hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
SMF M 50/2 i K10D
Jakiś czas temu kupiłem sobie do mojego k10d stałkę SMF M 50/2. Wszystko super pięknie, ale jest jeden problem, z którym nie mogę sobie poradzić.

Otórz, gdzie bym nie skierował ostrości to aparat po przekręceniu pierścienia "ostrzy" na środek.
Przykładowa sytuacja:
Fotografuję modelkę. Środek obiektywu kieruję na twarz. Wciskam spust do połowy, przekręcam pierscien ostrości, słyszę potwierdzenie. Z wcisniętym do połowy spustem kadruję inaczej. I teraz aparat potwierdza ostrość na np. sukienkę, czy co by to było innego, ale w centrum kadru. Dlaczego? Przecież ustawiałem na twarz.

Czy da się coś z tym zrobić, czy to jest minus manualnych ?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Deczko nie kumam, ale z tego co piszesz, to raczej oczywiste.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Czy to przeszkadza w robieniu zdjęć? Przecie ostrość jest ustawiona na twarz, trzeba tylko zwolnić migawkę i wzium, mamy zdjęcie z ostrością na twarz.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
hitman1986 napisał/a:
Fotografuję modelkę. Środek obiektywu kieruję na twarz. Wciskam spust do połowy, przekręcam pierscien ostrości, słyszę potwierdzenie. Z wcisniętym do połowy spustem kadruję inaczej. I teraz aparat potwierdza ostrość na np. sukienkę, czy co by to było innego, ale w centrum kadru. Dlaczego? Przecież ustawiałem na twarz.

Wniosek z tego taki, że twarz i sukienka są w bardzo podobnej odległości od aparatu...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
hitman1986, czy masz w Custom Functions ustawione "Superimpose AF Area" na ON? (instrukcja str. 33 i 132) I zwracasz uwagę na taki czerwony kwadracik, co czasem miga w wizjerze? Bo tam właśnie jest łapana ostrość (i to bez względu na obiektyw, którego nazwę poprzekręcałeś)

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
jorge.martinez napisał/a:
trzeba tylko zwolnić migawkę i wzium, mamy zdjęcie z ostrością na twarz.

Właśnie nie bardzo.
Nastawiam ostrość na twarz - przyciskam do połowy. Pika potwierdzenie.
Z przyciśniętym do połowy (i z ustawioną tą ostrością) kadruję tak jak chcę, a aparat znowu pika. I tym samym (przy przycisnietym spuscie do połowy) potwierdza ostrość już nie na twarz, a na np. sukienke.
Samp napisał/a:
czy masz w Custom Functions ustawione "Superimpose AF Area" na ON?

Mam
Samp napisał/a:
I zwracasz uwagę na taki czerwony kwadracik, co czasem miga w wizjerze?

A na co innego miałbym zwracać ? :)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
hitman1986 napisał/a:
A na co innego miałbym zwracać ? :)

No obawiałem się, że na twarz i sukienkę modelki... 8-)

hitman1986 napisał/a:
Nastawiam ostrość na twarz - przyciskam do połowy. Pika potwierdzenie.
Z przyciśniętym do połowy (i z ustawioną tą ostrością) kadruję tak jak chcę, a aparat znowu pika. I tym samym (przy przycisnietym spuscie do połowy) potwierdza ostrość już nie na twarz, a na np. sukienke.

Pamiętaj, że to szkło manualne i jeśli nie będziesz tykał obiektywu po ustawieniu ostrości na twarz, to ostrość się nie zmieni.

Tak jak napisał Kosior, widać twarz leży w tej samej odległości co sukienka, więc puszka potwierdza ostrość i tu i tu. Znaczy ostra będzie buzia i sukienka :-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
hitman1986 napisał/a:
SMF
Stowarzyszenie Milosnikow Fotografii ?

perl napisał/a:
hitman1986 napisał/a:
SMF
Stowarzyszenie Milosnikow Fotografii ?

Szkło Manualnie Fokusujące :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To jest szkło bez styków (sprawdź i popraw jakie ono ma oznaczenie) i nie działa ostrzenie na inne punkty niż środkowy.

Asahi
[Usunięty]
A zmieniles przelacznik na puszce, z AF.S / AF.C na MF?

Skocz do: