meehaw  Dołączył: 21 Paź 2007
[lampa] AF-540FGZ - wolne ładowanie
Cześć,

Nie wiem czy tak się powinna zachowywać ta lampa, dlatego piszę tego posta do użytkowników AF-540FGZ.

Lampa sprawuję się świetnie gdy ustawiona jest na wprost, mogę zrobić kilka fotek pod rząd i lampa cały czas jest gotowa. W przypadku zdjęc robionych od sufitu i ogólnie w pozycjach innych niż na wprost lampa jest zdolna wystrzelić tylko jeden raz i potem następuje półsekundowa przerwa w ładowaniu lampy. 2 zdjęcia pod rząd są praktycznie nie do wykonania.

Oczywiście baterie uzyte do lampy są w 100% naładowane (akumulatorki o pojemności 2500mA).

Czy takie zachowanie jest normalne?

Pozdrawiam,
Michał

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Nie mam lampy, ale jak walisz od sufitu to chyba trochę mocniej musi błysnąć, znaczy z większą mocą i stąd to dłuższe ładowanie

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
U mnie jest podobnie. Też mnie to irytuje :-|

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
W/g mnie chodzi tu o energie blysku, gdy robisz zdjecia przy swiatle odbitym np. od sufitu, to lapa musi blysnc (z doswiadczenia i na oko) 2 razy mocniej, i to jest chyba przyczyna.
Jakos nie zwrocilem na to uwagi w swoich zabawach z lampa, ale to pewnie dlatego, ze zdjec seryjnych praktycznie nie robie :)

Pozdrawiam,
Seba

Kolega ma Canona 30D i do tego lampę canon speedlite 430 ex II coś-tam, i widziałem jak błyska kilka fotek pod rząd od sufitu, dlatego pytam :)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Przy ustawieniu lampy na wprost wykorzystywana jest tylko mała część energii zgromadzonej w kondensatorze i dlatego lampa ma możliwość błysnąć parę razy.
Robiąc zdjęcia z odległości około 3 metrów w niezbyt jasnym pomieszczeniu można uzyskać około 3 do 4 błysków w serii.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tak jak piszą "kolegowie".
A jak włączysz opcję "release when charging", nie będzie lepiej? Nie wiem czy to działa z zewnętrzną? Ale lampa nie zawsze musi być naładowana do 100% żeby dałą radę oswietlić. No i to zależy co i gdzie focisz.

Arti napisał/a:
A jak włączysz opcję "release when charging", nie będzie lepiej?

Jest cały czas włączona, ona powoduje że podczas ładowania lampy możesz zrobić zdjęcie, ale lampa nie wypali wtedy (zdjęcie bez lampy będzie)

:)

Messer  Dołączył: 15 Sty 2008
Arti napisał/a:

A jak włączysz opcję "release when charging", nie będzie lepiej? Nie wiem czy to działa z zewnętrzną?

Czy będzie lepiej to kwestia względna :mrgreen: - owszem, aparat zrobi zdjęcie, ale lampa nie błyśnie wcale :cry:

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
meehaw, wszystko zależy od koloru sufitu i jego wysokości, a także powierzchni jaką przyjdzie mu oświetlić.
Pamiętaj, że strumień światła zmniejsza się z kwadratem odległości fotografowanego obiektu od lampy. Światło odbite zdecydowanie utrudnia sprawę. Sufit 2 metrowy powoduje, że światło leci do sufitu 2 metry, a wraca cztery. Suma=6 (do 2 przy błysku na wprost).
To 3x dalej. Sam przyznasz, że jest różnica.

Przemekbelch napisał/a:
meehaw, wszystko zależy od koloru sufitu i jego wysokości, a także powierzchni jaką przyjdzie mu oświetlić.
Pamiętaj, że strumień światła zmniejsza się z kwadratem odległości fotografowanego obiektu od lampy. Światło odbite zdecydowanie utrudnia sprawę. Sufit 2 metrowy powoduje, że światło leci do sufitu 2 metry, a wraca cztery. Suma=6 (do 2 przy błysku na wprost).
To 3x dalej. Sam przyznasz, że jest różnica.

Przemekbelch, z teorią jestem jak zapoznany i to co napisałeś jest dla mnie oczywiste. Moje pytanie wynikało z tego, że we dwie osoby robiliśmy zdjęcia na weselu (ja - amator, fotograf - pro). On miał Canona + 430 II ex, a ja Pentaxa z AF-540. W podobnych warunkach (pomieszczeni, oświetlenie, etc.) ja nie bylem w stanie wykonać 2 zdjęć od sufitu, natomiast kolega fotograf robił 2-3. Dlatego zadałem pytanie odnośnie wolnego ładowania :P

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
meehaw napisał/a:
ja nie bylem w stanie wykonać 2 zdjęć od sufitu, natomiast kolega fotograf robił 2-3.

Byc może lampa kolegi ma większą pojemność kondensatorów. Inna sprawa to szkło. Ty robiłeś pewnie kitem, a fotograf jakimś jasnym zoomem ze światłem 2.8 - to aż dwie działki różnicy na 50mm... Do tego dochodzi jeszcze sprawa czułości. Domyślam się, że nie chciałeś wychodzić ponad ISO 400 ze względu na szumy. Canon 30d pod tym względem sprawuje się lepiej, więc ISO 800 u niego bez problemu.

Sumując to wszystko może być aż trzy działki różnicy. Trzy działki oznaczają, że ty potrzebowałeś 8 razy tyle światła, co Twój kolega fotograf. Przyznasz, że to całkiem sporo i całe to zjawisko może właśnie z tego wynikać.

Zdjęcia robiłem porzyczoną Sigmą 24-70 , ale ona i tak dość ciemna f3.5-5.6, kolega miał tamrona 17-50 f2.8. ISO 400 to max, bo jak więcej to już szumi.

Kosior Masz rację, wszystko mogło wynikać właśnie z tych parametrów.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
meehaw napisał/a:
Jest cały czas włączona, ona powoduje że podczas ładowania lampy możesz zrobić zdjęcie, ale lampa nie wypali wtedy (zdjęcie bez lampy będzie)

kurcze a ja bylem pewny ze wypali.. w domu sprawdze swoja.

Dodano dziś 23:30

Wygląda na to że plotłem głupoty... Odszczekuję niniejszym.. szczek szczek.. ;-)

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Jeśli chcesz sprawdzić zależność ustawienia palnika z ładowaniem lampy to ustaw w manualu mniejszą energię błysku np 1/16 i wal na wprost do skończenia błyskania lampy. To samo ustawienie i palnik w górę.
Teoretycznie wynik powinien być ten sam.
Raczej szukałbym przyczyny w ilości światła do naświetlenia sceny w p-ttlu.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Kosior napisał/a:
Wysłany: Wczoraj 11:41
meehaw napisał/a:
ja nie bylem w stanie wykonać 2 zdjęć od sufitu, natomiast kolega fotograf robił 2-3.

Byc może lampa kolegi ma większą pojemność kondensatorów. Inna sprawa to szkło. Ty robiłeś pewnie kitem, a fotograf jakimś jasnym zoomem ze światłem 2.8 - to aż dwie działki różnicy na 50mm... Do tego dochodzi jeszcze sprawa czułości. Domyślam się, że nie chciałeś wychodzić ponad ISO 400 ze względu na szumy. Canon 30d pod tym względem sprawuje się lepiej, więc ISO 800 u niego bez problemu.

Ja również zauważyłem, że moja FGZ-540 ładuje się wyraźnie wolniej od lampy Canona. I nie chodzi tu chyba o jasność obiektywu, bo szwagier z C 17-85 4-5.6, przy takiej samej przysłonie, też robił 2 błyski pod rząd, a moja lampa ładowała się i ładowała...

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
gin z tonikiem

Akumulatory czy baterie???? Bo jak akuu to musisz dodać sobie jeszcze jeden akku, żeby uzyskać napięcie batrii. Akku ma 1,2V a bateria 1,5. W fgz540 sa 4 ogniwa. W akku to daje 4,8V a w bateriach 6V i na tyle jest "liczona" lampa. Jak chcesz mieć te 6V to musisz dodać jeden akku. był już wątek na ten temat.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Albo masz jedno ogniwo "walnięte". Wtedy całosć będzie działać gorzej. Masz ładowarkę z pomiarem pojemności? Albo lampy Pentaxa tak mają. Warto by porównać to z Metzem i Sigmą. :roll:

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Spróbuj wykonać to samo zdjęcie na parametrach ;
1/60 s, f11
1/125 s, f8
1/180 s, f4,5

(iso 100). Wal z góry, i zobaczysz, co nie tak. Oczywiście pełen manual.

Po podpięciu tamrona 17-50 f2.8 + iso 400, problem wolnego ładowania zniknął. Mieliście rację.

pozdro :P

Skocz do: