emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
DisplayPort w laptopie - czy w to wchodzić?
Nie ma wyjścia - jestem zmuszony kupić nowego lapka. Wybór padł na Lenovo Think Pad - ze wzgl. na dość solidne wykonanie, ale żeby nie przesadzić z ceną - są 2 opcje: starszy model R61i lub nowszy R500. Różnice w tych dwóch modelach dotyczą głównie chipsetu grafiki i wyjść graficznych. W R61i są D-SUB + SVHS, a w R500 D-SUB + DisplayPort. Ten ostatni mógłby być wykorzystany do podłączenia np. TV LCD i wyświetlanie w HD, ale... R500 ma standardową nagrywarkę DVD, a nie jakiś BlueRay. Z kolei analogowy SVHS jest już na wymarciu, ale umożliwi podłączenie mojego bańkowego TV.
Pytanie do znawców tematu:
Czy ze wzgl. na obróbkę zdjęć warto wchodzić w DisplayPort i ew. TV/monitory cyfrowe? Czy ma to jakieś zalety, jeśli chodzi o odwzorowanie barw?
Różnica cenowa obu modeli jest ok. 500,- zł, ale w nowszym jest standardowo 2GB RAM i troszkę szybszy procesor/szyna.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
emigrant napisał/a:
Czy ze wzgl. na obróbkę zdjęć warto wchodzić w DisplayPort i ew. TV/monitory cyfrowe? Czy ma to jakieś zalety, jeśli chodzi o odwzorowanie barw?

Nie wpływa to na odwzorowanie barw. Jedynymi różnicami jest to, że przy rozdzielczości 2560x1600 normlanie trzeba użyć tzw. "dual-link DVI" czyli dwóch kabli na raz, a DisplayPort ma ponad 4 razy większą przepustowość niż DVI, więc wystarczy jeden kabel aby się dołączyć do tych 30" monitorów, no i kable mogą być dłuższe bez utraty jakośći obrazu.

Kosior, Ale jeszcze raz zapytam, czy najnowsze TV cyfrowe (monitory) mają lepsze parametry w zakresie odwzorowania barw, niż monitory analogowe - kineskopowe? Filmów z laptopa na TV cyfrowym nie mam zamiaru wyświetlać, więc poza tym taki port byłby mi zbędny.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
emigrant napisał/a:
TV cyfrowe

Cyfrowe, masz na myśli LCD, tak?

Musisz jeszcze rozgraniczyć monitory od telewizorów i nie ważne czy lcd czy analogowe. Telewizory jakie by nie były, nie nadają się do obróbki zdjęć, bo odwzorowanie kolorów, kontrast, podświetlenie i reszta parametrów kuleje w porównaniu do monitorów.

Z drugiej strony, w laptopie masz pewnie matrycę TN, która także ma kiepską charakterystykę.

Jeśli masz dostęp do wysokiej klasy MONITORÓW lcd, to warto zaopatrzyć się w display port (chociaż niewiele urządzeń go posiada), ale jeśli potrzebujesz go po to, żeby obrabiać zdjęcia na TV to chyba nie warto zachodu.

Kosior, Dzięki za pomoc.
Na dzień dzisiejszy zdecydowałem, że lepszym wyborem będzie wycofywany już ze sprzedaży R61, bo ma wszystko, czego mi potrzeba. Do zdjęć zapewne kupię i tak jakiś stary dobry i tani (!) monitor CRT, a do tego nie potrzeba mi wyjścia cyfrowego.
Jeśli chodzi o popularność DisplayPort, to nie byłoby to problemem, gdyż są przejściówki na DVI i HDMI.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Kosior napisał/a:
"dual-link DVI" czyli dwóch kabli na raz
Chyba nie do końca. Jeden kabel DVI-D zapewnia "Dual link".

Skocz do: