ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Przyszłość techniki fotograficznej jest zła. Nie chce na to patrzec ;(

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
ubeuszek napisał/a:
Nie chce na to patrzec ;(

to nie patrz :!:

pavlos  Dołączył: 05 Wrz 2007
jeśli będzie wyglądać podobnie do tego:

to ja z przyjemnością sobie popatrzę :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
o tak, ten Leicosonic całkiem zgrabnie wygląda, z wymiennymi obiektywami, całkiem miły.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
No, prawie jak ME Super z naleśnikiem :evilsmile:
Tylko okładziny ma jakieś takie nowocześniejsze.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
ubeuszek napisał/a:
Przyszłość techniki fotograficznej jest zła. Nie chce na to patrzec ;(
Dlaczego tak sądzisz? Przecież sama idea fotografii nie zmieniła się od czasów monsieur Daguerre'a. To wciąż "rysowanie światłem". Zmienia się co najwyżej nośnik.

jestem naprawdę pod wrażeniem, ale w tych nowych systemach będzie mi bardzo brakowało manualnego ostrzenia. Bo nie wyobrażam sobie takowego ostrzenia patrząc na ekranik, czy elektroniczny wizjerek. Jednak co optyka, to optyka.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Dlatego dalmierz mile widziany.

janek_wu napisał/a:
Dlatego dalmierz mile widziany.

ba, ale na razie jest tylko M8 za furkę zylitos

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Nie rozumiem tego negatywnego nastawienia, co poniektórych. Rozwój technologii, nowe rozwiązania, nowe pomysły. To raczej powinno nas cieszyć, a tu co poniektórzy zachowują się tak jakby dopiero niedawno uwierzyli, że aparat im nie zabierze duszy, a technika to wcale nie zło, a komputer to nie dzieło szatana.
Jak będzie nowy typ aparatu – czy mnożna tak mówić? Czy raczej będzie to kompakt z wymiennymi szkłami, albo jak sądzę rozwinięcie idei dalmierzy. I jak sądzę taki „dalmierz” lekki, mały, bezgłośny podczas robienia zdjęć może wielu użytkownikom przypaść do gustu.
Osobiście czekam na te nowinki z niecierpliwością i jestem bardzo ciekawy co to będzie.

Skąd wnioski, że pomysł Olympusa z micro 4/3 i Samsuga z 'Hybrid' są złe lub będą nieudane? Skoro firmy decydują się na podjęcie taki inwestycji oznacza to, że wykonane analizy wskazują, że to być właściwe posunięcie. Skąd nagle wnioski, że to będzie klapa i że to zły manewr? Takie opinie wyssane z palca niczym ludowe mądrości. Stek bzdur.
Najłatwiej napisać, że to złe działania i firma powinna postępować tak a tak bo ja to wiem. No to gratuluję ignorancji i wiary w samego siebie. Nieświadomość własnej niewiedzy granicząca z głupotą.
Można mieć przypuszczenia, ale żeby tak od razu wiedzieć lepiej? Skąd taka wiedza, na podstawie jakich analiz?
Jak to jest, że wielkie koncerny podejmują decyzje o projektach i zatrudniają do tego sztaby ludzi, a przysłowiowy Jaś Kowalski wie lepiej i gdyby to on decydował... – może by tak odrobinę wstrzemięźliwości i samokrytycyzmu?
Strasznie łatwo co poniektórzy rzucają „obiektywnymi prawdami”.

UuuUu, Żaba, poszedłeś na całość. Tyle tekstu! Może dam Ci trochę materiałów i machniesz mi dwa ostatnie rozdziały pracy doktorskiej?

Krzysztof  Dołączył: 23 Paź 2007
janek_wu napisał/a:
Porażka tego projektu to akurat dla kol. Krzysztofa była by znakomita wiadomość. :evilsmile:

Patrzę na to przede wszystkim jako entuzjasta lustrzanek, a nie jako wieloletni użytkownik jednego z ich systemów.
Faktem jest to, że obecnie lustrzanki cyfrowe są najlepiej sprzedającymi się aparatami cyfrowymi. Takich przyrostów sprzedaży nie było od dawna. Pojawia się coraz więcej fajnych, tanich i pomysłowych konstrukcji. Jeszcze przed świętami, kilka modeli będzie można spokojnie kupić poniżej 1000 PLN. I właśnie w tym momencie, dwie firmy, w tym jedna czysto fotooptyczna, ogłaszają, że konstruowanie lustrzanek nie interesuje ich już tak bardzo, bo chciałyby zająć się krzewieniem lustrzankowych matryc w...inny sposób.
Co to oznacza? Pośrednie przyznanie się, że ich dokonania na polu lustrzanek okazały się niewystarczające, aby z tego wyżyć. Gdyby system 4/3 chwycił tak, w jaki sposób Olympus to przedstawiał kilka lat temu, teraz Panasonic musiałby stawiać dodatkowe fabryki, aby sprostać zamówieniom na matryce 4/3 do lustrzanek Olympusa, Panasonica i kilku innych firm, które kiedyś wymieniano. Tak się nie stało, więc przedstawia się to jako nowe kierunki rozwoju. Dla mnie, to koniec pewnego etapu.

Koreański tygrys, mając do dyspozycji znakomite konstrukcje Pentaxa (tak ,tak :-) ) - nie potrafił zaistnieć na rynku producentów lustrzanek. Sorry, ale jeżeli ktoś, mając taki potencjał finansowy, nie potrafi nic dać od siebie, poza matrycą, to...

P.S. Dodam jeszcze, że jako były pracownik jednego z nieistniejących koncernów fotograficznych, poznałem już nieco język oficjalnych komunikatów, kryjących zupełnie inne treści...

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Krzysztof napisał/a:
Sorry, ale jeżeli ktoś, mając taki potencjał finansowy, nie potrafi nic dać od siebie, poza matrycą, to...

To znaczy, że za mało zaproponowali marketingowcom z Sony, aby do nich przeszli :evilsmile:

pavlos  Dołączył: 05 Wrz 2007
Krzysztof napisał/a:
Faktem jest to, że obecnie lustrzanki cyfrowe są najlepiej sprzedającymi się aparatami cyfrowymi.

A na wszelakich forach foto co rusz pojawiają się wątki: lustrzanka czy kompakt ?
Faktem jest również, iż zdecydowana większość fotoamatorów kupujących puszki entry-level wcale nie potrzebuje lustrzanki. Podstawowymi argumentami przemawiającymi za lustrem są: fizycznie większa matryca, a co za tym idzie, lepsza jakość zdjęć na wyższych czułościach oraz możliwość operowania GO, a także możliwość podpięcia lepszych szkieł. Poza tym lustrzanka to same wady, bo duża, ciężka, nieporęczna, itd. Jednak dla ambitnego fotoamatora większe znaczenie będą miały w/w zalety i dlatego wybierze lustrzankę. Czy wybór będzie podobny, gdy na rynku kompaktów pojawi się aparat z taką samą matrycą oraz z możliwością podpięcia szkieł o podobnej jakości optycznej ? Nie wiem. Całe szczęście, że w czasie wyboru aparatu nie miałem takiej alternatywy, bo miałbym ciężki orzech do zgryzienia ;-)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
pavlos napisał/a:
A na wszelakich forach foto co rusz pojawiają się wątki: lustrzanka Podstawowymi argumentami przemawiającymi za lustrem są: fizycznie większa matryca, a co za tym idzie, lepsza jakość zdjęć na wyższych czułościach oraz możliwość operowania GO, a także możliwość podpięcia lepszych szkieł. Poza tym lustrzanka to same wady, bo duża, ciężka, nieporęczna, itd.

hehe u mnie w pracy, gdzie sprzedaję kompakty i lustra często jest zupełnie odwrotnie. Kleintów w ogóle nie interesuje operowanie GO czy wymiana obiektywow.. ich interesuje zeby aparat wygladal lepiej niz kompakt (srebrny kolor coraz czesciej odpada), byl wiekszy i robil "lepsze" zdjecia.. glownie rozchodzi sie im o to, zeby byly nieporuszone.. natomiast to co piszesz o samych wadach, ja do hybryd bym walnął. W zasadzie jak ktoś przychodzi po coś pokroju Fuji 9600, powinien wziąć tańszego (!) d40 z kitem i miałby super foty.. a za "zoom 10x" do d40 od tamrona można zapłacić 300zł (55-200 tyle kosztuje, dziś w skepie na półce za tyle widziałem)

dagio, ale wtedy obiektyw musisz wymienić, a w takiej hybrydzie(zoom-naście-razy) "podjedziesz se zoomikiem i git"

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Krzysztof napisał/a:
Jeszcze przed świętami, kilka modeli będzie można spokojnie kupić poniżej 1000 PLN

Sony Alpha 200 - 777 zł. - kto by pomyślał, jak kupowaliście ds-y i dl-e, że kiedyś będzie można za takie pieniądze lustrzankę kupić...

To Pentax K1000D powinien być za 666 zyli ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Pentagram napisał/a:
Pentax K1000D powinien być za 666

Lepiej nie - ta cyfra źle się kojarzy :evilsmile: :-B

Krzysztof  Dołączył: 23 Paź 2007
pavlos napisał/a:
Podstawowymi argumentami przemawiającymi za lustrem są: fizycznie większa matryca, a co za tym idzie, lepsza jakość zdjęć na wyższych czułościach oraz możliwość operowania GO, a także możliwość podpięcia lepszych szkieł.

A obserwowanie obrazu przez ten sam obiektyw, którym będzie robić się zdjęcie?
Generalnie, bardzo jasny i wyraźny obraz, niezależnie od tego, jak bardzo świeci Słońce :-)

A duża szybkość działania, wynikająca ze stosowania wydzielonego elementu AF?
Każdy kompakt tu pada.

Skocz do: