym oraz gdy w płaską powierzchnię celuję pod kątem prostym (wszystko nieostre).

Co może być powodem tego? Matówka (jest oryginalna z małą rysą w górnym lewym rogu i odrobiną brudu)? Bo na razie nie miałem w planach wymiany body a w sobotę mam ślub (jako "fotograf"... Młodym powiedziałem, że nic nie gwarantuję bo robię za darmo ale nie chcę zawieść)...

Sami zobaczcie:
http://www.tomasztracz.pl...ne/imgp1428.jpg
135 mm, dobre światło, ostrość z góry, potwierdzenie ostrości. Co gorsze w wizjerze zdjęcie wygląda na ostro (mały wizjer)

http://www.tomasztracz.pl...ry/inne/135.jpg
to co wyżej, ostrość na gwiazdki, tutaj w wizjerze widziałem błąd potwierdzenia ostrości ale to przez to, że nie fotografowałem płaskiej powierzchni.
W plenerze jest masakra, BF czasem na 3 metry :/

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
że potwierdzenie ostrości działa gdy ostrość jest przed obiektem

Nie rozumiem tego zdania...

Cytat
Młodym powiedziałem, że nic nie gwarantuję bo robię za darmo ale nie chcę zawieść)...

Jeśli wszystkie fotki będą tak zamydlone to nawet fakt darmowej roboty im tego nie wynagrodzi raczej...

Marcinicus napisał/a:

Jeśli wszystkie fotki będą tak zamydlone to nawet fakt darmowej roboty im tego nie wynagrodzi raczej...

Właśnie o to chodzi. Ale dzwoniłem do nich dzisiaj i powiedzieli, że nie ma sprawy, że mają w razie czego innego fotografa.

Marcinicus napisał/a:
Nie rozumiem tego zdania...

hmm, chodziło o to, że celuję w kartę pomiarową do testów AFa, w ten tekst na środku i kręcę ostrością aż potwierdzenie da mi znak, że jest ok, wtedy cykam fotę i okazuje się, że ostrość jest złapana 6 mm przed miejscem w, którym złapana powinna być.

Problem daje się rozwiązać menu serwisowym jednak, gdy poprawię to dla 135 MM to przy 50 MM mam FF, a gdy poprawię dla 50 MM to przy 135 mam znowu mały BF...

Ktoś chce kupić deelkę 2 do irdy? :-| Albo do jednego szkła?

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
hmm, chodziło o to, że celuję w kartę pomiarową do testów AFa, w ten tekst na środku i kręcę ostrością aż potwierdzenie da mi znak, że jest ok, wtedy cykam fotę i okazuje się, że ostrość jest złapana 6 mm przed miejscem w, którym złapana powinna być.

Problem daje się rozwiązać menu serwisowym jednak, gdy poprawię to dla 135 MM to przy 50 MM mam FF, a gdy poprawię dla 50 MM to przy 135 mam znowu mały BF...

Czyli klasyczny przykład FF. Przerabiałem to również. Można spróbować w menu serwisowym, ale co jeśli dobrze ustawisz dla przykładowo 135mm a wychodzi źle dla 50mm?
W moim przypadku FF był znacznie mniejszy - niemal zerowy - jeśli kręce pierścieniem ostrości z lewej strony w prawą, a nie z prawej w lewą.. Próbowałem też na k10D kolegi - rezultat ten sam. To trochę pomagało. Poza tym przy świetle dziennym problem BF/FF u mnie nie istnieje - za to przy świetle żarowym i odległościach rzędu 4-5m jest tragicznie trudno złapać ostrość.

Problem da się, jak wspomniałem, rozwiązać menu serwisowym. Jednak trzeba go "rozwiązywać" po każdej zmianie obiektywu (10s w menu). Trochę to denerwuje ale da się żyć, mimo wszystko chcę aparat sprzedać (początkowo myślałem o XBoxie 360 ale stwierdziłem, że k10d to lepsze wyjście). Jutro trafi do giełdy, pojutrze na allegro.

Jak ktoś chce do IR albo nie przeszkadza mu konieczność 10s w menu po każdej zmianie obiektywu to można pisać :mrgreen:

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
t0m3k, jezeli masz problem z potwierdeniem ostrosci, to mozesz przeciez ostrzyc manualnie patrzac na matowke nie czekajac na potwierdzenie ostrosci przez body.

AiKSz  Dołączył: 29 Sty 2008
odnalezienie odpowiedniego ustwienia w menu serwisowym zajelo mi dluugo
i bylo wiele podejsc
mialem problem z tym ze przy swietle zarowym musialem miec -50 a przy slonecznym -20
ale w koncu trafilem
czasami ustawienie calkiem "od czapy" jest najlepsze u mnie teraz mam -120 i nie ma ff/fb w zadnym swietle !!!! (i w zadnym szkle :-) )
albo przynajmniej nie zauwazylem
wiec mysle ze nie warto sie zniechecac i szukac optymalnego ustawienia
bo prawdopodobnie ono istnieje :mrgreen: :mrgreen:

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Na potwierdzenie ostrości możesz liczyć tak samo jak na AF.
To niewiele warte. Duży wizjer + matówka klinowo rastrowa i dopiero można myśleć o manualnym ostrzeniu.
Ja wystrzelałem trochę klatek i sporo nagrzebałem się w menu zanim ujarzmiłem swojego DSa w kwestii AF.
Teraz AF ostrzy na wszystkim w zbliżonym zakresie.
W każdym razie dobrze, że w ogóle można wejść do menu i to skorygować inaczej zostałoby tylko wysyłanie obiektywów do kalibracji
Dobrze że K20 ma pamięć dla 20 słoików.

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
nie dla 20 tylko chyba dla 4....

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
DJ_Direct, korpus może zapamiętać 20 obiektywów (str 106 instrukcji obsługi).

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
oooppppssssss. To juz brzmi przyjemnie.

Skocz do: