opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
piotr_luk, to już jutro :-)

tak się cackam z tym jak z jajkiem, bo nie chcę przedobrzyć :-) - tylko tak żeby wszystko działało w miarę ok :-)

i tak na koniec będę musiał sprawdzić oba zoomy, co im wyszło z tego ustawiania :-|

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
opiszon napisał/a:
bo nie chcę przedobrzyć
Nie ma takiej obawy, jak przedobrzysz, to po prostu cofniesz

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
opiszon napisał/a:
jakieś wskazówki o ile powinienem? chociaż jakiś rząd wielkości, bo nie mam pojęcia?
Patrząc na pierwsze zdjęcie to plus 8, albo nawet dziewięć na+ ale drugie już nie tak..

[ Dodano: 2008-09-01, 23:26 ]
Dla pewności postaw jakiś karton po soku z 5 metrów od siebie i na zdjęciu powiększ literki-jeśli będą ostre to wszystko powinno być OK...Ale jak zpozostałymi ,,szkłami" to pewności nie ma... :-|

[ Dodano: 2008-09-01, 23:30 ]
Z tym kartonem to poważnie... Mnie się przy lampce nocnej wydawało że z FA 50 mam front focus i korekcja na -6, ale rano na próbie ,,kartonowej" Musiałem wyzerować korekcję bo inaczej nie było tej ostrości.. Może to lamka nocna winna? :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Dobrze Ci mówią, daj jeszcze na plus trochę, z 10. Chociaż ja bym najpierw sprawdził inne odległości obiektyw-kartka. Bo GO nie rozkłada się symetrycznie przód-tył. Albo obliczył, jak się rozkłada GO dla danej odległości.

specmisiek, K10D ma inną skalę, nie da się dać plus 8. Ale dobrze mówisz z tym kartonem - czasami tablice swoją drogą, życie swoją.

Tak w ogóle to całkiem fajnie ostrzy, opiszon, nie martw się dziennym czy błyskowym - oba są bardzo podobne w ostrzeniu u Ciebie. Sprawdź jeszcze żarówkę. ;-)

specmisiek, dsk, jutro sobie sprawdzę, tylko soczek trzeba będzie kupić ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Karton po soku możesz zastąpić butelką po piwie.

plwk, to akurat mam w ilościach konkretnych, jak i butelek po winie

co lepsze :?: 8-)

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
a u mnie koledzy w czym może leżeć problem jeżeli dam np. +500 i nadal jest tak samo? ... zrobię trzy zdjęcia.. mają BF. .za czwartym zdjęciem jest już lepiej... za chwile znów zrobię i znów masakryczny BF ... Dodaje że fotki robię na statywie, praktycznie go nie ruszając... Więc i różnicy w ostrzeniu z mojej winy raczej nie ma mowy :( Moją 50tką to tak z 4 metrów trafienie ładnej ostrej twarzy graniczy z cudem...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
AF się musi rozgrzać. A serio, to dziwna sytuacja i może trzeba będzie do serwisu z aparatem.

rafalch  Dołączył: 16 Paź 2007
argawen napisał/a:
Dla mnie w porządku. Ale sprawdziłbym także, czy teraz dobrze ostrzy przy świetle dziennym.

Pod tym adresem znajdziesz dobrze opracowany temat http://focustestchart.com/focus21.pdf
Nie ma co wymyslac lepiej poczytać.

rafalch, przecież te zdjęcia które robię, są właśnie przy pomocy tego chartu :-|

czytałem to, ale wolę wspomóc się subiektywną oceną innych osób - bo 1 osoba może np wyciągać zbyt optymistyczne, lub zbyt pesymistyczne wnioski

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
opiszon napisał/a:
wolę wspomóc się subiektywną oceną innych

Ja też tak zrobiłem, co kilkoro oczu to nie dwoje ;-)

Zdano napisał/a:
Ja też tak zrobiłem, co kilkoro oczu to nie dwoje ;-)

racja, a że okularów jeszcze nie noszę, to niestety sam sobie z tym problemem nie poradzę :-)

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
z kąd można wydrukowa taką kartke do testu af ?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
folab napisał/a:
z kąd można wydrukowa taką kartke do testu af

http://www.focustestchart.com/chart.html

Asmod  Dołączył: 28 Sty 2008
folab napisał/a:
z kąd można wydrukowa taką kartke do testu af ?

No masz linkę do dokumentu pdf 5 postów wcześniej. 18 strona.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Witam, jako że zakupiłem nowe szkło proszę o pomoc w ocenie bf/ff - czy oddawać, czy przestawiać coś w puszce, czy zostawiać bez zmian :mrgreen: Mi się wydaje, że źle mi af trafia.
Zdjęcia:
28mm/2.8

50mm/2.8

75mm/2.8

Szkło to Tamron 28-75/2.8

Proszę o porady ;-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja myślę, że tu nie ma problemu żadnego.

czy mi się wydaje, czy w zależności od ogniskowej raz masz FF a innym razem BF ?
ale taki leciutki chyba

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Przemekbelch napisał/a:
Mi się wydaje, że źle mi af trafia.

Pakaż go to palcem, bo chcę uwierzyć, że śnię. :mrgreen: :mrgreen:

Skocz do: