H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Czy wszystkie SMC tak aberrują?
Przezło mi przez łapy troche Pentaxowych obiektywów i wszystkie miały mniejszy, lub większy problem z AC. Zaznaczam, że nie były to gwiazdki, ani limitedy, pare zumików, pare stałek...

Jeszcze ze starymi obiektywami podpinanymi pod cyfre bym zrozumiał, ale akurat chyba najmniej aberrowały M 50/1.7 i K 45-125/4; a taki DA 16-45/4 projektowany niby pod aps-c bije wszelkie rekordy.

Diwne, bo często nawet szkła "niezależnych" mają z AC dużo mniejszy problem - np Porst 135/2.8 na M42, czy nawet jakiś niskobudrzetowy zumik Vivitara prawie nie aberrowały.
Podobnie jest z nowymi Sigmami, czy Tamronami (tu spostrzżenia o małej AC tylko na podstawie testów i sampli z netu) A nowe Pentaxy co? aberracje jak cholera.

Jestem przeczulony, czy Wy też to zaobserwowaliście?

acha, żeby nie było. nie bede zmieniał systemu i lubie moje Pentaxy.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
A u mnie FA-31 - lekkie aberracje, DA-40 - brak aberracji, T90 - brak.. Chyba mam jakiegoś farta albo nie widzę ich :-)

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
H.M. - Masz niezłe oko :-D
A tak na poważnie, to jakoś mi to nie przeszkadzało, może robię zdjęcia, w których nie mają one okazji aż tak się ujawniać. U obiektywów starszych (np 55 mm Takumar) są nieduże, najmniej aberującym obiektywem ostatnio używanym przeze mnie w Pentaxie był... Euktar 75 mm :mrgreen:

Mnie to czasami irytuje jak wróce z kilkoma giga krajobrazów, a potem siedze godzinami, żeby zrobić coś z fioletową obwódką białych kamieni w niebieskim jeziorku... W sumie można sobie z tym poradzić w postprocesie, ale daje mi to w kość. No i częst mi sie ostrość rozjezdza po takich zabiegach, albo kolory.

Diamond32, nie miałem ani 31, ani DA 40... a T90 to nie Pentax, wiec pewnie dlatego... ;)

A może by tak, Q wspólnemu zbudowaniu, Wrzuciłbyś jakiś przykład, może nawet przed i po obróbce, nawet ciekawe byłoby zobaczyć sam fragment, z tym kamieniem dajmy na to.

OK. wieczorkiem po pracy.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
H.M. napisał/a:
a potem siedze godzinami, żeby zrobić coś z fioletową obwódką białych kamieni w niebieskim jeziorku...

Tak... jest pewna (złośliwa ) rada - rób zdjęcia czarno -białe !

A tak na poważnie - jedni widzą nawet najmniejsze aberacje, inni nie widzą wcale, czy to jest w zdjęciu istotną wadą to naprawdę zależy przede wszystkim od tematu i bardziej o tym powinni wypowiadać się oglądający zdjęcie niż autor (który najczęściej zupełnie inaczej podchodzi do tego co zrobił).
Dla mnie osobiście aberacja chromatyczne jest wadą co prawda niepożądaną, ale i drugorzędną, przede wszystkim patrzę na ostrość rysunku i proporcjonalność w oddaniu waloru, jeśli rozszczepienie barwne staje się zbyt istotne no to wtedy faktycznie można wq***** się. A może czasem przewrotnie wykorzystać jako pewną wartość ???
Jakoś na szczęście w obiektywach Pentaxa nie jest to dla mnie tak dokuczliwe. bo pewnie mniej na to zwracam uwagę.

No właśnie! Moje spostrzeżenia są zbliżone - obiektywy Pentaxa mniej aberują, ale może nie ten wzrok co kiedyś. Dlatego z uwagą obejrzę próbki H.M. A swoją drogą - jaki mieliście najbardziej w tej dziedzinie dokuczliwy obiektyw? Jakoś mnie kusi 10 - 17, miał ktoś styczność z tym zjawiskiem w tej konstrukcji?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Aberujacy krop z DA 12-24 - narożnik klatki

[ Dodano: 2008-09-02, 20:27 ]

[ Dodano: 2008-09-02, 20:28 ]
to powyższcze po odaberrowaniu.
to tylko lekko pokolorowane i podostrzone.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
H.M., i gdzie te aberracje?

Zdjęcie z konikami to skan filmu?

PiotruśP, nie, k20 ;) zdjęcie obrabiane pod wydruk.
Zdjęcie środkowe, to efekt mojej walki z ac, ostatnie, tylko podbite kolory i podostrzone przy zmniejszeniu, aberracje widać na kamieniach - np po lewej w rogach. poszukam jeszcze czegoś dla innych obiektywów niż 16-45, ale troche póżniej.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
H.M. napisał/a:
nie, k20
Wow! :)

Ja na tych zdjęciach aberracji nie widzę.
Robiłeś na pełnej dziurze, poza tym wiele szkieł abberuje poza głębią ostrości i przez to efekt (którego ja nie widzę :P) na kamieniach mógł wyjść większy.

Hmm... Czekałem aż ktoś się wypowie, bo myślałem, że wyjdę na głupka albo ślepowrona, ale ja też niewiele widzę. No, to co się dzieje z grzywą końską to nawet fajne jest. Wydaje mi się, że masz - jakby to zręcznie ująć - spore wymagania, jeżeli chodzi o jakość zdjęć. To oczywiście jak najbardziej pozytywne, inaczej nie byłoby komu robić np Limitedów... A zdjęcia podobają mi się.

OK. dzięki za sprowadzenie na ziemie ;)

może faktycznie troche mnie poniosło z tymi aberracjami. Ale skoro mówicie, że jest ok, to lepiej sie skoncentrować na kompozycji i kadrze, a nie szukać dziury w całym ;)

:-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
DA 40mm/2.8, DFA100mm/2,8 - zero aberracji, ale jak dla mnie w 50/1,4 i 50/1,7 uwidaczniają się zdecydowanie za często. Spore aberracje w niesprzyjających warunkach ma też Sigma 18-50/2.8.

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Kurczę.

Z wlasnego doswiadczenia (Tamron 70-300) wiem, ze aberracja lubi sie pojawic na styku przepalenia i czesci ciemnej, prawidlowo wyeksponowanej (kto ciekaw - polecam sample do Sigmy 18-50/2,8 EX DC na photozone) - przewaznie miedzy przepalonym niebem a horyzontem, jakims drzewem etc. Dokladnie to obserwowalem u siebie w Tamronie - motylek aberrowal sobie skocznie i wesolo na bialym przepalonym kwiatusiu podczas, gdy tam gdzie przepal nie wystepowal nie wstepowala tez aberracja :) Zawsze wydawalo mi sie, ze sposobem na CA jest poszukanie innego, lagodniejszego oswietlenia ale to co zobaczylem u plwk na pierwszym zdjeciu z 12-24 (kapelusz z prawej) to po prostu masakra...

Szary filtr moze?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z tych zdjęć które na razie robiłem DA 12-24/4 to z pokazanym fragmentem było jedyne gdzie się takie aberacje pojawiły. Wczoraj przeglądałem zdjęcia z inscenizacji bitwy pod Płowcami i na zdjęciu zrobionym Sigmą 24-60/2.8 znalazłem podobną aberację tylko trochę inna kolorystycznie (zamiast fioletu niebieski). Tam był podobny motyw czyli krawędź białego namiotu na tle ciemnych drzew. Wcześniej też nie zdarzyło mi się na coś podobnego trafić.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A mój SMC-M 135/3.5 na 3.5 potrafi mocno przyabberować w słoneczny dzień. W sumie to się zdziwiłem bo tak wszyscy chwalą to szkło, a tu nie dość że mydełko lekkie na 3.5 to jeszcze dość silne abberacje. Ale to też zależy jakie jest w danym momencie światło.

Skocz do: