kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
Czytając te wszystkie posty, proponuję zmianę nazwy tematu na "Ściana płaczu i lamentu" :evilsmile: , ludzie róbcie fotki tymi Pentaxami, Samsungami a jak system nie teges - sprzedać , przejść na inny a nie rwać szat nad tym co mogłoby być gdyby...( tu sobie każdy sam dopowie co mu pasuje :-P )

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Może dodać nowy dział w Hyde Parku o takiej nazwie. :-) Każdy będzie mógł tam wypłakać się i wyładować frustrację, że jego Pentax tak ma taki mały procentowy udział w rynku i ciężko nim poprawne zdjęcie zrobić z powodu powolnego AF. :mrgreen:

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
,,Ja wiedziałem że tak będzie!!... Wiedziałem że tak będzie!!..." :mrgreen: :lol: :-B

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Eee tam w sumie dobry pomysł, ale ja w pewnym sensie rozpętałem tą kolejną dyskusję o FF, a tak na prawdę mi FF zwisa i powiewa, martwię się tylko tym że tracimy fajnych ludzi.. :-?

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
a.d.a.m napisał/a:
atutem firmy jest 'tradycja'
Nie przesadzajcie, Canon i Nikon to niby nowe firmy? Ich "tradycja" jest nie gorsza od Pentaksa. Ale fakt faktem, zawsze szkoda jak marka z tradycjami odchodzi w niebyt. Mnie szkoda było Minolty, Contaksa, a z innych branży np. Rovera.
To znaczy, żeby nie było, że już prorokuje odejście Pentaksa w niebyt ;-) .

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Ja myślę, że mimo wszystko nie doceniamy trochę Pentaksa. Za czasów Dl-a i Ds-a nikt się nie spodziewał, że wyjdzie tak dobry aparat jak k10d i to był tak naprawdę potężny skok do przodu. Obecnie brakuje tylko lepszego AF [który ma mieć k30] i trochę szklarni. Jak Pentax poprawi kontrolę jakości szkieł to już będzie naprawdę dobrze, a FF tak czy siak jest kwestią czasu. Nadal podtrzymuję, że jest to jeden z najlepszych systemów dla nawet zaawansowanego amatora. Poza tym ciągle widzę jak ludzie wybierający swoją pierwszą lustrzankę świadomie czy też nie wybierają właśnie Pentaksa, a to oznacza więcej pieniążków na badania. Chyba jednak nie będzie tak źle. :-B

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
A co do przyszłości Pentaxa - sądzicie, że przetrwa on jako "niezależna" marka, czy też zostanie przejęty przez Samsunga podobnie jak KM została przejęta przez Sonego?
Bo ja jakoś nie potrafię znaleźć powodów istnienia dwóch firm produkujących prawie identyczne korpusy z tym samym bagnetem.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
LDevil napisał/a:
czy też zostanie przejęty przez Samsunga podobnie jak KM została przejęta przez Sonego?

Wypluj to, znaczy zdeletuj :!: :-?

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
LDevil napisał/a:
A co do przyszłości Pentaxa - sądzicie, że przetrwa on jako "niezależna" marka

Bardzo chce się mylić, ale akcja z hoyą nie rokuje zbyt kolorowo na przyszłość... dlatego aby umocnić się na rynku potrzeba czegoś co będzie jeśli nie z najwyższej półki, to co najmniej z wyższej jak D300 u Nikona

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
LDevil napisał/a:
A co do przyszłości Pentaxa - sądzicie, że przetrwa on jako "niezależna" marka, czy też zostanie przejęty przez Samsunga podobnie jak KM została przejęta przez Sonego?
Bo ja jakoś nie potrafię znaleźć powodów istnienia dwóch firm produkujących prawie identyczne korpusy z tym samym bagnetem.

Eee tam, Soniego... ja myślę, że za parę lat będziemy robić zdjęcia aparatem Electolux, prać w pralkach Nikon i jeździć samochodami Unilever ;-)

...tylko nie śmiać się ze mnie - taki np. Samsung od dawna przymierza się do robienia aut i słuchy, które do mnie dochodzą zdają się to potwierdzać, że to wkrótce nastąpi. A Pentax? Huta szkła Asahi będzie wziętym producentem... butelek na sake :lol:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Łukaszzz napisał/a:
akcja z hoyą nie rokuje zbyt kolorowo na przyszłość... dlatego aby umocnić się na rynku potrzeba czegoś co będzie jeśli nie z najwyższej półki, to co najmniej z wyższej jak D300 u Nikona

Taaa..... temat aparatów z najwyższej półki u Pentaxa....
Pamiętam, jak Pentax 10 lat temu tłukł swoje MZ-ki - wtedy też wszyscy mówili, że tylko aparat klasy F100 (a o F5 nie wspomnę) sprawi, że przetrwa na rynku dłużej niż 3 kolejne lata... :lol:
Na co wtedy czekaliśmy? Na MZ-1?

Nic takiego się nie stało, a intuicja mi podpowiada, że po serii *istów i KXX'ek jest jednak lepiej niż gorzej.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
LDevil napisał/a:
sądzicie, że przetrwa on jako "niezależna" marka, czy też zostanie przejęty przez Samsunga

To znaczy, że Samsung musiałby wykupić Pentaksa od Hoya CO. albo kupić całą korporację HOYA, mało prawdopodobne.

No to będą aparaty z napisem HOYA? :shock:

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Paweł Szkup napisał/a:
Samsung od dawna przymierza się do robienia aut
A nie robi samochodów ? Nowy Renault Koleos jest ponoć robiony w fabryce Sama w Korei.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Eldred, nie będzie żadnych aparatów z napisem HOYA, przecież koncern HOYA oświadczył, że zostawia markę Pentax, jako cenioną i dobrze rozpoznawalną - co by niby mieli z tego napisu na aparacie?

Samp napisał/a:
Taaa..... temat aparatów z najwyższej półki u Pentaxa....
Pamiętam, jak Pentax 10 lat temu tłukł swoje MZ-ki - wtedy też wszyscy mówili, że tylko aparat klasy F100 (a o F5 nie wspomnę) sprawi, że przetrwa na rynku dłużej niż 3 kolejne lata... :lol:
Na co wtedy czekaliśmy? Na MZ-1?

Nic takiego się nie stało, a intuicja mi podpowiada, że po serii *istów i KXX'ek jest jednak lepiej niż gorzej.

Historia lubi się powtarzać, ale zakończenie wcale nie musi być non stop identyczne.
Podstawa to jakość, paleta wyboru produktów, niska awaryjność... cena nie gra już tutaj aż takiej roli jeśli chodzi o sytuację i kondycję marki i zbytu produktów.
Nie da się zaprzeczyć że luka jest w strategii P... przynajmniej szkła zaczęli wypuszczać nowe... więc może pracują intensywnie nad nowymi elementami systemów.

Cytat
co by niby mieli z tego napisu na aparacie?

Pośmiewisko... a na tym forum masowe samobójstwa.. :->

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Eldred napisał/a:
No to będą aparaty z napisem HOYA? :shock:

Byle nie HUYA :evilsmile:

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Paweł Szkup napisał/a:
[
...tylko nie śmiać się ze mnie - taki np. Samsung od dawna przymierza się do robienia aut i słuchy, które do mnie dochodzą zdają się to potwierdzać, że to wkrótce nastąpi

auta pod marką samsung są produkowane od 10 lat, najpierw były to Nissany teraz coś kręcą z Renault (Renault Samsung Motors)

aha, mi wystarcza analog bez af i kasetka plus kupka szkiełek, jestem bardzo zadowolony ze zdjęć, nie zamierzam kupować K20D a tym bardziej jakiegoś FF w cyfrze, może za kilka lat ? czasem nachodzi mnie myśl o ciotce lecącej z Raju - może zamówić kadwudziestkę ? wystarczy, że spojrzę na jakość zdjęć z k100 i wracam na ziemię

Cytat
Eldred, nie będzie żadnych aparatów z napisem HOYA, przecież koncern HOYA oświadczył, że zostawia markę Pentax, jako cenioną i dobrze rozpoznawalną - co by niby mieli z tego napisu na aparacie?

Jedynym ratunkiem dla nazwy jako takiej producenta - "Pentax" była tylko historia i marketingowa rozpoznawalność produktów... gdyby nie to, to już dawno zamiast P mielibyśmy napisy Hoya na puszkach..... i chciałoby się rzec... HEYA :/ Zbyt częste zmienianie nazwy nie wpłynęłoby pozytywnie na reputację i stabilność w oczach nabywców. Ja np nie kupiłbym aparatu który nazywał się kiedyś P ,a za kilka miesiecy Hoya. Jeśli raz firma się sprzedała i zmieniła nazwę, to nowy nabywca może się nacieszyć i odsprzedać ją znów... i znów zmiana nazwy i tak w koło Macieju.... :/

Skocz do: