Gesso  Dołączył: 20 Lip 2008
Biały pasek w Rawach
Czy wy też macie taki biały pasek z prawej strony zdjęć w rawach około 5 pikseli czy tylko ja to mam ?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
:shock: Ja nie mam.

czy to znaczy że do serwisu z moim k200 muszę się wybrać

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gesso, w czym wywołujesz rawy i pod jakim systemem. Ktoś opisywał takie zjawisko w którejś wywoływarce linuksowej.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
To ja jeszcze zadam pytanie - jaki aparat i jaki format RAWów?

Rzeczywiście w niektórych RC miałam taki dziwny artefakt wzłuż mniejszego boku - głównie biały, ale czasem jakieś kolorowe piksele wyskakiwały.
Z mojego DLa nigdy sie tak nie zdażyło i o ile mnie pamięć nie myli to było z tego drugiego rawowskiego formatu - np z K10D...

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
mygosia napisał/a:
jaki aparat

Gesso napisał/a:
czy to znaczy że do serwisu z moim k200 muszę się wybrać

mygosia, co do aparatu, to masz podane dwa posty wyżej :)

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Możliwe, że oprogramowanie nie obsługuje prawidłowo RAWów z Twojego aparatu. Może uaktualnienie pomoże.
Np. Irfan RAWy z mojego k20 wyświetla z kawałem czarnego pola po prawej + jakiś biały pasek właśnie. Picasa natomiast koloruje mi wszystko na purpurowo. Najnowszy ACR czyta natomiast wszystko bez problemu. Zainstalowanie najnowszych wersji zapewne zlikwiduje problem.

Właśnie zauważyłem że to chyba jest zależne od programu w jakim się otwiera rawy tak jak niektórzy z was piszą, bo nie we wszystkich programach które używam te paski są widoczne. Najczęściej jednak używam darmowego Xnview w nim paski są. Dzięki wszystkim za pomoc jednak mnie nie czeka serwis uff..

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
To ciekawe, bo ja też używam K200 i XnView i nic takiego nie mam.

a jaką masz wersje ja 1.91.2

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Teraz 1.94.2 ale na wcześniejszych też nie miałem problemu.

Pobrałem XnView 1.94.2 i problem z białym paskiem się skończył. Dzięki za pomoc.

Skocz do: