incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Pojawił się teścik Zeiss Planat T* 50/1.4
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=134
Mnie się podoba cytacik z pierwszej strony (to dla tych co wieszczą szybki koniec Pentaxa :))... jak widać Zeiss chiba myśli inaczej :) tylko do Pentaxa są styki hehe...

[...]w pełni manualny i wykonywany w Japonii Carl Zeiss Planar 50 mm f/1.4 T*. Tak naprawdę jest to konstrukcja dla użytkowników wszystkich systemów. W najlepszej sytuacji są posiadacze Pentaxów, dla których Zeiss przewidział model oznaczony symbolem ZK posiadający styki. Dwie pozostałe odmiany oznaczone ZF i ZM, to obiektywy wyposażone w bagnet Nikona oraz gwint M42 i pozbawione styków.[...]

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
incosgnitos napisał/a:
tylko do Pentaxa są styki hehe

No tak, bo do Nikonów do których można podpiąć manualne dszkła styków nie trzeba :-P

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jeśli wierzyć temu testowi to Zeiss się nie popisał.
Optycznie jest wielki średniak,oprócz solidności wykonania i napisu :-) nie ma nic takiego co by uzasadniało jego cenę...

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Markus napisał/a:
nie ma nic takiego co by uzasadniało jego cenę...

MZ sam napis.. Carl Zeiss :mrgreen: Pozdrawiam

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Markus napisał/a:
nie ma nic takiego co by uzasadniało jego cenę...

Nie tak do końca. Jednak jest bardzo ostry, pod tym wzdlędem, można go porównywać do Canona 1.2.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Optycznie jest wielki średniak,oprócz solidności wykonania i napisu nie ma nic takiego co by uzasadniało jego cenę...

wez ten obiektyw do reki i poczujesz za co taka cena ( oczywiscie w Polsce mocno przesadzona)
A jak bedziesz mial okazje to porob nim zdjecia. Przekonasz sie co on potrafi.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ja nie wnikałem w to - ale niektórzy twierdzą, że po podpięciu tego Zeissa do D200, nagle w cudowny sposób wzrosła rozdzielczość D200. Jeśli jest tak faktycznie - to niezłe jaja.

Jest tak?

Samp, na photozone po testach wyszlo, ze na niektorych przeslonach brakuje rozdzielczosci matrycy dla tego obiektywu.

Samp napisał/a:
Ja nie wnikałem w to - ale niektórzy twierdzą, że po podpięciu tego Zeissa do D200, nagle w cudowny sposób wzrosła rozdzielczość D200. Jeśli jest tak faktycznie - to niezłe jaja

tak, to by byly jaja

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
asklop napisał/a:
Samp, na photozone po testach wyszlo, ze na niektorych przeslonach brakuje rozdzielczosci matrycy dla tego obiektywu.
Czyli poza zakresem ?
Przede wszystkim równo trzyma rozdzielczość.
Ale FA 43mm na f:4 jest lepsze :-P

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
argawen napisał/a:
Ale FA 43mm na f:4 jest lepsze

Akurat pod względem rozdzielczości na f4 mało który obiektyw może dorównać Fa 43.. Tak mi się wydaje i tak słyszałem... Chyba nawet najlepsze 50-tki go nie pokonały (pod względem rozdzielczości oczywiście) ;-)

Cytat
Ale FA 43mm na f:4 jest lepsze

nie bede sie spieral, ze na f4 jest lepszy, bo 43 nie mialem. Ale wydaje mi sie, ze po to sie kupuje jasny obiektyw, aby przede wszystkim moc uzywac go na pelnej dziurze.
Cenowo te obiektywy sa podobne. Roznia sie przede wszystkim sposobem ustawiania ostrosci i gabarytami.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
asklop napisał/a:

nie bede sie spieral, ze na f4 jest lepszy, bo 43 nie mialem. Ale wydaje mi sie, ze po to sie kupuje jasny obiektyw, aby przede wszystkim moc uzywac go na pelnej dziurze.

Właśnie :-) Szkoda że na 1.9 nie zachowuje się ta 43-ka choćby tak jak 31ltd na 1.8 :-P

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Diamond32 napisał/a:
Szkoda że na 1.9 nie zachowuje się ta 43-ka choćby tak jak 31ltd na 1.8 :-P
Masz 43mm ?

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
argawen napisał/a:
Masz 43mm ?

Niestety nie, ale czytałem mnóstwo opinii i testów wszystkich limitedów, pozdrawiam ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
argawen no to masz odpowiedz ;-)

[ Dodano: 2008-09-01, 19:30 ]
Fotografia jest nudna i nieciekawa - wiem bo gdzie o tym czytałem :evilsmile:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Żaba, powinieneś napisać: "szara, nudna i nieciekawa, jak telewizor bez anteny"

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Pentagram cholera przepraszam, musiałem nie doczytać :oops:

Skocz do: