Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Samp napisał/a:

Cały czas się głowię, jak można było napisać taką głupotę. Przecież pierwsze, o czym chce się mówić, to właśnie co jest na fotografii. A dopiero potem, jak zostało to pokazane. Taki sposób rozumowania, jaki prezentuje ekipka plfoto to wprost przyznanie się do tego, że skupiają się na technicznych pierdółkach fotografowania, nie zaś na samej fotografii.

ale dziwnym trafem to właśnie obiekt jest przez większość oceniany (no i ksywka wystawiającego). Oceniana jest uroda modelki i stopień jej nagości a nie jakość zdjęcia.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Samp napisał/a:
Cały czas się głowię, jak można było napisać taką głupotę. Przecież pierwsze, o czym chce się mówić, to właśnie co jest na fotografii. A dopiero potem, jak zostało to pokazane. Taki sposób rozumowania, jaki prezentuje ekipka plfoto to wprost przyznanie się do tego, że skupiają się na technicznych pierdółkach fotografowania, nie zaś na samej fotografii.
Przecież nie raz i tutaj słyszałem, aby nie kometować urody modelek/modeli. Skoro wrzucam zdjęcie, to nie specjalnie chcę usłyszeć "ładny piesek", a bardziej że gdybym go skadrował inaczej to było by ciekawej. Że gdybym inaczej naświetlił to uzyskałbym inny/ciekawszy efekt. Trochę dziwi mnie twoje podejście do oceny zdjęć, Samp.
Pomijam oczywiście sytuacje, kiedy zdjęcie wciąga, jest technicznie poprawne, a przyczepiają się o jakąś pierdółkę i przez to ocena jest niska. To jest przegięcie w drugą stronę.

Dla mnie pierszym, (jesli nie jedynym) co powinno być omawiane to "w jaki sposób zdjęcie coś przedstawia", a nie czy to co przedstawia nam się podoba. O gustach nie powinno się dyskutować, o emocjach IMHO już tak.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Skoro wrzucam zdjęcie, to nie specjalnie chcę usłyszeć "ładny piesek", a bardziej że gdybym go skadrował inaczej to było by ciekawej. Że gdybym inaczej naświetlił to uzyskałbym inny/ciekawszy efekt. Trochę dziwi mnie twoje podejście do oceny zdjęć, Samp.

A pomyśl, jak fajnie by było, gdybyś usłyszał "ładne zdjęcie".

Ja postrzegam fotografię jako integralną całość - sądzę, że powinno się oceniać: zdjęcia.

Nie rozumiem, jak można wyekstrahować temat ("pieska") - i tylko go oceniać; bądź sposób realizacji tematu ("naświetlenie") - z kolei tylko to komentując. To wszystko musi razem zagrać - i dzięki temu jedne fotografie są dobre, a inne nie.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Samp napisał/a:
pomyśl, jak fajnie by było, gdybyś usłyszał "ładne zdjęcie".
O właśnie, "ładne zdjęcie" obejmuje więcej niż "ładny piesek". Bo mówiąc o zdjęciu bierzesz pod uwagę nie tylko to, co na nim jest, ale i to jak jest to pokazane. Czyli to co bym chciał usłyszeć. Oczywiście najlepiej abyś po tym dodał dlaczego jest fajne albo nie-fajne. ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Hue hue. Wlasnie mi pierwszy raz w zyciu wymoderowali zdjecie na onephoto :-)
http://onephoto.net/info.php3?id=534510

Rzeczywiscie, ciezko odgadnac co kierowalo reka moderatora ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
:shock:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
dzerry, jest nieostre i bez szczegółów w światłach i cieniach!

No i kompozycja kuleje - góra jest czarna i bez sensu... doł jakiś taki ucięty...

No jak mogłeś!

mygosia, bo to mialo byc takie artystyczne. Wiesz, polaroid, te kolory. No ale widocznie sie nie znam :-)

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
No to przegięli :-P .

No ale przynajmniej jest dowod, ze nie tylko landszafty i kwiatki moderuje. "artystyczne" tez :-P

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Mi z plfoto to kiedyś wywalili: http://www.fotoblog.yoyo.pl/index.php?showimage=54
(jeszcze pisali w komentarzach, że to chyba jakiś żart jest, albo prowokacja...)

:-B
:-D dzerry

No to jedziemy dalej z artyzmem :-) Markus, jak wymoderuja, to bedzie z dedykacja dla Ciebie :-)
http://onephoto.net/info.php3?id=534635

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
dzerry, wstawiasz taki badziew i się dziwisz ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Hue hue. Wlasnie mi pierwszy raz w zyciu wymoderowali zdjecie na onephoto

Powiem szczerze, nie dziwie sie jakos do konca. Zdjecie jest takie-tam - i tak w ogole, i jak na ciebie...

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
mi ostatnie tez wymoderowali.. nie dziwie sie juz, najpierw sie dziwilem..
http://onephoto.net/info.php3?id=533669

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
E, tam. Pokazałem kiedyś pewnej malarce (większość jej obrazów robi na mnie wrażenie) - pejzażystce i portrecistce, kilka zdjęć, min, Bressona, Parra i kogoś tam jeszcze mniej znanego. Po kilku dniach powiedziała mi że Parr jest geniuszem, a Bresson to pewnie jakaś postać ze podrzędnego światka reporterów z lat 50', któremu udało się tam coś pstryknąć. I dojdź tu do człowieku za gustami oraz wyczuciem sztuki jako takiej. Generalnie, dzisiejsze podejście nie wiąże się z niczym co by przypominało dawne spojrzenie na świat. Panująca degrengolada ogłupia i otępia nas bezwzględnie nie bacząc dłużej niż ułamek spojrzenia na coś co wartościowe, ponieważ jutro pojawi się wartościowsze, bardziej medialne i opłacalne. Dziś wystarczy oryginalny podpis pod byle bohomazem jakiegoś wylansowanego bubka aby coś sprzedało się za niewyobrażalne pieniądze. Słyszałem plotkę że kiedyś Gorski sprzedał jakieś swoje zdjęcie wykonane przez jego małoletniego siostrzeńca, tak dla hecy - ku pokrzepieniu zmanipulowanych serc i dusz.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
A co to jest sztuka? No bo fotografia jest sztuką, nie? To bardzo subiektywna sprawa i dlatego dla jednych coś jest super, a dla innych nie. Oczywiście są też przypadki oczywiste ;-)
Choć z drugiej strony nie każdy tworzy sztukę, ale też nie musi się pchać na afisz.

W obecnych czasach niestety rządzi tandeta.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Była tutaj chyba kiedyś fajna dyskusja na temat sztuki, ale nie mogę jej teraz znaleźć...

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
No, coś takiego!
Cofnięto moderację mojego zdjęcia
http://onephoto.net/info.php3?id=534673
Nie chcę wyciągać daleko idących wniosków ale... nie powiem, jestem mile zaskoczony.

Może ta galeria nie jest najgorsza na świecie :-P

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
W OnePhoto chyba wszyscy śpią albo wakacjach jeszcze. Piszę do nich od tygodnia w pewnej sprawie, a oni nic nie odpowiadają. Jest jakiś inny mail kontaktowy do nich?

Skocz do: