flood  Dołączył: 04 Maj 2006
Sonnar 180/2.8 - ile to szkło jest warte
Witam,

jeśli temat nie na ten dział - to przepraszam.
Ile może być realnie warty Sonnar 180/2.8 - prawdopodobnie wejdę w posiadanie - ale idzie raczej od razu na sprzedaż.

Czy za cenę 450 pln znajdę tu chętnych?

pzdr
flood

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
jeżeli to jest wersja MC (czarna i czerwone MC na przedzie) - to za 450 powinna się sprzedać (na allegro)

Jeśli to zebra - czyli powłoki SC (czyli żadne) - to broń cię boże żeby zapłacić za to więcej niż 200 pln.

Pozdrawiam

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jest jeszcze czarna, ale bez czerwonego oznaczenia MC na pysku (taka posiadam). Czytalem gdzies legende, ze do portretow jest nawet lepsza (mniej kontrastowa) od MC ;-) Prawda jest taka, ze uzyta pod swiatlo daje delikatna mgielke, ktora mi osobiscie bardzo sie podoba 8-) W dobrym stanie powinna sie sprzedac za 350-400 pln.

flood  Dołączył: 04 Maj 2006
No to mam opcję na legende - jest czarna - bez MC...

znaczy kultowa???

to bedzie z pińcet?
;-)
pzdr
flood

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
flood napisał/a:
znaczy kultowa???

Znaczy, ze flaruje (ladnie!) jak zlapiesz wiekszy kawalek nieba :-D Ale ciiii.... ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:
flood napisał/a:
znaczy kultowa???

Znaczy, ze flaruje (ladnie!) jak zlapiesz wiekszy kawalek nieba :-D Ale ciiii.... ;-)

to niezła jest, zebra flarowała (paskudnie!kontrast w dół na 3/4 klatki) jak niebo znajdowało się z centymetr wyżej niż górna ramka ;-) Ale jak sprzedałem na allegro to się tym nie pochwaliłem, napisałem że jest oldskulowy i kultowy efekt :-P (tyle że sprzedawałem za uczciwą cenę -200pln)

OBIBOK  Dołączył: 26 Sie 2008
Mysle ze uczciwa cena to tyle ile ktos da.....

mango92  Dołączył: 23 Sie 2010
Rozsądna cena za CZ Sonnar 180mm f/2.8 (PSix)??
Witam, ostatnio poluje na szkło wymienione w temacie, czy ktoś się orientuje po ile mniej więcej chodzą te obiektywy obecnie. Na allegro są zaledwie 2 (od 700-800 pln) Czy to rozsądna cena?

sharik  Dołączył: 21 Lis 2007
Swego czasu chciałem sprzedać (co prawda wersję bez oznaczenia MC) z przejściówką na PK za 550zł. i nie znalazłem chętnych, więc cena 700-800 raczej wygórowana się wydaje mz.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Scaliłem ze starym wątkiem.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
guerilla napisał/a:
to niezła jest, zebra flarowała (paskudnie!kontrast w dół na 3/4 klatki) jak niebo znajdowało się z centymetr wyżej niż górna ramka

Chyba bez osłony p-słonecznej. Też mam zebrę i nie zauważyłem, żeby flarowała. Natomist bez osłony flarują wszystkie, nawet te nowe z MC. Bez osłony jest tragedia.
To tak dla podtrzymania tematu ;-)

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
A słyszeliście o Sonnarze 200mm/F2 ? Szukałem z godzinę w necie info o nim i znalazłem coś, aukcje na ebayu za 7500$ (!) A szukałem bo miałem w sklepie klienta z którym weszliśmy na temat fotografii akurat i się okazało że ma ten obiektyw. Średnica filtra 120mm....bydle niesamowite. Jak się znów pojawi to aż zapytam czy nie odsprzeda, ciekawe czy to to co znalazłem i czy on zna wartość tego ustrojstwa.
http://cgi.ebay.com.sg/Co...E-/190336842071

Jest coś innego podobnego a bardziej realnego? Facet kupił go xx lat temu i leżakuje teraz w szafie.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Havoc, z ogniskową 200 czy światłem 2?
Havoc napisał/a:
Jest coś innego podobnego a bardziej realnego?

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
jorge.martinez napisał/a:
z ogniskową 200 czy światłem 2?

No z oboma, zastanawiam się czy znalazłem ten sam obiektyw którym mi się facet chwalił czy też jest coś identycznego ale w duużo tańszej wersji. Czyli 200/2 śr. 105 lub 120mm (klient nie był pewien, ja znalazłem ten drugi jak podałem wyżej).

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Czy ta 180 jest na bagnet K czy P6 ?
Jestem nią zainteresowany w razie czego ....

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
Również posiadam sonnara 180 zebrę i nie zauważyłem aby flarowała czy gorzej spisywała sie pod słońce niż wersja czarna a miałem okazję porównać namacalnie obie wersję. A obiektyw bardzo fajny i ostry, daje super kontrastowe kolory tylko trochę ciężki. Pipeman Sonnar 180 posiada mocowanie P Six.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Jakiś taki nie tomny już jeste... chodziło o M42 lub P6.

Dalej zainteresowany oczywiście ...

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
mac710 napisał/a:
A obiektyw bardzo fajny i ostry, daje super kontrastowe kolory tylko trochę ciężki.

Jeszcze jedno: zebra jest lepsza mechanicznie. To znaczy bolec przysłony jest luźniejszy i przysłona po naciągu otwiera się w pełni. W nowszych (miałem 2) z P-sixem i Kiewem trzeba jej pomagać pierścieniem - przymknąć i otworzyć. To było wkurzające.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
espresso napisał/a:
Przyjrzyj się jeszcze Kalejnarowi 150/2,8. Bardzo zacne szkło.

Potwierdzam.. :-)

Skocz do: