Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
plwk napisał/a:
łapałem ostrość, wykorzystując AF (dla moich oczu do korzystania z MF-a było za ciemno)

Trzeba było zdjąć te okularki. 8-)

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
dzerry - są jasne kościoły gdzie w części zdjęć mogłoby się obejść bez lampy przy upierdliwym, złośliwym księdzu (a na takich miałem już przyjemość trafić). Do tego robienie z lampą na wyższym iso to np. szybsze ładowanie się lampy i możliwość robienia serii zdjęć w jednym ujęciu (chodzi o złapanie tego właściwego bez przymkniętych oczu czy innych "niekorzystnych" szczegółów), delikatniejsze cienie itp., itd.

O czym wogóle tu dyskutować. Poza umiejętnościami sprzęt odgrywa bardzo ważną rolę. Nie da się też ukryć, że nowsze rozwiązania technologiczne dają większe możliwości i to jest bezsprzeczne - po to są. Wiem, że boli taki szybki rozwój technologii i to, że sprzęt się starzeje w zastraszającym tempie, ale to nie powód do wciskania sobie i innym kitów, że coś lepszego by się nie przydało lub to, że aparaty Pentaxa nie odstają w porównaniu do aparatów Nikona w zakresie szybkości AF czy poziomu szumów. Białe jest białe,a czarne.... ;-)

vertiico - powodzenia z mini studio w kościele :lol:

Kończę w tym wątku - miłej dyskusji życzę ;-) :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Te okularki to wyłącznie samochodowe (z filtrem polaryzacyjnym).

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
rozio napisał/a:
1. Padacie na kolana i błagacie - Panie, ale ja muszę, nie da rady tym aparatem bez lampy !!!
2. Mówicie do młodych "... kościół to pikuś, ale piękny profi plener Wam zrobie"
3. Pytacie księdza, ile chce w kieszeń sutanny za możliwość robienia z lampą
4. Obruszacie się i mówicie, że chyba zwariował (macie go w d...) i że i tak będziecie robić z lampą
5. Rozpłakujecie się

Ksiądz jest w pracy i ja jestem w pracy. Obaj zarabiamy. Ja mu nie mówię z jakiej piekarni ma brać opłatek ;-)
Robię fotki tak aby było dobrze a nie tak jak mówi ksiądz. Jak trzeba użyć lampy to używam.
Trzeba sobie uświadomić, że kościół nie powstał za pieniądze księdza a młodzi płacą za ślub i za zdjęcia więc może chcą mieć dobre fotki prawidłowo naświetlone.
Może nie wszyscy chcą mieć fotki na siłę balansowane ze światła energooszczędnych żarówek. Wyższe iso może ułatwić sprawę ale w ciemnym pomieszczeniu nie zastąpi źródła światła.
Odnośnie użytecznego iso w nikonach i canonach oraz robienia bez lampy to wystarczy popatrzeć na konferencje prasowe w telewizorze - w nieco jaśniejszym sejmie niż większość kościołów. Mimo, że wszyscy PROFI używają canonów i nikonów to jakoś ciągle błyskają te flesze ;-)

szweyk  Dołączył: 24 Lip 2008
Aparat semi-pro to takie coś, czym od czasu do czasu pstrykasz dla kasy a resztę fotek dla przyjemności. Sedno tkwi w tym, że sama jakość zdjęć z takiego aparatu ma nie odbiegać od tych "full pro" mimo pewnych ograniczeń i niewygód w użytkowaniu. Dla pół-zawodowca taka maszynka jest lepsza, bo o niebo tańsza. Jeśli ktoś chce mieć wszystko z pierwszej ligi to OK - tyle tylko, że nigdy mu się kasa na ten sprzęt nie zwróci, chyba sam jest full-profi (a wtedy od razu kupuje inny sprzęt).

A swoją drogą - nie wiem jak was, trochę mnie bawią goście obwieszający się kosztownymi zabawkami (obowiązkowo białe L-ki) i cykający nimi banalne rodzinne fotki na Krupówkach.
Ot taki foto-folklor.

Emir  Dołączył: 17 Lis 2007
Dopóki nie zacząłem czytać tego forum, nie miałem pojęcia o tym, że pracuje mi się Kadychą NIEKOMFORTOWO.

Zabawne, wybierająć system Pentaksa kierowałem się ceną, jakością i komfortem używania (w terenie porównałem z Canonem 20D, który pod względem AF lepszy ani o jotę od kadychy nie był, a za to źle mi się trzymał...).

Jedynym sensownym kryterium, które mógłbym wziąc pod uwagę decydując się na korpus z wyższej półki, to jego większa trwałość w eksploatacji. Ale 15 kawałków za np. D3 zamyka dla mnie dyskusję. Po zajechaniu K10D kupię następny analogiczny korpus Pentaksa i nadal będę z kupą szmalu do przodu.

A propos: w zdjęciach przy ognisku to jakieś różnice w ekspozycji są? Inne dla Pentaksa, inne dla Canona? Sądziłem, że to dość uniwersalne :) Gdzie te czasy, gdy zdjęcia przy ognisku robiło się poczciwą Prakticą...

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
szweyk napisał/a:

A swoją drogą - nie wiem jak was, trochę mnie bawią goście obwieszający się kosztownymi zabawkami (obowiązkowo białe L-ki) i cykający nimi banalne rodzinne fotki na Krupówkach.
Ot taki foto-folklor.

a profesjonalne/poważne konkursy foto wygrywają goście pstrykający olympusami mju :) (autentyk!)

Jacek S

Cytat
Trzeba sobie uświadomić, że kościół nie powstał za pieniądze księdza a młodzi płacą za ślub

Ja to wiem, ale spróbuj uświadomić to księdzu na podkarpackiej wsi ;-) Pomiędzy zachodem Polski i dużymi miastami, a wschodem i wiochami jest przepaść w podejściu księży do "ludu bożego" - to akurat sobie trzeba uświadomić.

Co do PROFI w sejmie, to ciekawy jestem czy mają w swoich aparatach i korzystają z przypisanej do osobnego przycisku funkcji "cancel AF" :-P .
A wyższych niskoszumiących czułości pomino uzywania lamp z pewnością używają.

Kurcze- miałem się już nie odzywać w tym wątku :oops:

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
rozio napisał/a:
Żeby to były milisekundy to by było bosko. Jak czasem się zacznie grzebac to kilka sekund to mało, jak wogóle nie odmówi posłuszeństwa.

Jak AF odmówi posłuszeństwa to jest MF najpewniejsza rzecz.

rozio napisał/a:
Ja to wiem, ale spróbuj uświadomić to księdzu na podkarpackiej wsi

Jak Ci taki ksiądz powie że masz nie kłapać lustrem to kupisz 4/3 olympusa czy samsunga? (ten co go jeszcze nie ma) Może jeszcze powiedzieć (przypadek z autopsji) że teraz są takie obiektywy że wszystkie zdjęcia można zrobić z chóru. On wie bo widział gościa co tak robił. Zachowasz się jak baranek boży i pójdziesz na chór? Ja robiłem swoje.

rozio napisał/a:
Co do PROFI w sejmie, to ciekawy jestem czy mają w swoich aparatach i korzystają z przypisanej do osobnego przycisku funkcji "cancel AF"

Nie wiem. Ale wiem, że tam ich stać na to aby zrobić 1000 zdjęć i wybrać dwa ostre.
Mnie na to nie stać, więc jak potrzeba to używam "Cancel AF".

Ktoś może wie po co w obiektywach canona i nikona, w których autofokus działa bezbłędnie istnieje funkcja ręcznego doostzania tak jak w pentaxach quick shift focus?
Jakoś nie chce mi się wierzyć że tylko dlatego by była ;-)
To czy ktoś z niej będzie korzystać czy nie to sprawa indywidualna.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Jacek S napisał/a:
Odnośnie użytecznego iso w nikonach i canonach oraz robienia bez lampy to wystarczy popatrzeć na konferencje prasowe w telewizorze - w nieco jaśniejszym sejmie niż większość kościołów. Mimo, że wszyscy PROFI używają canonów i nikonów to jakoś ciągle błyskają te flesze ;-)
I jadą na zielonym trybie.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
rozio napisał/a:
vertiico - powodzenia z mini studio w kościele

to było w żartach ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Pentagram, serio?

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Jacek S napisał/a:
Odnośnie użytecznego iso w nikonach i canonach oraz robienia bez lampy to wystarczy popatrzeć na konferencje prasowe w telewizorze - w nieco jaśniejszym sejmie niż większość kościołów. Mimo, że wszyscy PROFI używają canonów i nikonów to jakoś ciągle błyskają te flesze

bo moze czytali ze tak wlasnie PROFI robia, ;)

btw
zabawne jest jak o zachodzie słońca, nad morzem ludzie robia zdjęcia z użyciem lampy wbudowanej, tyle ze w kadrze tylko morze i niebo ;-)
To mozna jeszcze zrozumiec, ale rozbawil mnie gosciu, ktory przyszedl z lustrzanka XXX firmy ( ni ma reklamy :-P ) z lampa zew. i tak samo zrobił kilka fotek ;-) jak zauwazył że ledwie powstrzymuje sie ze smiechu to szybko wylaczyl lampe :mrgreen:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
gin z tonikiem napisał/a:
Mój szwagier-fotograf, jak najbardziej profi (bo sobie ostatnio sprawił C5d ), mówi z doświadczenia, że klienci którzy dużo mówią o sprzęcie, robią najmniej zdjęć...

"Z fotografią jest jak z seksem - im więcej ktoś o tym gada, tym mniejsze ma pojęcie"
[moja stara stopka].

mygosia napisał/a:
Z fotografią jest jak z seksem

Długo było o niczym, więc można się było spodziewać że zacznie się ciekawszy temat ;-)

Krzysztof  Dołączył: 23 Paź 2007
Jak kogoś interesują różnice w szybkości AF w różnych aparatach (ze standardami 50 mm):

K20D: http://1.1.1.3/bmi/www.po...82008181940.jpg
D300: http://1.1.1.4/bmi/www.po...72007131045.gif
A700: http://1.1.1.4/bmi/www.po...52007114448.gif
40D: http://1.1.1.1/bmi/www.po...02007125133.gif

Cytat
gin z tonikiem napisał/a:
Mój szwagier-fotograf, jak najbardziej profi (bo sobie ostatnio sprawił C5d ), mówi z doświadczenia, że klienci którzy dużo mówią o sprzęcie, robią najmniej zdjęć...

robią najmniej, bo znają się na sprzęcie i więcej zdjęć im wychodzi i nie muszą dodatkowych 2/3 wywalać :-P

Jacek S - jak użyjesz "Cancel AF" (żeby wyzwolić migawkę przy grzebiącym się Af- ie, który nie może trafić z ostrością) to chyba 2 na te 1000 wyjdą Ci ostre, a nie na odwrót ;-) .

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
rozio napisał/a:
Ma ktoś fotki ze ślubu z kościoła K10d na iso większym niż 800 ? Chętnie zobaczę.

Ano coś się znajdzie, iso1600, f4, 1/50

;-)

Aha- wyłącznie światło zastane- energooszczędnych parę żarówek. Niezbyt jasno.

:shock: - już nic nie piszę ;-) :-B

Skocz do: