nowakka  Dołączył: 22 Kwi 2006
K10D/GX10 - denerwujące tylne pokrętło
Hej,

Dosyć denerwująca jest sytuacja, gdy podczas strzelania serii kilku ujęć (Av, przesłona podpięta pod tylne pokrętło) robię przerwę na 1-2 sek (na LCD zdąży pojawić się podgląd) - i teraz gdy chcę kontynuować strzelanie, tylne kółko zamiast zmieniać przysłonę zoomuje obraz na wyświetlaczu.

W tej chwili widzę dwa rozwiązania:
1) podpiąć przesłonę pod przednie pokrętło (mało wygodne, przeskakiwanie palcem z kółka na spust)
2) Wyłączyć kompletnie podgląd zrobionego zdjęcia (też niezbyt wygodne, czasami jednak się podgląd się przydaje..)

Natomiast najlepszym IMHO rozwiązaniem byłoby chyba wyłączenie zoomowania zdjęć na LCD za pomocą tylnego pokrętła - da się to jakoś zrobić?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
nowakka napisał/a:
2) Wyłączyć kompletnie podgląd zrobionego zdjęcia (też niezbyt wygodne, czasami jednak się podgląd się przydaje..)
Ja tak mam od dawna...

bizon78  Dołączył: 20 Lut 2008
Ale po delikatnym nacisnięciu "spustu" migawki obraz znika.Czyli trwa to mniej niż sekundę.

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
perl napisał/a:
nowakka napisał/a:
Ja tak mam od dawna...

Ja również. Podglądam, gdy tego chcę.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Zawsze można wygadzac ekran innym przyciskiem. Np tym odpowiedzialnym za podświetlenie LCD lub AE-L.CZasami takze wyłaczam podgląd na LCD (w sytuacjach gdy zalezy mi na speedzie.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
nowakka napisał/a:
Natomiast najlepszym IMHO rozwiązaniem byłoby chyba wyłączenie zoomowania zdjęć na LCD za pomocą tylnego pokrętła - da się to jakoś zrobić?

Nie da się z poziomu tego softu, który jest w aparacie.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
nowakka napisał/a:
1) podpiąć przesłonę pod przednie pokrętło (mało wygodne, przeskakiwanie palcem z kółka na spust)

Jedynym odczuwalnym minusem tego rozwiązania w moim mniemaniu byłaby zmniejszona szybkość reakcjii. Skoro jednak podglądasz każde zdjęcie zaraz po jego wykonaniu, wydaje mi się, że nie potrzebujesz możliwości szybkiego reagowania.

Ja od początku mam wyłączony podgląd zdjęć. Denerwowało mnie to jeszcze w moim kompakcie, gdzie nie mogłem tego wyłączyć. Gdy coś się dzieje, bądź istnieje choć cień szansy, że uda mi się mi się zrobić dobre ujęcie, trzymam oko przy wizjerze. Dopiero gdy akcja zwalnia, podglądam zdjęcia. Ale robie to tylko po to, żeby sprawdzić jakie popełniam błędy, zdjęć nie kasuje.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Ja tam mam wyłączony podgląd - jak potrzebuje coś obejrzeć to sobie włączam.

Po co ma mi błyskać w oczy jak robię zdjęcia?A nie jestem z tych co za każdym razem zerka na wyświetlacz czy mu fotka wyszła.

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
nowakka napisał/a:
mało wygodne, przeskakiwanie palcem z kółka na spust

To używaj palca środkowego do kręcenia przednim kółkiem. Trochę treningu i się nauczysz ;) Człowiek ma - jakby nie patrzeć - 10 palców u rąk. Trzeba czasem z nich korzystać. Narząd nieużywany zanika ;) Pamiętaj o tym, bo kiedyś obudzisz się z lewą ręką zdolną tylko do obrotu w nadgarstku, a w prawej będzie sprawny tylko kciuk i wskazujący ;-P

bizon78 napisał/a:
Ale po delikatnym nacisnięciu "spustu" migawki obraz znika

Popieram! Sam to stosuję. Zresztą, jak pstrykam w tempie nie pozwalającym odsunąć oka od muszli, to wyświetlane, jedno po drugim, zdjęcia wcale nie przeszkadzają w robieniu kolejnych.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
perl napisał/a:
nowakka napisał/a:
Ja tak mam od dawna...

I również ja. Po co tak naprawdę podgląd? Przecież wiele nie zobaczysz, a jakość (niedoświetlone, prześwietlone) jak wołasz z RAW można poprawić. Kadrujesz tak jak widzisz w wizjeże (jestem geniuszem, wiem) a nie na podstawnie lcd-ka.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
luhso napisał/a:
Kadrujesz tak jak widzisz w wizjeże (jestem geniuszem, wiem)

Prawie. ;-) Wizjerze.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Firefox mi coś ort nie pokazuje. :)

lipalipski napisał/a:
Prawie.

Wiem. ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
luhso napisał/a:
Po co tak naprawdę podgląd? Przecież wiele nie zobaczysz,

W wizjerze światła błyskowego nie zobaczysz... A i wiele innych rzeczy też nie uświadczysz.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja lubię podgląd z jednej prostej przyczyny - w podglądzie mam histogram i błyskające światła/cienie. A w przeglądaniu zdjęć później pojawia mi się cały kadr bez tych wodotrysków. Mam wtedy ogląd na zdjęcie.

Też nie lubię tego, że pokrętło nie zmienia mi przysłony, tylko powiększa obrazek. A lekkie wciskanie spustu jest złe, bo każe pracować silniczkowi i zużywa baterie. :-P

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
dsk napisał/a:
w przeglądaniu zdjęć później pojawia mi się cały kadr bez tych wodotrysków.

To zależy od ustawień, mogą się pokazywać.

Wojtek P  Dołączył: 19 Lip 2008

ale macie problemy! w życiu bym nie przypuszczał, że można tak się przejmować tym czy podgląd lcd przeszkadza czy nie - powodzenia w dalszej dyskusji - Wasze zdrowie :-B

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Zdano, wiem o tym bardzo dobrze - chodzi o to, że taki hybrydowy system podglądu jak na razie mi odpowiada. ;-) Bo czasami chcę popatrzeć też na czyste zdjęcie.

Wojtek P, mamy po prostu jakieś opinie odnośnie używanego przez nas sprzętu i jego ustawień. Wymieniamy się nimi. Jeśli coś Ci w tym przeszkadza, po prostu zignoruj ten wątek.

Wojtek P  Dołączył: 19 Lip 2008
dsk napisał/a:

Wojtek P, mamy po prostu jakieś opinie odnośnie używanego przez nas sprzętu i jego ustawień. Wymieniamy się nimi. Jeśli coś Ci w tym przeszkadza, po prostu zignoruj ten wątek.

ok przepraszam jeśli kogoś uraziłem - wyraziłem swój pogląd na sprawę i już mnie tu nie ma - :-B

vito157  Dołączył: 28 Maj 2008
Cytat
To używaj palca środkowego

Tego samego, ktorym w krajach angielsko jezycznych (i nie tylko) pokazuje sie fuck off? :mrgreen:

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
Wolę jednak robić zdjęcia. Później na komputrze i tak będę miał wystarczają ilość czasu na przyjrzeniu się temu, co sfociłem. Dlatego wyłączyłem podgląd zrobionych zdjęć.

Skocz do: