skeety  Dołączyła: 24 Sie 2008
pentax k10d + smc a 50/1.7
zakupiłam właśnie obiektyw pentax-a 50/1.7 z myslą o używaniu go z pentaxem k10d i już się cieszyłam z zakupu, bo czytając forum wywnioskowałam że utracę tylko autofocus a cała reszta będzie działać i manualnie i z korpusu. A tu sie okazuje że mój obiektyw nie chce działać w żaden sposób a zdjęcie zrobic mozna tylko przy przyslonie ustawionej na 6.7
czy to coś z obiektywem jest nie tak czy ja coś źle zrozumiałam?
Mam możliwość go zwrócić i nie wiem co zrobić bo napaliłam się na niego po waszych opiniach i przykładowych zdjęciach i teraz szkoda oddawać ; )
na jaki ewentualnie wymienić żeby wszystko było ok?

matteusz  Dołączył: 02 Lis 2007
Pierścien przysłon ustawić na pozycję A? I zmienić AF na MF na korpusie (w przypadku ustawiania na AF, aparat robie zdjecie tylko wtedy kiedy potwierdzi ostrość)

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Pierscien przyslony ustawiony jest w pozycji A?

własnie chodzi o to że nie da sie ustawić na pozycje A.
Mam ustawione na MF i i tak nie działa. Miga mi w wizjerze cały czas f-- i tylko przy przysłonie 6.7 coś się dzieje i można zrobić zdjęcie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
skeety napisał/a:
własnie chodzi o to że nie da sie ustawić na pozycje A

Dlaczego się nie da, wciskasz przycisk blokady przy pierścieniu ostrości i przestawiasz pierścień na pozycję A. Jeśli nie da się tego zrobić to obiektyw jest uszkodzony.

dziękuję bardzo, działa ; ) ciężko bo ciężko ale jednak da się przestawić na pozycję A i jest ok. ; )

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
skeety, jak do wieczora nikt nie pomoże, to możemy się gdzieś na mieście umówić, podepniemy do mojego k100ds i zobaczymy; przyniosę też jakiś inny A i możemy podpiąć do Ciebie, ale sądzą, że na 99% nie ma czego szukać w obiektywie, a w ustawieniach aparatu - jak miga f, to coś w ustawieniach przysłony pewnie "aperture ring permitted, etc" - tylko zastanawia mnie, czemu coś na A nie działa

[ Dodano: 2008-08-28, 10:09 ]
skeety napisał/a:
ciężko bo ciężko ale jednak da się przestawić na pozycję A

Nie chcę źle wróżyć, ale u mnie też zaczął ciężko chodzić, no i zaciął się między 8 a 11 - pewnie Twój egzemplarz czeka to w niedalekiej przyszłości

SQ6GIT napisał/a:
Nie chcę źle wróżyć, ale u mnie też zaczął ciężko chodzić, no i zaciął się między 8 a 11

Następny krok to pokonanie blokady i będzie wchodził w pozycję A bez naciskania przycisku blokady.

plwk napisał/a:
SQ6GIT napisał/a:
Nie chcę źle wróżyć, ale u mnie też zaczął ciężko chodzić, no i zaciął się między 8 a 11

Następny krok to pokonanie blokady i będzie wchodził w pozycję A bez naciskania przycisku blokady.

czyli co - ta blokada się zacina że na 8-11 staje pierścień? zatem siłowe złamanie (rozumiem, że o to chodzi w cyt: "pokonanie blokady") blokady załatwia problem?

jakoś mimo wszystko rozważam serwis - tylko nie mam czasu pójść, no i nie wiem gdzie we Wrocławiu rzetelny jakiś repair-man się znajdzie... :-)

Nie wiem czy siłowe, mi się wydawało, że delikatnie ruszam ale od tamtego czasu blokada nie działa.

plwk napisał/a:
Nie wiem czy siłowe, mi się wydawało, że delikatnie ruszam ale od tamtego czasu blokada nie działa.

U mnie się zaparło i do pewnej siły dochodzę, ale nie idzie i nie ryzykuję. Siłę graniczną przyjąłem jako F potrzebne do otwarcia piwa kapsel o kapsel. Dalej nie chcę ryzykować - oddam do serwisu.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
SQ6GIT, wciśnij tą blokadę, poruszaj w tą i drugą, z wyczuciem. Założe się, że przeskoczy dalej.
Mam to samo, więc się wyćwiczyłem :-D Koniecznie wciśnij blokadę.

u mnie już się chyba rozruszało conieco i chodzi o wiele lżej, właściwie bez zarzutu. dzięki za pomoc, bo juz sie bałam ze trzeba bedzie odsyłac a zależało mi na tym obiektywie ;)

[ Dodano: 2008-08-29, 00:30 ]
powiedzcie mi jeszcze prosze tylko jedną rzecz: czy w uzywając tego obiektywu nie mam mozliwości zmienić punktu ostrosci?

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Nie, zawsze będziesz miał ustawiony na środkowym punkcie ostrości. Możliwość zmiany punktu ostrości jest tylko dla obiektywów DA, F, FA i jego "odmian".

Skocz do: