Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
K200D - wyświetlacz LCD
Witam

Czy ktoś zauważył, że przy zwykłym przeglądaniu zdjęć na LCDku ułamek sekundy po wyświetleniu fotki następuje jego jakby wyostrzenie? W zasadzie ciężko powiedzieć co ten wyświetlacz robi ale widać że po pokazaniu zdjęcia zmienia się ono delikatnie, zjawisko nie występuje:
jeżeli powiększymy zdjęcie, tzn każdy stopień powiększenia nie jest już w żaden sposób zmieniany jak się wyświetli tak zostaje
jeżeli włączymy playback zatrzymamy go i ręcznie zaczniemy zmieniać zdjęcia

nie chodzi mi o podświetlanie przepaleń i niedoświetleń bo te funkcje mam wyłączone, zresztą ich włączenie nie zmienia tego delikatnie opóźnionego efektu w zwykłym podglądzie.

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Absolutnie normalne zachowanie. Podejrzewam, że na samym poczatku aparat pokazuje jedynie miniaturke zdjęcia a dopiero po chwili wgrywa pełną rozdzielczość klatki. Identycznie pod tym względem zachowuje się Canon EOS 10D mojego znajomego.

Też mi się tak wydawało aczkolwiek zapytać nie zawadzi ;) Wydaje mi się, że dla komfortu użytkownika (te fotki i tak ładują się dość szybko) mogliby sobie ten etap przejściowy darować

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Ale dzięki temu, możesz szybciej przeskakiwać między zdjęciami. Gdyby miało się wyświetlić od razu "wyostrzone" zdjęcie, to by się wydłużyło to o kilka dziesiątych sekundy. A tak szybko się pokaże lekko rozmyte zdjęcie i od razu możesz sobie przeskoczyć na inne.

No tak, pewnie aparat zapisuje gdzieś miniaturki w rozdzielczości wyświetlacza i zapytany o fotkę podrzuca ją w czasie dążącym do 0 (w końcu to pewnie parędziesiąt kilobajtów) a następnie zaczyna się znęcać na parumegowym jpg lub jeszcze większym raw.
Jedyny problem może mieć user taki jak ja który się podobnego efektu nie spodziewał ;) pierwsze wrażenie jest dość dziwne

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
Opóźnienie może wynikać również z szybkości karty. U mnie jednak jest tak samo jak u Ciebie. Najpierw wczytuje foto niewyostrzone a później je wyostrza, czyli nie masz czym się przejmować.

Pietrobas  Dołączył: 09 Sie 2008
Tak jak już zostało opisane, służy to szybszemu przeglądaniu fotek.

Dodam tylko, że w 5d jest tak samo, więc to nei jest jakiś zły objaw :mrgreen:

Skocz do: