cardioceras  Dołączyła: 20 Cze 2008
widzę, że zrobił się wątek pierożkowy :-D

wujek, a jak z miętą???
nie jadłam jeszcze takich


pozdrawiam
 

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
cardioceras napisał/a:
prawie jak domowe bo z baru przy Rynku Podgórskim, niesamowite miejsce :-)
Czy jest to bar mleczny? Jeśli tak, to proponuję następne PPD zorganizować na Podgórzu właśnie ;-) Będzie tanio i smacznie.
 

cardioceras  Dołączyła: 20 Cze 2008
Kytutr, prawdziwy bar mleczny :-D
lubiany przez wszystkich Krakusów
 
wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
cardioceras napisał/a:
a jak z miętą

Prawie takie jak klasyczne "ruskie", ale do farszu serowo-ziemniaczanego dodaje się pieprz, miętę a jak ktos lubi to jeszcze zeszkloną cebulkę.
Najsmaczniejsze są jeszcze gorące, prosto z gara z kwaśną śmietaną, albo obsmażone na złoto, chrupiące. Tez ze śmietaną.
 

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Tylko z:
-jagodami,
-truskawkami,
-mięsem,
-kapustą i grzybami.
Do tego polane tartą bułką na maśle. To jest wyżerka!
 

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Meggido, widzę że rozumiesz mój ból :mrgreen:

cardioceras, owszem, bar mleczny, ale pierogi z borówkami i ruskie mnie nie zachwyciły, lepsze jadłem w Barcelonie na Topolowej.
 

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ijon, rozumiem Cię doskonale.
 

cardioceras  Dołączyła: 20 Cze 2008
jeszcze chwila a ktoś z Władzy przeniesie nasze posty do osobnego wątku :-)
o pierożkach oczywiście
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dołączę jeszcze:
- z serem,
- z kaszą gryczaną,
- z kartoflami i serem (ruskie),
- zapewne wiele innych odmian.
 

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Ja wczoraj serwowalem ruskie, w tym ze ja robie takie lepsze, bo farsz sklada sie z:
1/4 ziemniaki
1/4 twaróg
1/4 smazona cebula
1/4 smazony boczek

Wszystko by bylo fajnie gdyby nie to ze trzeba je lepic :P
 

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ser dyskwalifikuje danie.
 

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat
Ser dyskwalifikuje danie.


nie laczysz miesa z nabialem?
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kartofle i ser to takie uogólnienie :-)
 

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
plwk, ale ja sie jeszcze nie spotkalem zeby ktos robil tak jak ja. Wszytstkie sa z kartoflami i serem i dopiero okraszone skawarkami z cebula.
 

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
milo, nie lubię tego co ma w sobie ser, twaróg, etc. Wyjątkiem jest oscypek i ser żółty przetopiony na pizzy, i to też nie każdy.
 

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Siedzę głodny i zły w pracy, a Wy takie tematy..... :shock: Zgłaszam oficjalnie wniosek do kolorowych o zakaz pisania na tematy gastronomiczne, kulinarne i inne dotyczące konsumpcji napojów alkoholowych w godzinach od 8 do 16. :evilsmile:
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
milo napisał/a:
ale ja sie jeszcze nie spotkalem zeby ktos robil tak jak ja

Ela dodaje cebulę do farszu
 

cardioceras  Dołączyła: 20 Cze 2008
chłopaki szalejecie :mrgreen:

jak ma ktoś jakiś fajny przepis na pierogi to niech podaje

a może nowy wątek?
 

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
milo, spieprzyłeś proporcje :-P Zamiast tradycyjnych ruskich zrobiłeś jakąś wariację i boczek? To jakieś pierogi z farszem ci wyszły owszem, ale na pewno nie ruskie.

W kwestii pierogów - każde na słodko i te na słono lubię wszystkie.
 

Kasia  Dołączyła: 30 Cze 2008
cardioceras napisał/a:
ale prawie jak domowe bo z baru przy Rynku Podgórskim,


nie blużnij!!!

cardioceras napisał/a:
Kytutr, prawdziwy bar mleczny :-D
lubiany przez wszystkich Krakusów


Z barowych to najlepsze pierogi są w górniku.

milo napisał/a:
Ja wczoraj serwowalem ruskie
1/4 smazony boczek


Biedne dziecko pomieszałeś ruskie ( ziemniki + ser+ cebula) z chlopskimi ( ziemniaki+ boczek + cebula+czosnek)
W ruskich boczek co najwyzej na omaste dopuszczalny.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach