iczek  Dołączył: 21 Kwi 2008
  laptop, matryca, rozdzielczosc... wrrrr
To jest temat idioty sprzetowego - czyli mnie.

Fakty:
- mam lapa, Toshiba A200-1AE, w nim matryca 1280x800
- mam w nim karte Nvidia GeForce Go 7300
- maksymalna rozdzielczosc z jaka moge pracowac to 1280x800

Problem:
- jest to dla mnie rozdzielczość za mala!

Pytanie:
- czy do jasnej ciasnej moge jakos zmusic tego wariata aby pracował w wyższej rozdzielczości?

- zmiana sterownika?
- uaktywnilem ukryte rozdzielczosc, ale to nic nie dalo, nadal nie moge wymusic innej rozdzielczosci...

Co mam zrobic?

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Problem tkwi w tym, że ta matryca ma fizycznie 1280 x 800 pixeli, teoretycznie da się ustawić większą rozdzielczość, ale to by wyglądało tak źle, że szybko byś wrócił do 1280 x 800 ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ubeuszek napisał/a:
Problem tkwi w tym, że ta matryca ma fizycznie 1280 x 800 pixeli, teoretycznie da się ustawić większą rozdzielczość, ale to by wyglądało tak źle, że szybko byś wrócił do 1280 x 800 ;-)

ano, nawet nie ma co próbować - tak ma być i tyle, każda inna rozdzielczość niż natywna, to tzw "pain in the ass"

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
iczek, rozwiązaniem jest podłączenie zewn. monitora, który może pracować w wyższej rozdzielczości i ustawienie na Nvidii odpowiednio wyższej.

Panowie, ale...

Mam w pracy Della, ktory ma podobna matryce, ale wyswietlam tam 1600x1200 lub cos podobnego....

No to jak to jest?\

po prostu ten Dell ma lepszą matrycę, przystosowaną do 1600x1200

jak mu zmienisz na inną, czy to wyższą czy niższą, też będzie obrzydliwa jakość obrazu

kurcze... czyli kupa... ech... dla mnie za malo...:(
trza sprzedac... :)

wiesz, jakoś da się przestawić na pewno na wyższą rozdzielczość, ale jakość będziesz miał straszną :-|

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
To tak jak z matrycą K100D i K20D. Niby ten sam rozmiar, a jedna ma 6 megapikseli, druga zaś 14.

Laptopy z matrycami rozmiaru (fizycznego) 15,4" też mogą mieć różne rozdzielczości - typowo jest właśnie 1280x800, czyli koło jednego megapiksela (zobaczcie o ile więcej pikseli jest w zdjęciu z aparatu :-P ). Ja mam 1680x1050 i czasami wydaje mi się, że jest to zbyt duża rozdzielczość, no może po prostu za słabo obsługiwana programowo. To jest koło 1,75 megapiksela. Można mieć na 15,4 calach 1920x1200, czyli ze 2,3 megapiksela. To już jest bardzo dużo.

iczek, generalnie laptopy z wysokorozdzielczymi matrycami są sporo droższe od normalnych. Ale popatrz na Allegro czy gdzie indziej na HP nc8430, z matrycą 1680x1050.

no tak, ale ja muszę ożenić tę Toschibe... :( Ech....

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
iczek napisał/a:
Co mam zrobic?
Podłączyć zewnętrzny monitor o wyższej rozdzielczości. 8-)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
iczek, Też pisałem, to co Gwiazdor. Zapamiętaj, że ŻADEN laptop, który masz lub kupisz nie zaspokoi wszystkich Twoich potrzeb w zakresie rozdzielczości ekranu. Albo będzie to za mało, albo za dużo. Dlaczego za dużo? Bo np. ikony i czcionki będą za małe i trudne do odczytania. Nie pomoże tu zmiana rozdzielczości, bo wtedy jakość będzie kiepska. Monitory LCD (także matryce w laptopach) powinny pracować tylko w jednej (natywnej) rozdzielczości.
Wyjściem jest zatem tylko podłączenie zewn. monitora, najlepiej kineskopowego, bo on może pracować z powodzeniem przy różnych rozdzielczościach. Natomiast rozdzielczość laptopa powinna być optymalna do codziennej pracy w trybie przenośnym.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
emigrant napisał/a:
Natomiast rozdzielczość laptopa powinna być optymalna do codziennej pracy w trybie przenośnym.
emigrant dobrze prawisz.

Skocz do: