Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
DxO Optics Pro
Witam
Swego czasu (jakiś rok, 1.5 temu...) pstrykając Minoltą korzystałem z jakiejś wersji programu do obróbki RAWów DxO Optics Pro. Efekty były niezłe - fajna korekta geometrii szkieł, ciekawe możliwości zabawy z ekspozycją i kolorem...
Teraz "wracając" do fotografii (miałem niemal rok przerwy) chciałem sprawdzić co nowego w tym sofcie i poobrabiać trochę rawy z K20D.
A tu zonk - ściągnąłem jakiś trial w pełni rzekomo funkcjonalny i niestety nie potrafi obsłużyć PEFów z K20D ani z K10D :-(
Tzn. niby powinien umieć, ale u mnie nie działa...
Komunikat: The image has no recognized color data and cannot be processed. Taki komunikat dostaję przy próbie otwarcia m.in. pliku z K10D z RAW_Challenge_073.
Też tak macie?
Ogólnie bardzo mało jest na forum o tym sofcie, który wg mnie jest całkiem niezły...
Próbowaliście testować jego możliwości?

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Uzywam Dxo 4, przymierzalem sie do 5 ale zrezygnowalem. I jedna i druga wersja czyta PEF-y bez problemu. Przynajmnie te z aparatu, bo z tymi z Raw_challenge tez mialem problem.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Robert K. napisał/a:
dostaję przy próbie otwarcia m.in. pliku z K10D z RAW_Challenge_073.

W exif'ie jest K100D. K100D nie widzę wśród modeli obsługiwanych przez DxO.
Cytat
Kurczę - jak zrobić małe literki w podpisie? ;)

Taki może być? ;-)
Kurczę - jak zrobić małe literki w podpisie? ;)

[size=rozmiar czczionki] ... tekst ... [/size] lub przejdź do podglądu napisanego tekstu, zaznacz, wybierz odpowiedni rozmiar z menu powyżej.
Powyżej użyłem czcionki 7 (rozmiar minimalny).

[ Dodano: 2008-08-22, 12:30 ]
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=10785

[ Dodano: 2008-08-22, 12:36 ]
kenzo napisał/a:
bo z tymi z Raw_challenge tez mialem problem.

Pakietu nie używałem ale czy to nie jest tak (domysł), że działa prawidłowo z tymi obiektywami, dla których został opracowany?
Np. zdjęcie wymienione przez Roberta K. wykonane zostało przy ogniskowej 10mm.
Najkrótsza F wśród wspieranych obiektywów dla K10/20D to 16mm, więc zdjęcie z RC_073 zostało wykonane szkiełkiem nie wspieranym przez DxO.
http://www.dxo.com/intl/p.../cameras_lenses

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
dickkett napisał/a:
Najkrótsza F wśród wspieranych obiektywów dla K10/20D to 16mm, więc zdjęcie z RC_073 zostało wykonane szkiełkiem nie wspieranym przez DxO.

A co ma obiektyw do cyfrowych danych, nie licząc exifa? Szkło może wpłynąć tylko na EXIF jeśli o dane chodzi, więc nie powinno mieć wpływu...

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
dickkett napisał/a:
W exif'ie jest K100D. K100D nie widzę wśród modeli obsługiwanych przez DxO

Kurka... ot osioł ze mnie :-)
Nie spojrzałem, że to K100D.

Dzięki wielkie za info dot. czcionki w podpisie.
Co do działania DxO: potrafi również oczywiście edytować pliki robione z obiektywami, dla których nie ma stosownych modułów. Problem wynika po prostu z nieobsługiwania formatu stosowanego w kasetce...
Pzdr

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Robert K. napisał/a:
Problem wynika po prostu z nieobsługiwania formatu stosowanego w kasetce...
a *istDSa obsługuje? Jesli tak, to może to pomoże:
http://jarekdabrowski.net/pub/sam2pen.zip

odpalasz z linii komend: sam2pen oryginal.pef [kopia.pef]

nazwy kopii nie musisz podawać - wtedy dostaniesz plik oryginal_p.pef (czy jakoś tak, już nie pamiętam)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Robert K. napisał/a:
potrafi również oczywiście edytować pliki robione z obiektywami, dla których nie ma stosownych modułów.

Dziękuję, teraz wiem.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Już widzę, że nie osbługuje... no to kupa.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Odkopię wątek..

Ktoś może używa wersji 5.3? Jak wrażenia? I jak wygląda odwzorowanie kolorów w porównaniu z Pentaksowym PPL/PDCU?

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
andrusz napisał/a:
Odkopię wątek..

Ktoś może używa wersji 5.3? Jak wrażenia? I jak wygląda odwzorowanie kolorów w porównaniu z Pentaksowym PPL/PDCU?

Powiem krótko - testowałem tylko przez chwilkę, nie podoba mi się. W dodatku oczekuję od oprogramowania pewnego ładu i porządku - a ten instalator jak mi nie sypnie plikami po dysku... naściągał jakiegoś dziadostwa z internetu przy instalacji.... sporo potem do posprzątania. No i dzwonił gdzieś mi na ścianie ogniowej - a tego nie toleruję, gdy mi program nie mówi co ściąga, co wysyła i po co, i gdzie - to pogoniłem z dysku, i już raczej do niego nie wrócę. Razem z CaptureOne u mnie "wisi" na czarnej liście mocno niedorobionego, a bardzo agresywnego oprogramowania, którego należy raczej unikać.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Tok'Ra też nie lubię jak mi soft robi nie wiadomoco, a jeśli robi to soft mniej znanej firmy, to od razu leci to kosza :roll: Tylko, że podobne zastrzeżenia można mieć do innych wielkich np. Adobe - a jednak ludzie używają... pewnie ci mniej świadomi, albo po prostu godzą się z tym ;-)

Mnie DxO interesuje ze względu na ich szczegółowe badania matryc lustrzanek i że soft dopasowany jest do konkretnego modelu korpusu (profile barwne) - ale czekam na wsparcie K-7, bo jeszcze nie ma.

Ale dzięki za opinię (CaptureOne i tak za drogi) :-B

[ Dodano: 2009-09-08, 15:38 ]
Koledzy z K-7 (ale z innymi puszkami też), moglibyście wejść na stronkę DxO i dopisać K-7 do listy obsługiwanych korpusów (obiektywy obojętne jakie)? Byłbym dźwięczny - może się trochę sprężą w ten sposób ;-)

DxO Modules suggestion form

Skocz do: