Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Robert napisał/a:
auta pod marką samsung są produkowane od 10 lat, najpierw były to Nissany teraz coś kręcą z Renault (Renault Samsung Motors)
"Pod marką" czy "w zakładach"? Bo to różnica. Obecnie coraz większa część produkcji to tzw. OEM, czyli produkcja w zakładach wyspecjalizowanych firm. Producent daje gotowy produkt i kupuje gotowe wyroby. Nazwy zakładów dla wiekszości ludzi nic nie mówią.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Gwiazdor napisał/a:
OEM

Bardziej ODM. OEM to organizacja, która pod własną marką sprzedaje produkty wykonane przez ODM.

Wiele firm, np. nVIDIA, a teraz już nawet AMD jest organizacją typu OEM, bo sprzedają chipy wyprodukowane przez ODM jakim jest TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

Kosior, mnie mówili, że OEM produkuje coś, z powierzonego projektu, a ODM to nie tylko produkcja ale i projekt tej firmy. To by się pokrywało z nazwami projektów u nas. ;-)

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
mcgyver napisał/a:
Ja myślę, że mimo wszystko nie doceniamy trochę Pentaksa. Za czasów Dl-a i Ds-a nikt się nie spodziewał, że wyjdzie tak dobry aparat jak k10d i to był tak naprawdę potężny skok do przodu. Obecnie brakuje tylko lepszego AF [który ma mieć k30] i trochę szklarni.

Ostatnio mam niebywałą okazję przyjrzeć się każdej marce z bliska i tak stwierdzam, że ten af pentax'a to wcale nie taka bida jest. 9 krzyżowych sensorów dwa liniowe, Olek 520 tka pracuje na 3 krzyżowych a reszta dodaktowo w LV. Canon daje w niskich modelach 7 lub 9. Jedyny kto szaleje to nikon ale d90 ma mieć jak dobrze kojarze 9 lub 11. Kwestia jest tylko w szybkości bo mozliwościami fotograficznymi on wcale nie odstaje. Czytam ostatnio foto z 2002 roku i patrze na specyfikacje tamtych lustrzanek, 6 lat temu to można było z jednego sensora korzystać, sensor krzyżowy to był cud miód malina w lustrzance klasy amatorskiej. Dwa lata temu poczęła się we mnie myśl o kupnie cyfranki od pentax'a i właściewie odkąd pamiętam wszyscy wieszczyli upadek tej firmy. Moim zdaniem jedyne czego pentax'owi brakuje to dobrego marketingu. k200d w porównaniu z innymi lustrzankami może i jest odrobinę wolniejszy w zdjęciach seryjnych i af'ie ale jego budowa daje poczucie solidności, gdyby miało reklamę jak sony uwydatniającą fotografowanie w każdych warunkach sprzedawałoby się jak ciepłe bułeczki. Nie ma takiego produktu, którego nie można sprzedać, dochodzę powoli do wniosku, że wszystko jest kwestią reklamy.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Serafion napisał/a:
k200d w porównaniu z innymi lustrzankami może i jest odrobinę wolniejszy w zdjęciach seryjnych i af'ie ale jego budowa daje poczucie solidności

Nigdy nie narzekałem na wykonanie Pentaxów. Są solidne i dobrze spasowane... (dlatego też wybrałem Pentaxa, a nie Canona) Taki za przeproszeniem Canon 400d to jak dla mnie plastikowa zabawka dla przedszkolaków. Gorszych plastików nawet w samochodach Daewoo nie dawali... Nikon ze swoimi szkieletami ze stopów tutaj bryluje na rynku. Ale coś czuję że i nowy Pentax FF będzie tak zbudowany jak Nikona produkty, bo na Canonie nie ma co się wzorować jeśli chodzi o obudowy.

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
Trochę piszę z opóźnieniem. Ups, wątek się rozgrzewa.

Asahi, odnośnie tego, co napisałeś:

Cytat
hee? Komplet szkiel? Torbe? I nowy K200D? To jaka jest roznica w cenie miedzy C 30d a K200D i o jakim komplecie szkiel mowa, bo ja juz na swoje troche (bardzo troche) wiecej wydalem i kompletu jak nie bylo tak nie ma :roll:

W chwili kiedy kupowałem aparat miałem do 2500 zł maksymalnie na niego, C 30D widziałem wtedy w cenie około 2600 zł z hakiem. Poniżej miałem 400D i 450D, ale mimo że mogłem nawet zaoszczędzić 200 zł, ba nawet więcej na kupnie 400D, to zrezygnowałem (jakość wykonania). Z kitem dwójką aparat kupiłem za 1800 zł.

Aparat kupiłem pod kątem jak najmniej do niego dołożyć, a jak najwięcej mieć zabawy z focenia. Dodatkowo Pentax zebrał dobre notowania wśród ludzi, którzy siedzieli po kilka lat w foto i robili o niebo lepsze zdjęcia. Na jakieś 9 osób, jedna polecała mi N od 60tki wzwyż, jedna C, reszta Pentaxa - nawet gość, co jest zwolennikiem O. On mi powiedział, że Pentax łącznie wypuścił 6 tys. szkieł, więc nie mam co się martwić, że nie mam w czym wybrać. Sprawdziło się, zebrałem za grosze mó wymarzony zestaw szkiełek.

Mój zestaw:

Kit II
Pentax SMC-M 50/1.7
Sigma 28/2.8 Macro
Carenar 135/2.8 (właśnie czekam na przesyłkę od Tok'Ra)

Wiem, dla wielu osób może to być błee, bo nie mają AF, lecz dla mnie to nie jest żaden problem. Czuje się jakbym robił zdjęcia na takim cyfrowym Zenicie i zabawa dla mnie przednia :]

maslot
z zadupia, okolice Tarnobrzega :)

Cytat
To prawda, też chciałbym uchwycić dziewczynę a.d.a.m.a zrzucającą stanik na plaży.

Wtedy miałbyś ledwie sprawny AF na jedno oko.. No i trochę design twarzy byś poprawił :D

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Samp napisał/a:
co by niby mieli z tego napisu na aparacie?

Hoya by mieli ;-)

pavlos  Dołączył: 05 Wrz 2007
analogicznie można byłoby zapytać, dlaczego Sony uśmierciło taką markę jak Minolta
co z napisu na aparacie ma Sony ?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
pavlos napisał/a:
analogicznie można byłoby zapytać, dlaczego Sony uśmierciło taką markę jak Minolta

Przed Minoltą była Konika-Minolta. Więc marka i tak była nadgryziona.

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
water-drinker napisał/a:
No i trochę design twarzy byś poprawił :D

Lubię go i nie zawaham się stanąć w jego obronie ;-)

pavlos napisał/a:

Przepraszam, ale jaka analogia? Sony to jest silna marka, rozpoznawana pewnie lepiej niż Koniki i Minolty razem wzięte. A Hoya? To tak jakby zamienić markę Jaguara na TRW.

Wątki nt jaki to Pentax jest zły są nieco żałosne. Na pewno nie zrobi lepszego AF, nie puści reklam po dzienniku i nie wyśle więcej samurajów do chińskich fabryk szkła, tylko dlatego, że tu pochlipujecie. Kierowanie przedsiębiorstwem nie jest łatwe i fakt, że Pentax tak długo się utrzymał na rynku świadczy, że podejmują decyzje wystarczająco dobre.
Zresztą akurat z inwestycji w Pentaksa można się bardzo łatwo wycofać sprzedając sprzęt - szkła nie tracą dużo na wartości, a niektóre nawet zyskują :-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
pavlos napisał/a:

Bo nie mógł. Sony odkupiło tylko dział projektowy i chyba fabryki aparatów, ale nie wykupiło firmy. Minolta z Konicą mają się dobrze, tylko wycofały się z rynku foto i pewnie zarząd zarówno jednej jak i drugiej firmy nie chciał wprowadzać zamieszania wprowadzając aparaty Konica-Minolta nie produkowane przez tę firmę, a przez Sony.

BTW.
Dopiero bardzo niedawno zniknął szyld reklamujący aparaty Konica-Minolta na trasie Białystok- Warszawa na obwodnicy Ostrowi-Mazowieckiej :mrgreen:

pavlos  Dołączył: 05 Wrz 2007
maslot napisał/a:
Przepraszam, ale jaka analogia? Sony to jest silna marka, rozpoznawana pewnie lepiej niż Koniki i Minolty razem wzięte.

Równie dobrze za produkcję aparatów mogłaby się wziąć np. Coca-Cola. Akurat z fotografią Konica czy Minolta bardziej się kojarzyły od Sonego...

pawelek-79, racja - zapomniałem o kserach, kopiarkach, itp. produkowanych obecnie przez Konicę-Minoltę... Zbyt pochopnie uśmierciłem tą firmę, chyba dlatego że pozostałe segmenty jej działalności kompletnie mnie nie interesowały

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Paweł Szkup napisał/a:
Huta szkła Asahi będzie wziętym producentem... butelek na sake

Nie wiedziałem że Asahi posiada hutę szkła..Ten ,,Asahi"? Z forum? :mrgreen: :lol:

[ Dodano: 2008-08-27, 07:12 ]
pawelek-79 napisał/a:
Dopiero bardzo niedawno zniknął szyld reklamujący aparaty Konica-Minolta na trasie Białystok- Warszawa na obwodnicy Ostrowi-Mazowieckiej

To niestety nie świadczy dobrze jedynie o porzAdku na naszych drogach i w ich okolicy... Pozdrawiam :mrgreen:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
pawelek-79 napisał/a:
Minolta z Konicą mają się dobrze, tylko wycofały się z rynku foto i pewnie zarząd zarówno jednej jak i drugiej firmy nie chciał wprowadzać zamieszania wprowadzając aparaty Konica-Minolta nie produkowane przez tę firmę, a przez Sony.
Generalnie nie jest to problem. Lenovo jak przejmował laptopy IBMa, to wykupił sobie dodatkowo prawa do używania marki IBM, podobnie postąpił Benq z komórkami Siemensa.

pavlos napisał/a:
Równie dobrze za produkcję aparatów mogłaby się wziąć np. Coca-Cola. Akurat z fotografią Konica czy Minolta bardziej się kojarzyły od Sonego...
Zależy jak dla kogo. Sony na rynku foto jest obecne od dawna. W kompaktach marka Sony jest lepiej rozpoznawalna niż Pentax i Minolta.
Podobnie Samsung dla ludzi <20 lat jest znacznie bardziej rozpoznawalną marką niż Pentax.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pawelek-79 napisał/a:
BTW.
Dopiero bardzo niedawno zniknął szyld reklamujący aparaty Konica-Minolta na trasie Białystok- Warszawa na obwodnicy Ostrowi-Mazowieckiej :mrgreen:

tak jak i w Kwilczu na trasie Poznań-Szczecin

był i nagle zniknął,
taki nostalgiczny był, a już go niestety nie ma :-(

Gwiazdor napisał/a:
Podobnie Samsung dla ludzi <20 lat jest znacznie bardziej rozpoznawalną marką niż Pentax

Zgadzam się .. Wiele rzeczy dla takich ludzi jest ,,znacznie bardziej rozpoznawalnych niż Pentax :mrgreen: :lol: )

[ Dodano: 2008-08-27, 09:12 ]
opiszon napisał/a:
był i nagle zniknął,
taki nostalgiczny był, a już go niestety nie ma

Taak.. I to się nadaje do prasy! ;-) Nie! No plakaty dziś są i jutro może ich nie być... Ważne żeby marka Pentax przetrwała.. To chyba jej zawdzięczamy w ogóle lustrzanki?!.. ;-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
water-drinker napisał/a:
(...) nawet gość, co jest zwolennikiem O. On mi powiedział, że Pentax łącznie wypuścił 6 tys. szkieł, więc nie mam co się martwić, że nie mam w czym wybrać.

6 tysięcy? To nic dziwnego, że ludzie narzekają, że obiektywy do Pentaksa trzeba zdobywać! :lol:

opiszon napisał/a:
pawelek-79 napisał/a:
BTW.

tak jak i w Kwilczu na trasie Poznań-Szczecin

był i nagle zniknął,
taki nostalgiczny był, a już go niestety nie ma :-(

To jakaś akcja była! Jeszcze niedawno na trasie Piotrków - Bełchatów, w polu też stała obcięta od dołu Minolta D7D.

Tak.. To ja powycinałem!.. Nie przepadam za ,,małą lady" Wolę duże.. :mrgreen:

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
opiszon napisał/a:
na trasie Poznań-Szczecin
i na trasie Koszalin - Gdańsk też kilka razy o ile pamiętam w okolicy Słupska po prawej stronie kiedyś stał szyld Konica-Minolta już mocno przez słoneczko wypalony ale dzielnie stał..

Skocz do: