alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry - no i to jest to :-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
perl , już widzę te zdjęcia w gazetach i podpis "Jedyny na świecie zawodowy fotoreporter sportowy Pentaxa". Dosłownie pomnik ci postawią na Wawelu za promowanie kraju :D

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
dzerry, zdjecie jest swietne, co tu duzo mowic.
Tylko niestety czasy sie zmienily... realia sie zmienily.... potrzeby sie zmienily.... etc. Wszystko sie pozmienialo ;-)

Pokaz mi cala galerie ~30 zdjec z tego meczu.
Dzisiaj glownym zrodlem informacji jest internet, wiec tutaj glownie umieszczane sa zdjecia.
Fotoreportaze z meczow to minimum 20 zdjec. Maximum z jakim sie spotkalem to nawet 170.
Oczywiscie - w wiekszosci to chala. Ale to jest potrzebne, to sie sprzedaje. Dla zwyklego kibica nie ma znaczenia, czy fotka budzi podziw wsrod fotografikow, dla niego wazne jest, zeby bylo duzo zdjec i zeby zobaczyl cos, czego nie mogl zobaczyc z trybun. Albo jesli nie byl na meczu - to mogl sobie jakos wyobrazic przebieg wydarzen, atmosfere ktora tam wowczas panowala.

Tak btw dzisiaj wyglada to tak...

Jest jakas akcja, skok do pilki, jakis 'konkretnie zapowiadajacy sie' wslizg etc.

Siedzi 3 metry ode mnie gosc ze 'Sportu' z C 1D MIII i strzela co chwile 15~30 klatek seriami.
Zastanawiam sie ile GB zdjec on wyniesie z tego meczu.
Choc podejrzewam ze on robi w jpg.

Kolega z N D300 robi w tym czasie polowe tego albo i mniej (slabo slychac :-D ).
Ja w tym czasie robie 2, max 4 klatki.

Tutaj bynajmniej nie chodzi o to, ile aparat ma klatek na sek (tutaj k10d daje nieco wieksze mozliwosci niz je wykorzystuje).

water-drinker, kolega mi mowil kiedys ze widzial fajne zdjecie fotoreporterow na jakims stadionie, tak w piz...u ogromnych bialych obiektywow ustawionych w rzedzie, a wsrod nich jeden wielki z wielkim napisem "PENTAX" na oslonie przeciwslonecznej (domyslam sie ze to FA* 600/4).
Cudne musialo byc :-D
Wiec jedynym na pewno nie jestem ;]
Po prostu nie wiemy o zadnych Pentaxach focacych sport :)
Na pewno jest jeszcze z ... kilka na Swiecie.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Pulitzer w 1952 roku dla panów John Robinson and Don Ultang.

http://www.pulitzer.org/awards/1952

http://i48.photobucket.co...es/72654fbd.jpg

jeśli się nie mylę (piszę z pamięci) jeden fotografował właśnie Graflexem drugi kamerą przerobioną na aparat, dzięki czemu mógł robić serie zdjęć.

gilby

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
No perl, nie bądź taki skromny, przyznaj się, że siedziałeś tam :D

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
perl napisał/a:
dzerry, zdjecie jest swietne, co tu duzo mowic.
Tylko niestety czasy sie zmienily... realia sie zmienily.... potrzeby sie zmienily.... etc. Wszystko sie pozmienialo ;-)
Daj spokoj, przeciez to tylko przyklad :-)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Teraz moze byc ciezko ze spotkaniem P wsrod reporterow sportowych, jednak tutaj FF jest praktycznie niezbedny .... bo niestety wiekszosc zdjec to dosc ostre, chamskie kadrowanie.

milo napisał/a:
jednak tutaj FF jest praktycznie niezbedny ....

Czasem wręcz odwrotnie - kiedy potrzebujesz, żeby z 600tki zrobiła ci się 900tka...

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
alkos, prosze Cie... To chyba lepiej miec FF i sobie to '900mm' wyciac, tym bardziej ze trafic w obiekt latiwiej i wogole.

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
milo napisał/a:
alkos, prosze Cie... To chyba lepiej miec FF i sobie to '900mm' wyciac, tym bardziej ze trafic w obiekt latiwiej i wogole.

Taa, w makro pewnie tak samo się robi. FF to remedium na wszystko!

milo napisał/a:

Tak, jasne, i mieć 5mpix zamiast 12tu. To ja cie prosze - pracuje z zawodowcami i wiem mniej wiecej, czego potrzebuja.... wiekszosc "sportowych" ma tak i co najmniej po 2 body...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
milo napisał/a:
FF jest praktycznie niezbedny .... bo niestety wiekszosc zdjec to dosc ostre, chamskie kadrowanie.

Ja wolałbym kadrować z gęsto upakowanej pikselami matrycy o większej rozdzielczości, niż np. z 5D. Chyba nie tylko o powierzchnię sensora chodzi, nie?

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Dlatego też Canony 1d mają cropa x1.3. Matryca jest wystarczająco duża, a pozostał crop, który przydaje się fotografom sportowym :-)

alkos napisał/a:
Czasem wręcz odwrotnie - kiedy potrzebujesz, żeby z 600tki zrobiła ci się 900tka...
milo napisał/a:
alkos napisał/a:
Tak, jasne, i mieć 5mpix zamiast 12tu. To ja cie prosze - pracuje z zawodowcami i wiem mniej wiecej, czego potrzebuja.... wiekszosc "sportowych" ma tak i co najmniej po 2 body...
Obydwoje macie racje.

Racja jest posrodku ;-)

perl napisał/a:
Obydwoje

-aj.

Chyba że czegoś nie wiem :shock: :shock:

:oops:

obydwaj :P

jestem 'troszke' nietrzezwy...

po spotkaniu pewnej grupy fotograficznej ;-)

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
perl napisał/a:
Tak btw dzisiaj wyglada to tak...
[...]
Siedzi 3 metry ode mnie gosc ze 'Sportu' z C 1D MIII i strzela co chwile 15~30 klatek seriami.
Zastanawiam sie ile GB zdjec on wyniesie z tego meczu.
Choc podejrzewam ze on robi w jpg.

Kolega z N D300 robi w tym czasie polowe tego albo i mniej (slabo slychac :-D ).
Ja w tym czasie robie 2, max 4 klatki.

Wyłuszczcie mi panowie... mnie się wydawało, iż fotoreporter sportowy to ma ze dwa body, jeden z dużym obiektywem, drugi z mniejszym, zwykle zoomem... do tego ma pewnie zestaw 5-10 kart na zdjęcia... a ponieważ foci dużo, nawet parę tysięcy z meczu czy innej imprezy, to robi zwykle w JPG-ach... Nie mówię, że nie ma takich co RAW-y tłuką... ale tych jest pewnie z 5% na moje oko.
Czyżbyś perl należał do tych 5% co w RAWach robi sportowe zdjęcia? :) To nie wystarczy Ci, że Pentaxem stukasz i jesteś w 1% - cie :)) Robiąc pentaxem w rawach to wyciągasz już 0.02 % :evilsmile:

incosgnitos, heh. Rozpisalbym sie tutaj na cala strone, ale mi sie ... po prostu nie chce.
Nie foce pilki 'kilka dobrych lat', tylko 'kilka dobrych miesiecy'. A to roznica.
incosgnitos napisał/a:
fotoreporter sportowy to ma ze dwa body, jeden z dużym obiektywem, drugi z mniejszym, zwykle zoomem...

Tez mam 2 body :-P Drugie to *istD :mrgreen:
Fakt faktem, gosc z pewnej powaznej gazety sportowej ma 2 body. Procz niego malo kto ma 2. Ba. "Polski standard" (jesli moge to tak nazwac) na II i III lige to Canon 400D/450D/30D/40D + 70-200/4 L ;-) (moze tutaj generalizuje ale to jest 75%-85% Canona na meczach)

incosgnitos napisał/a:
nawet parę tysięcy z meczu czy innej imprezy

Sorry... ale co Ty mowisz.... tak na logike... kto to wszystko przejrzy... skoro czasami potrzebne jest 1 zdjecie z meczu do artykulu :-?

incosgnitos napisał/a:
Czyżbyś perl należał do tych 5% co w RAWach robi sportowe zdjęcia? :)
Ja robie wiecej rawow niz jpgow.
Generalnie w proporcjach 60:40 :mrgreen: na kazdy mecz.

Na pocieszenie dla wszystkich tych, ktorzy spieraja sie co ja takiego kupilem, musze dodac, ze nie zamierzam zbyt dlugo robic zdjec sportowych. Bede dalej trzymal sie reporterki, ale sportowe bede tez staral sie robic. Okazjonalnie.

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
perl napisał/a:
Sorry... ale co Ty mowisz.... tak na logike... kto to wszystko przejrzy... skoro czasami potrzebne jest 1 zdjecie z meczu do artykulu :-?
Ano osobiście się nie znam na tego typu fotologii, stąd chciałem aby mi temat przybliżyć :)... Ogólnie to co pisałem, to jest to, co mnie się wydawało lub wydaje lub gdzieś zasłyszałem lub gdzieś przeczytałem.... Jak to jest naprawdę to było pytanie do tych co się zajmują fotoreportażem sportowym w wydaniu 'roboczym', a nie w wydaniu 'zrobię sobie fotkę z meczu bo jestem na stadionie' ;)

Skocz do: