Mauros  Dołączył: 12 Lip 2007
[Mauros] Skalne Miasto + kilka nowych
jakby ktoś miał ochotę przejrzeć te kilka(9) zdjęć początkującego to zapraszam
http://marcinp.wordpress....-miasto-czechy/

jak mi się uda kiedyś przejść całe to będzie więcej ;-) - może nawet lepsze będą (mam nadzieję)

Pozdrawiam

http://marcinp.wordpress....borowkowa-gora/ <---- tu nowe z ostatniego weekendu

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Mauros fajne foty jak na początkującego - może nie zwalają z nóg, ale i nie żenują. Tylko to zdjęcie z ławką i poruszoną postacią trochę mnie irytuje, ławka jest zdecydowanie zbyt wieka, zbyt wyeksponowana, a przy okazji mało ciekawa (żeby to jeszcze była jakaś ładna ławka parkowa), a postać jest jakoś za mała, zbyt zmarginalizowana żeby jej ruch tworzył w połączeniu z nieruchomą ławką jakąś anegdotę - choć zamysł ciekawy, liryczny rzec by można... ;-)

ja się pochwalę, że też byłem w skalnym mieście niedawno :mrgreen: . Piękny kawałek świata, ale wbrew pozorom bardzo trudny do zadowalającego sfotografowania - ja na jakieś 40 fot, jakie cyknąłem jestem w stanie pokazać światu ledwie kilka (a i tak żadna nie jest TĄ, która by mnie naprawdę ucieszyła):

http://picasaweb.google.p...kalyITrochRNych

z kitem brakowało mi jeszcze szerszego kąta, może nawet rybie oko by się fajnie sprawdziło, w skalnych wąwozach i szczelinach ekspozycja przetrudna do ustawienia (z dwojga złego lepiej niedoświetlić niż przejarać pół zdjęcia), balans bieli niełatwy (zmiana temperatury światła, co parę metrów)... dało mi skalne miasto do foto-myślenia i podrażniło mnie trochę. Po sezonie, gdy nie będzie już takich tłumów mam zamiar przyatakować je znowu z aparatem i chcę poradzić sobie dużo lepiej niż tym razem.

outi  Dołączył: 03 Lip 2007
Trudne miejsce... Duże rzeczy, trudno o motyw bezpośrednio związany z miejscem

cypis napisał/a:
Piękny kawałek świata, ale wbrew pozorom bardzo trudny do zadowalającego sfotografowania

tu się w pełni zgadzam - niby bardzo dużo do sfotografowania ale ciężko uchwycić 'to coś' - a może ja po prostu jeszcze nie potrafię...
Ogólnie bardzo szybko zmieniało się światło. Na przemian padał deszcz i świeciło słońce. Dawno nie widziałem tyle zieleni :shock:
Zrobiłem około 100 zdjęć, pokazałem 9, żadne nie satysfakcjonuje mnie w pełni a 3 są jakby wsadzone na siłę (ta ławka m.in.) :-) . Staram się być obiektywny choć wiadomo że w przypadku własnych zdjęć to wręcz niemożliwe.
Następnym razem będzie lepiej - tak sobie wmawiam

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
outi ja bym powiedział, że motywów jest aż nadto... to trochę jak z fotografią zwykłego, nie skalnego, miasta, i do tego ciasno zabudowanego... trzeba się namęczyć, żeby zadowalająco oddać charakter miejsca, jego skalę, nastrój... radosne, pamiątkowe fotografowanie w takim miejscu niespecjalnie się sprawdza... Wielka skała w skalnym mieście robi wielkie wrażenie - na zdjęciu okazuje się taka sobie, wyjęta trochę z kontekstu, po prostu kawał piaskowca... z pewnością fajnie w takich dzikich wąwozach zrobiłaby lekka mgła zamiast ostrego letniego światła... może warto by było połazić wczesnym rankiem...

outi  Dołączył: 03 Lip 2007
cypis, racja, ja bym jeszcze dopowiedział że w takich miejscach pasują porównania mniejwięcej w tym stylu: http://picasaweb.google.p...387982251702754 [pewnie trzeba będzie skopiować link, nie klikać] lub cokolwiek innego w zestawieniu z tymi skałami, żeby było do czego całośc porównać. Mgiełka znowu wymaga czekania na nią :) zawsze można by odpalić generator dymu, ale to było by chamstwo i oszukaństwo :P

niedzielne pstryki
daaawno nic nie było więc odświeżę wątek, btw. nie mogę zmienić tematu ani edytować pierwszego posta :-/

3 fotki z promu

1

2

3

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Ostatnie trzy fajne ale bez szaleństwa, osobiście wolałem te ze skalnego miasta. Trzymają klimat wakacyjnego wypoczynku;)

teraz coś b&w...

Gavreel  Dołączył: 21 Sie 2008
mi się podoba ścieżka w lesie z Borówkowej Góry, uspokaja, klimatycznie i aż miło się patrzy. Drugie w kolejności to ostatnie b&w, fajnie uchwycony motyw. Natomiast nic ciekawego nie widzę w 2.

KITT  Dołączył: 28 Lip 2008
3 dobre moim zdaniem, no może trochę za luźno jest. Więcej takich jak ostatnie!

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
3 fajna jest.

Skocz do: