Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
gebi napisał/a:
"Canoniarz poleci Ci Canona, Nikoniarz - Nikona, a posiadacz Pentaksa - Nikona D40"

:-B :D
Ej ja myślałem że oni żartują z tymi filmami w D90 a tutaj proszę...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7733

To teraz jeszcze tylko wykrywanie twarzy i wyzwalanie migawki uśmiechem poprosimy i będzie mogli polecać D90 :P

[ Dodano: 2008-08-27, 08:59 ]
O w mordę kopany...

Cytat
W trybie Live View możliwe jest ostrzenie z wykorzystaniem detekcji kontrastu, a także użycie trybu znanego z kompaktów, czyli wykrywania twarzy.

Nie mam więcej pytań..

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Taak.. A kiedy będzie ,,wykrywanie nieświeżego oddechu, przetłuszczonych włosów i plam pomiesiączkowych"? :mrgreen: W sumie to mnie akurat mało interesują takie ,,ficzery" Ale cóż... Rynek się kręci.. Oj kręci... ;-) :roll:

triops  Dołączył: 22 Lip 2008
D80 była dobrym aparatem..
D90 też pewnie takim będzie..
Większość ludzi narzeka ze kompaktowe nowinki ale przecież tych funkcji wcale nie trzeba używać..
A d90 ma jedna cechę która na pewno jest bardzo pożądana. Mianowicie matryce z d300 i powiem ze może zrobić to wiele zamieszania w tym segmencie..
A to ze zobaczymy mnóstwo turystów z d90 kręcących filmy.. No cóż.. marketing i postęp..
Poczekamy na testy..
Może na optycznych też modelkę w tym teście obsypią brokatem :-P

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
W sumie to niegłupie z tymi filmami. Jakby tak pomyśleć o jakości filmu z porządnego obiektywu... i jeszcze z takiej matrycy... Poza tym nie trzeba by nosić oddzielnie kamery i aparatu. To jednak wielki plus. Mogę zostać wyśmiany, ale mam nadzieję, że następny Pentax też będzie miał taką opcję. (mmm... film nagrany z podpiętym FA 77 Ltd ;-) )

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Teraz zbyt będą zapewniać właśnie takie ficzery. Szczególnie w entry-level, gdzie ludzie kupują lustra sami nie wiedząc po co. Skoro jednak już wydają te 2 tysie to chcą mieć dużo "fajnych" wodotrysków. Live-view było pierwsze, teraz pora na filmy. W D90 i tak jeszcze to raczkuje, bo podczas kręcenia nie działa AF, więc marny z tego pożytek. Ale już niedługo któraś firma zaprezentuje pełną funkcjonalność.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Prawdaż to, D90 wygląda ciekawie. Wczoraj przyglądałem się ofercie lustrzanek i mnie generalnie dobiło, że można mie kita za 1300 zł, czyli tyle co dobrą małpkę... A K20D body kosztuje tyle ile ja dałem za kita Kasetki plus Tamrona 70-300. Gdyby rok temu były takie ceny to pewnie długo bym się nie zastanawiał nad lepszym. Ale wtedy Kadysza kosztowała w okolicach 4k...

Ale zbaczam z tematu. Chodzi o to, zę teraz poniżej 3k brakuje Nikona z CMOSem, za to są aż 3 Kanony (do tego najdroższy niewiele ponad 2k). Nic dziwnego, że Canon się najlepiej sprzedaje. Za 2,5k matryca CMOS, burst rzędu 6fps, szybki zapis i kilka przydatnych przycisków na korpusie, a do tego ogromny system, robi różnicę. A jak ktoś nie potrzebuje seryjnych to poniżej 2k ma 2 bardziej 'amatorskie'. Co prawda Pentax w tym gronie wyróżnia się w stronę profi, ale też jest odrobinę droższy, a i system wciąż pozostawia wiele do życzenia, chyba, ze ktoś ma jeszcze trochę słoiczków manualnych i chce je wykorzystac. Bo chociaż Sigma i Tamron podciągają trochę ilośc obiektywów dla Pentaxa to wciąż jeszcze części z ciekawszych nie ma w wersji KAF.

Co do bajerów, wolałbym jednak żeby skupili sie na matrycach i obiektywach zamiast pakowac w lustrzanki live view czy filmy i rozpoznawanie twarzy... Bruinen, D90 ma Face Detection, jeśli wierzyc opisom... Bo korpusy tanieją często o połowę w ciągu roku, a za dobry obiektyw zawsze i tak trzeba dac kupę kasy.

Heh, thrackan, a teraz wyobraź sobie film w pełnej rozdzielczości, 30fps... Na 2GB SD... Hmmm... 15 sekund? (obiektyw jak obiektyw, ale rozdzielczośc i tak będziesz miał 640x480, więc dużo to nie zmieni. No chyba, ze zrobią w HD. ALe to wtedy powrócmy do pierwszego pytania - 15 sekund? :-P

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Bruinen napisał/a:
Większość ludzi narzeka ze kompaktowe nowinki ale przecież tych funkcji wcale nie trzeba używać..

Obawiam się że trudno zaprojektować wygodny i szybki w obsłudze aparat z tak ogromną ilością idiotycznych funkcji jakie obecnie producenci starają się ładować do swoich sprzętów. Przecież każda nowa funkcja to nowa pozycja w menu, na kółku trybów etc. Już jak patrzę na wybór trybów fotografowania w kompakcie mojego brata to dostaję zawrotu głowy.

Throwend, w specyfikacji stoi, że ma rejestrować w 1280 x 720/24 fps. Dodatkowo SanDisc wprowadza karty SDHC 4,8 i 16 GB o prędkości 30MB/s. Może to ma sens? Zobaczymy, jak to będzie wyglądało w praktyce. Ale sam pomysł mi się podoba.

DDspeed napisał/a:
Bruinen napisał/a:

Obawiam się że trudno zaprojektować wygodny i szybki w obsłudze aparat z tak ogromną ilością idiotycznych funkcji jakie obecnie producenci starają się ładować do swoich sprzętów. Przecież każda nowa funkcja to nowa pozycja w menu, na kółku trybów etc. Już jak patrzę na wybór trybów fotografowania w kompakcie mojego brata to dostaję zawrotu głowy.

To nie ja napisałem :P
I zupełnie się z tym nie zgadzam - IMO dodawania Wykrywania Twarzy albo Migawki wyzwalanej uśmiechem :lol: jest kompletnym bezsensem, a na pewno powoduje dodatkowy wzrost kosztów produkcji (niewielki ale jednak) oraz jak pisze DDspeed - powiększa i tak pogmatwane menu aparatów.

A co do filmów to stawiam że po raz kolejny Sony jako pierwszy pokaże że ta funkcja może być w pełni funkcjonalna (jak ich LV - obecnie jedyny porządny na rynku chyba)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
thrackan napisał/a:
Dodatkowo SanDisc wprowadza karty SDHC 4,8 i 16 GB o prędkości 30MB/s.

W newsach Chip-a piszą nawet, że SanDisk wprowadził te karty specjalnie do współpracy z Nikonami D90! :shock:

hornet  Dołączył: 29 Maj 2008
gebi napisał/a:
W newsach Chip-a piszą nawet

a nawet testują lustrzanki za mniej niż 2500 PLNów i zgadnijcie jaka wygrała...

taaak kadyszka :lol: . Cieszy.

Hornet, fajnie. Tylko gdzie ją teraz kupić nową kadyszkę w cenie poniżej 2500zł? Kto jeszcze ma?

hornet  Dołączył: 29 Maj 2008
tamzaraz "gdzie kupić" :-P ja w kwestii tematu "A o Pentaxie ani słowa".

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/109599

Myślę że któryś z 7 sklepów będzie miał ;) A jak nie to rynek wtórny ;) Sam bym chciał żeby nadal ją produkowali, może bym za kilka lat kupił sobie drugie body :)

sahell  Dołączył: 10 Lip 2008
Thrackan, proszę bardzo: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/109599.
Samo body za 2300 zł, a jak możesz wziąć na firmę to wychodzi jeszcze taniej.

[ Dodano: 2008-08-27, 16:43 ]
Zawsze pozostaje jeszcze gxdyszka, gdzie za puchę zapłacisz już jedyne 2000 zł: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/127024.

thrackan, Niby są duze SDHC, ale nadal są dość drogie. To jest nadal ok. 1MB na zdjęcie, czyli 24/sekundę. czyli ok 1,4GB na minutowy film. Warto? I znowu, jak bardzo liczy sie jakość obiektywu przy takiej rozdzielczości? Fakt, możesz wcisnąć tam różne rodzaje obiektywów, ale tak naprawde tylko fisheye zmienia cokolwiek, bo kamery pokrywają bez problemu cały zakres ogniskowych obiektywów do lustrzanek. A w kamerach jest jeszcze zoom cyfrowy. I tak lustrzanka kręcąca filmy nie okazuje się duzo lepsza od małpki czy komórki. NIe jestem purystą, ale akurat kilka rzeczy w lustrzankach nie wydaje mi się potrzebne - live view i filmy są na pierwszych miejscach. Niedługo zobaczymy może lustrzankę bez lustra i wizjera...

Co do kadyszki za poniżej 2,5k, ja tam myslę, ze warto chwile poczekac i rzucić sie na k20. ceny lecą w dół straszliwie, a jak nie to w tym czasie sie dozbiera te pare stówek. Tym bardziej że zapewne potrzebujesz sam korpus...

Tak wracając do gadżetów, w pewnym sensie bardzo fajnie byloby gdyby Pentax jednak zachował konserwatywne podejście i zamiast gonić konkurencję przy pomocy wodotrysków skupił sie na ważniejszych rzeczach. K20 np. z zewnątrz 'wyglada' jak semi-pro z wieloma przydatnymi przyciskami na korpusie, wyswietlaczem itd, a jednocześnie część specyfikacji nie odstaje zbytnio od amatorskich. Jest też kilka rzeczy, które moga przeszkadzać...

Np. wspomniany chyba burst - z szybkoscia ok 3 fps i małym buforem nie bardzo nadaje się np. do sportu. Więc sportowi wybierają Canona.
Dalej, nie wiem jak w K20, ale kasetka ma strasznie głośne lustro. Nie jest to ideał np. do fotografii przyrodniczej a i generalnie wydaje mi się, że jest troszkę za głośne. Więc Canon lub Nikon
Poza tym niewielki wybór obiektywów i akcesoriów - więc Canon lub Nikon...

Myślę, że gdyby zamiast rozpraszać sie na live view itp Pentax zajął sie ulepszaniem tego co w lustrzance najważniejsze, to biorąc pod uwagę ceny i jakość tych aparatów, z pewnością znalazłby wiekszą liczbe użytkowników.

pavlos  Dołączył: 05 Wrz 2007
hornet napisał/a:
gebi napisał/a:
W newsach Chip-a piszą nawet

a nawet testują lustrzanki za mniej niż 2500 PLNów i zgadnijcie jaka wygrała...

taaak kadyszka :lol: . Cieszy.

... a obiektywem testowym był FA 43 mm limited :mrgreen:

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Throwend napisał/a:
... NIe jestem purystą, ale akurat kilka rzeczy w lustrzankach nie wydaje mi się potrzebne - live view i filmy są na pierwszych miejscach. Niedługo zobaczymy może lustrzankę bez lustra i wizjera...

Co się tak uwzięliście na to LV. To, że Ty tego nie potrzebujesz, nie znaczy, że nie powinni tego montować w aparatach. Ja mam zdanie dokładnie odwrotne od Twojego. Robię czasami zbliżenia różnych robali lub chaszczy i akurat LV i to na dodatek z uchylno-obrotowym LCD byłoby dla mnie nie do przecenienia. I myslę, że nie jestem jedyny. Po prostu dzięki temu rozwiązaniu w pewnych sytuacjach fotografuje się wygodniej.

Być może, byc może... Do tej pory LV zastępowały wizjery kątowe, ze zmiennym powiększeniem... Tym bardziej, ze jak czytałem (oczywiscie nie wiem jak to wygląda naprawdę) LV w Pentaksie jak na razie nie całkiem się nadaje do dokładnego ostrzenia. No i nie ma uchylnego ekranu.

O ile sie orientuje uchylny ekran i LV ma którys z Olympusów - np. E3. Z reszta w Oympusach zdaje sie LV pojawił sie najszybciej wiec pewnie działa najlepiej...

Mi chodzi o to, że Pentax musi jeszcze dogonić innych producentów niektórymi ze standardowych funkcji. I dobrze byłoby gdyby sie tym zajeli. a jeżeli przy okazji wprowadza cos nowego to nie ma sprawy. Ja po prostu chciałbym móc za jakis czas kupić znowu Pentaxa bez zastanowienia, wiedząc że wszystkie funkcje standardowe sa co najmniej tak dobre jak u konkurencji.

Nie kupujesz lustrzanki tylko dlatego że ma LV i uchylny ekran. To pierwsze maja wszystkie kompakty, a drugie część z nich. Bierzesz Panasa LZ50 i masz to wszystko w prawdopodobnie najlepszym zaawansowanym kompakcie na rynku.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Konkurencja pokazała co nieco i to raczej sporo, teraz jestem ciekaw co pokaże Pentax, no i ile stanieje k20d w tej sytuacji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skocz do: