soylentgreen  Dołączył: 16 Lut 2008
zlecenie - fotki cena
otrzymałem takie nietypowe zlecenie:
początek listopada chrzest i ślub cywilny - chrzest jako pierwszy, ślub w USC o 16.30 (ale może się jeszcze zmienić na wcześniejszą, bo młodym na tym zależy). W 2-3 godzinach wszystko się zmieści. Nie wymagam obróbki i wywołania, tylko udokumentowania tych 2 uroczystości.
osoba jest mi obca, ile byście wzieli za zdjęcia?

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Tyle ile są skłonni dać ;-)

jarzyn  Dołączył: 18 Sie 2008
moge podpowiedzieć ile zapłaciłem
mianowicie za ślub i wesele tylko dokumentacja (foty na płytce bez wywołania) 200 PLN

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
jarzyn napisał/a:
200 PLN

Czytając wypowiedzi na innych forach, mogę stwierdzić, że 200zł to raczej mało. Bardzo mało.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Podejście kosztowe:
- Zacznij od wyceny własnej godziny pracy.
- Potem pomnóż przez liczbę godzin pracy (łącznie z czasem dojazdu do klienta).
- Dodaj koszty materiałowe (benzyna lub bilety, w obie strony).
- Dodaj xx% jako rezerwę na nieprzewidziane zdarzenia (przy rozliczeniu ewentualnie możesz tej pozycji nie policzyć).
- Zsumuj i dodaj ewnetualne obciążenia fiskalne.
...
Teraz weź oddech i zobacz ile wyszło ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jarzyn napisał/a:
200 PLN
to jakiś dumping jest ;-)

ja dałem 500zł - za ślub i wesele - w tym jest wywołanie albumu pamiątkowego

ale mieścinka jest malutka, to i fotograf mało bierze - jakie będą zdjęcia, to się zobaczy po, ale mam nadzieję że fach swój zna, bo trochę lat już w interesie siedzi - szczególnie że zdjęcia z innych ślubów wyglądały ok

a przepłacać za jakiegoś "artystę" nie specjalnie miałem zamiar ;-) (ostatnio widziałem wyniki takiej sesji za 1500zł - niby portfolio fajne, ale co z tego, jak ta konkretna sesja, to była porażka - ja bym na miejscu tego fotografa nie wziął kasy, albo obniżył kwotę o 1000zł - szczególnie że zdjęcia robił tylko na ślubie cywilnym + króciutka sesja w parku)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
W Łodzi są tacy co i po 2000 PLN biorą. :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Meggido napisał/a:

kuzyn w Gdańsku ślub specjalnie w środę brał, bo tak pasowało jakiemuś konkretnemu fotografowi (za ponad 2 klocki) - na temat zdjęć nie będę się wypowiadał, bo to kwestia osobista, czy się komuś podoba czy nie

potem się biedak dziwił że mu 3 osoby po kolei zrezygnowały z bycia świadkiem/świadkową (w tym ja) - nie każdy ma na tyle elastyczne kierownictwo (wtedy nie miałem), żeby w ostatniej chwili dawać urlop w środku tygodnia ;-)

jungli
[Usunięty]
Jak w 3city to pewnie u pana Fotografa za ponad 2 klocki i to tylko kosciol, masakra, ja wiem, ze tradycje ma od polowy 40lat ale jak bylem w zakladzie u niego 10 lat temu, a teraz to wyszedlem z rozdziawiona geba, kiedys typowy klimatyczny zaklad foto, cisza spokoj ten charakterystyczny zapaszek, a teraz to jakis hardkorowy market i masowa, nie mowie, ze facet jest zly ale gdzies to sie wszystko po drodze pogubilo byl ten feeling to cos, a teraz jest.... ech szkoda gadac.

soylentgreen,

jak jestes dobry to sie cen, jak nie czujesz sie na silach, nie masz konceptu, zal sciska zeby nie przyciac, to zagraj vabank, powiedz, ze zrobisz za darmo, a jak fotki sie spodobaja to niech dadza co laska, wierz mi skutkuje i dostaniesz wiecej niz sie spodziewasz:)

pozdroofka

jarzyn  Dołączył: 18 Sie 2008
Kosior napisał/a:
jarzyn napisał/a:
200 PLN

Czytając wypowiedzi na innych forach, mogę stwierdzić, że 200zł to raczej mało. Bardzo mało.

przyznaje focił znajomy

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
jungli napisał/a:
ja wiem, ze tradycje ma od polowy 40lat

Obecny właściciel nie ma żadnych tradycji, nie jest nawet zawodowym fotografem !
Po prostu kupił lokal od starego fotografa z tradycjami.

jungli
[Usunięty]
Jurek,

Patrz a ja myslalem, ze to jakis spokrewniony....
To tlumaczy dlaczego latal na slubie u mojego kuzyna z pseudo dyfuzorem i szocil jakims slabym na N...

No to trzeba zbojkotowac, oj nieladnie nieladnie na czyichs plecach jechac.

Dzieki za uswiadomienie.

pozdroofka

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Meggido napisał/a:

Warto poczytać ;-)
http://www.cyberfoto.pl/t...ubny-biznes.htm

soylentgreen  Dołączył: 16 Lut 2008
Zazwyczaj za błogosławieństwo, ślub + wesele biorę 1200zł. Za to zlecenie krzyknałem 450zł, kobieta utargowała do 400zł.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Meggido napisał/a:
W Łodzi są tacy co i po 2000 PLN biorą.
Na śląsku między 1000 a 2500 słyszałem o droższych ale tańszych nie spotkałem. W cenie jest album + ileś tam fotografi) a zdjęcia są z ceremoni + impreza do jakiś tam oczepin czy coś takiego. :-)

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Jak szukałem fotografa na swój ślub (rok temu) to ceny od 1200 do 2000.
Znalazłem qmpla ze szkoły, który "po znajomości" chciał mi zrobić 3x500 czyli: plener-500, kościół-500 i reportaż z wesela-500. Portfolio zero rewelacji. W cenie album 15 fotek 15x18 i prezentacja na DVD +pliki na DVD.
Skończyło się tym, że przeszkoliłem brata w zakresie obsługi mojego MZ-30 i mam nawet całkiem fajne foty.

Ja 20-07 tego roku za chrzciny z plenerem wziąłem 400plow, w cenie prezentacja na dvd + pliki. Samo focenie od godz 11 do 16.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Tok'Ra napisał/a:
Meggido napisał/a:

Warto poczytać ;-)
http://www.cyberfoto.pl/t...ubny-biznes.htm

ale naklepali postow na jeden temat...
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
mazi napisał/a:

Odpadłem koło 15 strony :->

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
jorge.martinez napisał/a:
mazi napisał/a:

Odpadłem koło 15 strony :->

ja jestem w polowie 16tej, zostawiam sobie na jutro lekturke w przerwach miedzy tyrka w pracy :)

ogolnie wnioski jakie wysuwaja sie po przeczytaniu tego badziestwa sa nastepujace:
- nie masz 5d - nie bierz sie za focenie slubow
- nie masz N lub C, nie jestes trendy
- nie masz 40k PLN na sprzet, nie bierz sie za focenie slubow,
- masz umiejetnosci, a nie masz powyzszych - nie bierz sie za focenie slubow :)

- bierzesz 300zeta za sfocenie slubu => jestes idiota.

Czytam to z nadzieja, ze na kolejnej stronie cos fajnego pojawi sie - bo temat fotografii slubnej jakos przypadl mi do gustu i lubie u znajomych pofocic na slubie, choc poki co 90% z tego to typowe szufladowce, ktorymi nie chwale sie :)
Jednak mozna pocwiczyc technike, moze kiedys trzeba bedzie wystapic w roli glownego fotografa... wtedy lepiej miec jakies pojecie w temacie :)

Jedna czy 2 osoby posiadajace P wypowiedzialy sie jak do tej pory.

wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
mazi napisał/a:

Jedna czy 2 osoby posiadajace P wypowiedzialy sie jak do tej pory.

W tym jeden z nich straszy, że zamknie temat :mrgreen:

A w wątku podoba mi się motyw dowartościowania pracy fotografa, choć w przeważającej mierze dotyczy "profesjonalistów" i "wyjadaczy", którzy znają pojęcia "amortyzacja".

Studenciak nie może się dowartościować, chyba, że bardzo chce zarobić na to tanie wino ;-)

Skocz do: