domcio  Dołączył: 23 Lis 2007
Filtr na Filtr
Witam
Zastanawia mnie taka oto sprawa.
Będac w górach czy też nad morzem zakładam filtr UV.Jednak przy słonecznej pogodzie używam również filtra polaryzacyjnego.I teraz jak lepiej...zakładać polara na UV,czy zdjąć UV i zakładać tylko polara.Jednak używając tylko polara zniweluje on promieniowanie ultrafioletowe występujące na tych wysokościach geograficznych?
Dziękuję za wszelkie sugestie,które rozwieją moje wątpliwości.
pozdrawiam

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Samo szkło optyczne doskonale pochłania UV. Zdejmij ten filtr i go nie zakładaj...

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Skoro jest pytanie o filtr na filtr to dołożę swoje - a jak np z filtrem szarym w słoneczne dni? Czy można go użyć w kombinacji z np. zmiękczającym? Tzn wiem że fizycznie się da ale czy warto sobie tym d... zawracać?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nazgul napisał/a:
a jak np z filtrem szarym w słoneczne dni? Czy można go użyć w kombinacji z np. zmiękczającym? Tzn wiem że fizycznie się da ale czy warto sobie tym d... zawracać?
przeczytaj jeszcze raz swoje pytanie.
Odpowiedz sobie co robi szary filtr
odpowiedz sobie co robi zmiekczajacy
i odpowiedz sobie czy efekt ktory daza 2 zlaczane ze soba bedzie ci odpowiadal

domcio  Dołączył: 23 Lis 2007
Z tego co się naczytałem na temat filtrów UV to jest zasadność ich stosowania w warunkach gdzie tak duże promieniowanie UV wystepuje(wysokie góry,morze) .Nawet na optycznych testowane filtry z wyższych półek różnie sobie radziły z pochłanianiem tego promieniowania.Więc chyba jednak jest zasadność stosowania tych filtrów w specyficznych warunkach.Mnie jednak zastanawia,czy filtr polaryzacyjny w pewnym stopniu też pochłania promieniowanie UV na tyle zadowalającym by się tylko ograniczyć do niego.
Wiem że zwykła szyba również pochłania UV inaczej można by się było przez nią opalać:-)Tylko że robi to w niewielkim stopniu:-)
Chętnie zapoznam się jeszcze z opiniami osób które mają jakąś szerszą wiedzę na nurtujący mnie temat

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Fafniak napisał/a:
nazgul napisał/a:
a jak np z filtrem szarym w słoneczne dni? Czy można go użyć w kombinacji z np. zmiękczającym? Tzn wiem że fizycznie się da ale czy warto sobie tym d... zawracać?
przeczytaj jeszcze raz swoje pytanie.
Odpowiedz sobie co robi szary filtr
odpowiedz sobie co robi zmiekczajacy
i odpowiedz sobie czy efekt ktory daza 2 zlaczane ze soba bedzie ci odpowiadal

Właśnie nie wiem dlatego pytam, bo może ktoś już tego próbował i może pochwalić się efektem. A znajomość efektu działania każdego z filtrów nie ma nic do rzeczy bo to jak z kuchnią - zadziwiające ile słodyczy należy osolić aby lepiej smakowały...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nazgul, - to nie mieszanie barw zeby sie zastanawiac co dostaniesz.Naprawde - jezeli wiesz jak dziala szary ifltr i jak dziala zmiekczajacy to znasz odpowiedz co dostaniesz po polaczeniu tych 2 filtrow

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Ja bym ten problem postawil nieco inaczej. Czy filtry stosuje sie dlatego, ze tak stoi napisane w ksiazkach, czy tez poto, aby uzyskac jak najlepszy efekt koncowy? W dobie aparatow cyfrowych to naprawde zaden problem sprawdzic jaka kombinacja daje jaki efekt koncowy i czy ona nam odpowiada czy tez nie :)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
domcio napisał/a:
Nawet na optycznych testowane filtry z wyższych półek różnie sobie radziły z pochłanianiem tego promieniowania

To popatrz sobie jak radzi sobie z odcinaniem UV ten obiektyw:

http://optyczne.pl/89.9-T...d_Odblaski.html

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Stosowanie więcej niż jednego filtra to dla fotografa ostateczność wymuszona jedynie jakimiś warunkami i oczekiwaniami. KAŻDY filtr psuje ostrość mniej lub więcej, a dwa zwykle do kwadratu itd. Zwłaszcza przy dłuższych ogniskowych.
Filtry UV we współczesnych obiektywach służą przede wszystkim do zabezpieczenia przedniej soczewki przed uszkodzeniami mechanicznymi. Matryce w przeciwieństwie do filmu dużo bardziej uczulone są na IR, ale mają stosowne zabezpieczenie na swojej powierzchni.

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
do Domcio
zakładajac filtr na filtr z pewnością musisz się liczyć z winietą. chyba że masz jakiegoś dłuższego np. 18-200 zooma to na wiekszych ogniskowych winieta będzie zanikać aż zniknie całkiem,
A w ogóle z tego co się naczytałem to filtr UV ma funkcję głównie ochronną dla obiektywu tzn chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi.

Skocz do: