Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Cieszę się że mogłem pomóc ;)

Yanoosh  Dołączył: 02 Gru 2007
specmisiek napisał/a:
Na pocieszenie: lada dzień w sierpniu regulację ostrości bedzie robiła Foto Technika... Tu.... W Polsce.. I w tydzień, góra dwa...

Czy masz już jakieś świeższe wieści na ten temat ?

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
skąd pobrać planszę do testu FF/BF obiektywu ??

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Cytat
skąd pobrać planszę do testu FF/BF obiektywu ??
http://www.focustestchart.com/focus21.pdf

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
dzięęęki

No i odebrałem swojego Tamrona 28-75 :) Wydaję się być wszystko w jak najlepszym porządku. Ostrzy w punkt i test na karcie wypadł bardzo pomyślnie. numer serii mojego obiektywu to 5xxxxx. Na dniach dokonam dokładniejszych testów na ludzkich sylwetkach, ale już teraz jestem zadowolony bo obawiałem się jak na loterii sztuki wadliwej.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Łukaszzz napisał/a:
numer serii mojego obiektywu to 5xxxxx

Ladny masz numer. Taki "piątkowy" 8-)
Na moim przed napisem "MADE IN JAPAN" "stoi napisane" A09 0001XX - iii - też bez żadnych problemów ...
Zacne szkiełka ... (testy se odpuść :-B )

dżejpi napisał/a:
Ladny masz numer. Taki "piątkowy" 8-)

Piątkowy to nic.... ale ja mam tam przedostatnie cyfry 666 w tym numerze seryjnym :shock: Hehehe.. serio.
Nie ma to jak nawiedzony obiektyw :-P :-P :-P :-P

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Jeśli chodzi o T 28-75, to moje przedostatnie również mają 666.
Co do testów.
Obiektyw posiadam dwa "miechy", na pełnym otworze ostrzy za punktem, przy 50mm jest super na 75mm ostrość przed punktem.
Przymykanie przysłony lekko pomagało, ale za mało-a miało być tak pięknie.
Proszę o odpowiedź, czy to normalne?
Odnoszę wrażenie, że jednak nie.
I jeśli oddam do regulacji, czy to zmieni ustawienia do innych obiektywów czy nie.
Dzięki za ewentualną odpowiedź.

slud  Dołączył: 29 Wrz 2007
Witam ,mam podobny problem z Af ,zakupiłem ostatnio Tamrona 28-75,a jako że duzo się mowi o problemach tego szkła,zacząłem go sprawdzać na ewentualną obecność ff lub bf.Testy robiłem ze statywu na tablicy testowej,z lampa i bez,zgodnie z zaleceniami.NIestety wyniki wyszły dośc zaskakujące.Na szerokim końcu wychodzi bf,a na długim ff,różnice sa dość spore.Z odległości ostrzenia około 40 cm .Najlepsze wyniki wychodza w granicach ogniskowej 35,powyżej i poniżej af ewidentnie sie rozjeżdża w przeciwne strony.Sprawdziłem też kita i tu to zjawisko ,choc w mniejszym stopniu też się powtwierdziło.Podobnie też na Sigmie 10-20 tam wyszedł dośc znaczny bf.W związku z powyzszym mam pytanie czy jest to na pewno wina puszki bo logika podpowiadaa mi że tak,czy ktos spotkał sie z tym problemem i najwazniejsze czy da się to wyregulować. Zastanawiałem sie nawet nad wejściem w menu serwisowego,ale obawiam się ze nawet jak wyreguluje do szerokiego kata to rozjedzie mi się na długim.CZy serwis jest w stanie wyregulowac taka wadę?

Zapewne jest w stanie. Jeśli masz puszkę na gwarancji to wyślij im ją do regulacji z jakimś obiektywem np KITem. A jeśli chce Ci się samemu pobawić to ustaw sam metodą prób i błędów.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Łukaszzz napisał/a:
A jeśli chce Ci się samemu pobawić to ustaw sam metodą prób i błędów.
A propo Łukaszzz.. Czy regulacja jest tylko softwarowa czy mechaniczna? Może trzeba jakieś śrubki jeszcze podokręcać? Może ktoś coś słyszał?
Pozdrawiam

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
specmisiek napisał/a:
Może trzeba jakieś śrubki jeszcze podokręcać?

Jest na forum informacja, które śrubki służą do mechanicznej regulacji AF tylko nie mogę tego znaleźć.
Znalazłem za to na swoim dysku, później podam link do ściągnięcia.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Chodzi o śrubki puszki? Jak tak, to jest w instrukcji serwisowej GX-10 - takie 2-3 od spodu. Trzeba poszukać właśnie tej instrukcji - była niedawno na forum, to właściwy trop.

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Ta instrukcja znajduje sie tutaj ale sadze, ze chlopakom chodzi raczej o srubki do sprzetowej korekcji AF a nie do odkrecenia obudowy korpusu :-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Znalazłem, nie pamiętam kto testował i wstawił na forum

Regulacja

Dzięki :-B

[ Dodano: 2008-08-30, 16:25 ]
Cytat ,,I hope I haven't created a problem for later, but I can always return the screws to their original position." - Tak. To brzmi niepokojąco odrobinę.. I do tego dochodzą jeszcze możliwości ustawiania AF za pomoca softu (jest w innym wątku).. O co tu chodzi? :?:

[ Dodano: 2008-08-30, 16:28 ]
Aha... I bym zapomniał ..Dodatkowo trzeba mieć pewność że obiektyw ma również sprawny AF

[ Dodano: 2008-08-30, 16:55 ]
Kiedyś kalibrowałem głowicę w magnetofonie stereo od wiezy Technicsa -decku...Jak ruszyłem śrubę to potem już zawsze była inaczej skalibrowana.. I nie dałem rady nic zrobić :-/

O coś takiego wam chodziło pewnie...

Podam źródła na wszelki wypadek, bo dokładniej opisane w linkach -
http://forums.dpreview.co...thread=22431507
http://jerz.info/tag/pentax/

No super! Ale jak to się ma do regulacji softem? To jest zamienne? Czy stosuje się wtedy gdy softem nie mozna już wyregulować? A może i soft i śruby? Pozdrawiam ;-)

[ Dodano: 2008-08-30, 18:22 ]
Z tego co widzę to śruby służą chyba do przesuwania w płaszczyznach-1 - prawa w przód tył. 2 -lewa przód-tył i 3-góra dół. Środek łaszczyzny byłby osią obrotu.. Czyli przesunięcie w płaszczyźnie poziomej i pionowej..Troche to skomplikowane... :roll:

slud  Dołączył: 29 Wrz 2007
Wszystko pięknie ładnie jeśli mamy ff albo bf,ale co jesli na szerokim końcu jest bf a na długim ff,i jeszcze jedno,jesli puszka jest już po gwarancji to wyjsciem jest tylko serwis w Trójmieście?, czy tez np zrobi mim to serwis w Krakowie(tylko jaki?)

Skocz do: