Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Heh mam jeszcze jedno takie... Trochę małe, ale nie chce mi sie teraz szukać oryginału.

15.

Mimo wszystko mi w tych zdjęciach poruszenia nie przeszkadzają tak bardzo. Tylko jakieś krechy na nim są... jutro poszukam oryginału...

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
6, 7 też tam byłem chociaż trochę inaczej modziłem względem kadru. 8mi się podoba chociaż jakoś mało ostre jest ale generalnie lubie zabawy z małą GO w takich ciasnych kadrach.

11. Jestem z Gdyni więc miejsce znam na wylot i niestety wiem jak ciężko tam o jakiekolwiek inne warunki słoneczne niż całkowity cień. DO mnie nie przemawia, las jest niewyraźną breją bez detali.

12, 13 - Ciekawy efekt a poruszenie dodaje bajkowości, dla mnie do dopracowania pomysł;)

14 - do mnie nie przemawia, nie podobają mi się kolory i tematem też tylko niebo w zasadzie. Ciężko powiedzieć więcej o tym zdjęciu.

KubaT.  Dołączył: 17 Lip 2008
12 i 13 - mi jednak odpowiadało by bardziej bez poruszenia - statyw koniecznie nawet najtańszy.

14 bardzo sie podoba , zmusza mnie do refleksji. Pomysł ciekawy

15 Bardzo ciekawy kadr diabelsko oklepanych morskich ujęć :) duuuży pozytyw , prawie nie widać poruszenia . Prawie białe morze wcale nie szkodzi a moim zdaniem dodaje wartości temu zdjęciu.

Pozdrawiam

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
12, 13 i 15 jakies takie blade, wyprane z koloru. To zamierzony efekt? Mi sie nie podoba :-(

Ok, to całkowita zmiana, biorąc pod uwagę kompletny brak zainteresowania...

Mam teraz ogromną prośbę, żebyście pisali co waszym zdaniem technicznie jest nie tak ze zdjęciem. Bo temat jak temat, przeżyję że nikogo nie porywa i nikt nic nie pisze o tym, albo że się nie podoba. Ale próbuję w końcu się nauczyć trudnej sztuki obrabiania zdjęć. Nigdy mi to nie wychodziło (chociaż winę za ekstrema w kolorystyce, zdjęcia za ciemne itp musze niestety zrzucić na monitor...)

Z wczorajszego biegania z aparatem i dzisiejszej edycji...

16.

17.

Tym razem też chętnie posłucham jak lepiej by było dane zdjęcie zrobić. I specjalnie do tego celu udostępniam oryginały (tyle, ze jpg, bo pefów nie mam gdzie wrzucić):
Zdjęcie 16
Zdjęcie 17

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
To może ja zacznę ...
ad 16) zbyt centralny kadr ... nie jestem do końca pewien, ale BW mi nie do końca leży,
ad 17) mnie się nawet podoba, może poza linią podziału morze/niebo równo po środku kadru, ale tu pewnie nie bardzo dało się inaczej ...

[ Dodano: 2008-08-31, 20:32 ]
BTW. 17 w kolorze chyba byłaby lepsza ...

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
rysiekll napisał/a:
ad 16) zbyt centralny kadr ... nie jestem do końca pewien, ale BW mi nie do końca leży,

Zgadzam się, że kadr niedobry, ale moim zdaniem to zdjęcie nie jest BW.
Nikt nie zabrania kadrowania pół na pół jeśli ma to uzasadnienie - podkreślenie symetrii. Tu wydaje mi się OK.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
maslot napisał/a:
ale moim zdaniem to zdjęcie nie jest BW
Oj czeski błąd mi sięzrobił ... WB miałem na myśli :-P :mrgreen:

[ Dodano: 2008-08-31, 21:12 ]
rysiekll napisał/a:
Nikt nie zabrania kadrowania pół na pół jeśli ma to uzasadnienie - podkreślenie symetrii. Tu wydaje mi się OK.
Napisałem "może" ... nie kole mnie to wcale w oczy, generalnie zdjęcie mi się podoba

Heh, walczyłem z WB jakiś czas, i przyznam, ze całkiem zadowolony to ja nie jestem, ale nie bardzo też jestem pewien w którą stronę ucieka. Niebieskie? Chyba, że spora ilość niebieskiego dokoła tak robi... A inny kadr? Próbowałem kilka, ale w końcu zostałem przy oryginale.

Z 17 problem jest taki, ze z jednej strony jest woda a z drugiej niebo. Jedno i drugie zbyt ciekawym tematem nie jest, więc chociaż próbowałem inaczej to w końcu skadrowałem w taki sposób. Poza tym sam pomost, czy jak to nazwać, trochę chyba wymusza taki kadr. A przy okazji... jakiej 'barwy' jest u was 17? wydawało mi się, że robiłem sepię...

Jak napisałem, jeśli ktoś chce to może zaprezentować inne podejście (po to oryginały). Nawet jeśli miałby to być sam kadr, bez poprawiania WB itp.

voorjaarman  Dołączył: 13 Sie 2008
Ja osobiście Twoją przeuroczą 17-kę zepsułbym tak: :mrgreen:

Troche w stylu Karmazyniello - black and white.

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
Może tak, jednak te zdjęcie chyba po żadnej obróbce mnie nie zainteresuje

Te już jest ciekawsze

Generalnie 17 jeszcze zanim podniosłem aparat skojarzyła mi się z jakimś starym zdjęciem dlatego próbowałem ją w ten sposób zrobic. Teraz jak mam jasno w pokoju moja 17 wydaje się strasznie ciemna...

voorjaarman, ciekawie, o coś w tym stylu mi właśnie chodzi. ;-)

DeKa, wiesz, ze próbowałem taki kadr 16... jakoś mi żaden nie pasował. Teraz jak tak patrze to w sumie wygląda nieźle... Natomiast w 17 mi jednak pasuje więcej nieba niż wody...

Heh, to teraz ja będę oceniał w swoim wątku ;-)

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Throwend napisał/a:
Heh, to teraz ja będę oceniał w swoim wątku ;-)

:mrgreen:

A tak poważnie to poprawione zdjęcia przez kolegę faktycznie lepiej się prezentują.

Ok, pierwszy raz je widze na innym monitorze... I, że tak powiem: :shock:

Juz widze gdzie mi uciekł WB...

kulten, w sensie które? Tzn 16 jest jedno a 17? ;-)

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Na myśli miałem te poprawione przez kolegę DeKa.

Ok, po ostatniej wycieczce jedna fotka podpasowała mi w takim panoramowym formacie... Przerobiłem tak kilka i poddaję waszym (IM)HO ;-) Najlepsze, że fotka, która mnie ku temu pchnęła na koniec nie załapała się do grona wybrańców...

Ok... Jak coś jest za ciemne czy coś w ten deseń to piszta postaram się poprawic.

18.

19.

20.

21.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
18 - Chyba widać to co trzeba, ale jaśniejszą wersję chętnie bym zobaczył. Tak o 1,3EV. Poza tym ciekawe.

19 - Mimo, że taka ciemna mi się podoba i to bardzo, to chętnie zobaczyłbym jaśniejszą. Tak o 1-1,7EV

20, 21 - naświetlone ok, ale jakoś nie specjalnie mi się podobają.

Hmmm, lepiej? Na szybko w przeglądarce, bo nie mam programa odpowiedniego... Jak cos to poprawie jutro w domu...

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
18 jest ok, a 19 chyba jednak ciemniejsze wolałem :-B

Gavreel  Dołączył: 21 Sie 2008
Sićkie trochę za ciemne. Najlepsze z tej serii według mnie to 21- chociaż przydało by się więcej nieba.

19. na pierwszy rzut oka pomyślałem, że Ci ludzie idą po śniegu, fajnie :)

pozostałe 2, takie sobie

Skocz do: