costa  Dołączył: 11 Maj 2006
[ analog] Back Focus w MF (SuperA)
Jednoznacznie stwierdziłem, że od jakiegoś czasu moje zdjęcia nie są ostre tam, gdzie powinny. Chodzi o zdjęcia zrobione SuperA, a więc - ręczne ustawianie ostrości. W 85% zdjęć ostrość jest tuż za obiektem, na który ostrzyłem.
Ustawiam prawie zawsze na klinie, więc, jak mi się wydaje, ewentualna wada mojego wzroku nie wchodzi tu w rachubę.

Co zatem może być nie tak?

Czy można dopuszczać jakieś mechaniczne uszkodzenie? Przesunięcie się matówki? Nigdy tego nie rozbierałem, a wygląda na to, że siedzi tam stabilnie.
Jak wspomniałem, nieostre zdjęcia pojawiają się regularnie od pewnego momentu w czasie.

Już tyle kadrów przez to straciłem (nie mówiąc o jednym, ważnym dla mnie, sandomierskim plenerze)...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Opadnięcie lustra na 90%. Mozna wyregulowac srubką w komorze :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
a jak to dokladnie robic? w cyfrze efekt sprawdzisz natychmiast....a tu....

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Starą matówkę przykleić w płaszczyźnie filmu i sprawdzać na b. duzym powiekszeniu - najlepiej odwróconą 28ką zamiast lupy :-)

[ Dodano: 2008-08-22, 10:47 ]
costa napisał/a:
Fafniak, pewnie nie inaczej jak obrót śrubki o pół obrotu w lewo, strzał, wywołanie, skanowanie, analizowanie i dawaj od początku...

Mozna tak: obrót śrubki o 90 stopni w lewo, strzał, potem o 10 stopni w prawo, strzał, znowu 10 stopni w prawo.... i tak 18 razy. Potem sprawdzasz przy którym ustawieniu jest najlepiej... :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
eeee to chyba oddam do serwisu :-P

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
A czy można ustawić matówkę/lustro w Me super. Wywołałem pierwszy film i wszystko co było na otwartej przysłonie jest nieostre. Wydaje mi się, że jest FF i to duży.
I jeszcze pytanie: Czy superek ma migawkę /2000 max ?

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
jpserwis napisał/a:
Czy superek ma migawkę /2000 max

Tak.

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
"Już po wszystkiem..." jak mawiała młoda lekarka.

Faktycznie powodem było oklapniete lustro. Lustro w SuperA opiera się o taki wystający cypelek, który dodatkowo jest na sprężynie, by amortyzować opadające lustro. Być może ta sprężyna się wyrobiła i nie wracało do właściwej pozycji. Ponieważ nie zauważyłem żadnej dostępnej śruby, którą mógłbym kręcić z zewnątrz (a rozkręcać korpusu się nie odważyłem), zastosowałem patent z podklejeniem lustra taśmą klejącą. W miejscu, w którym opiera się o ten cypelek przyklejałem kolejne warstwy i robiłem zdjęcia testowe. Ostatecznie okazało się, że wystarczy jedna warstwa.
I jak na razie ta prowizorka spełnia swoje zadanie.

Oglądałem lustro w superku i trochę się cofa przy naciskaniu na krawędź, ale wygląda to na amortyzacje. Na bocznej ścianie przy lustrze jest śruba, ale nie wiem czy to jest do lustra.
Jeszcze podejrzewam fotografa, ale na cyfrze mam sporo trafień a przecież na superku komfort ostrzenia jest jakby większy. Zastanawiam się czy możliwa byłaby regulacja przy użyciu drugiego korpusu cyfrowego i jednego obiektywu. Ustawiając obiektyw na minimalne ostrzenie, przekładając między korpusami z zachowaniem tej samej odległości obiektywu.
Pytanie jest tylko czy odległość filmu w MeS od środka optycznego jest identyczna jak przy matrycy?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
jpserwis, me-super ma w komorze lustra trzy śrubki do regulacji matówki. Dwie są z tyłu, przy górnej krawędzi lustra. Trzecia ukryta jest pod gąbka amortyzującą lustro.

No to mnie zmartwiłeś. Chyba sobie z tym nie dam rady. Gdzie można taką regulacje zrobić w W-wie i ile to może kosztować?

Skocz do: