DDspeed napisał/a:Według mnie da się dostać ME-Supera taniej niż za 200PLN.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Tyle samo wszystkiego, tylko wyświetlacz w celowniku jest LCD, a nie LED. Wizjer deczko mniejszy, ale lepiej się w nim ostrzy- inna matówka, nb. dająca się wyczyścić bez rozbiórki całego aparatu. Z obiektywami A ma jeszcze tryb program. Bardziej ergonomiczny też jest moim zdaniem .DDspeed napisał/a:mniej metalu, więcej plastiku, więcej automatyki etc
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
I bardzo dobrze. Bo wizjer ME Super jest moim zdaniem przereklamowany. Jest dobry do robienia wrazenia. A jak juz sie zdjecia robi, to troche denerwujace jest to bladzenie wzrokiem po wizjerze, zeby objac caly kadr. W Super A tego nie ma, za to jest klarowniej i jak pisze Dada, latwiej sie ostrzy.DDspeed napisał/a:karmazyniello, sądząc z Dimitrova to ma nieco mniejszy wizjer.
pozdrawiam,
dzerrry
karmazyniello napisał/a:Pentax Program A dużo większy jest i czy potrzebuję wydawać 200pln?
DDspeed napisał/a:Program A to późniejszy aparat i pewnie jest robiony według innych standardów (mniej metalu, więcej plastiku, więcej automatyki etc)
Program A też może, w trybie P.Yeti napisał/a:Program A i SuperA to minimalnie inne aparaty, oczywiście lepszy Super A, którego preferuję (choćby dlatego że może pracować z obiektywami D).
Przecież ME też ma matówkę z klinem.Yeti napisał/a:Troszeczkę większy od ME, także cięższy bo ma więcej metalu. A co do matówki to już nie ma dyskusji (jak dla mnie) w SuperA jest super, ma klin.
Pentax ME Super + MX + SMC M 35mm/f2 + SMC M 50mm/f1.4 + SMC M 28mm/f2.8 + Centon MC 50mm/f1.7 | Yashica Electro 35 Gs
My muzak: http://ddspeed.untergrund.net/
My photos: http://ddspeed.untergrund.net/pixelpost/
Z ostrzeniem nie powinienes miec zadnych problemow. Ale naprawde widzisz caly kadr jednym spojrzeniem?DDspeed napisał/a:dzerry, jakoś nie mam problemów, ani z kadrowaniem, ani z ostrzeniem w ME-Super.
pozdrawiam,
dzerrry
Jarek Dabrowski napisał/a:Program A też może, w trybie P.
CytatPrzecież ME też ma matówkę z klinem
DDspeed napisał/a:o ProgramA, który jest o klasę niżej od SuperA.
No to skąd te kategoryczne stwierdzenia ? Z twoją teorią pozwolę sobie kategorycznie się nie zgodzić. Super A ma w porównaniu do Program A tylko możliwość pracy w trybie Tv, a odczucia co do jego trwałości mam negatywne. Zwłaszcza trwałości przełączników rodzaju pracy, przycisków i zużycia baterii. Miałem SuperA i wolałem Program A, a Super zmienił właściciela.DDspeed napisał/a:nie miałem żadnego z serii A
Pentax ME Super + MX + SMC M 35mm/f2 + SMC M 50mm/f1.4 + SMC M 28mm/f2.8 + Centon MC 50mm/f1.7 | Yashica Electro 35 Gs
My muzak: http://ddspeed.untergrund.net/
My photos: http://ddspeed.untergrund.net/pixelpost/
Całkiem nienajgorzejDDspeed napisał/a:najlepiej się kadruje na cyfrowych Olympusach
DDspeed napisał/a:Dada, Tv, TTL lampy i 1/2000
dzerry, za dużo Contaxem focisz .dzerry napisał/a:A jak juz sie zdjecia robi, to troche denerwujace jest to bladzenie wzrokiem po wizjerze, zeby objac caly kadr.
szkło w połowie pełne
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Właśnie popatrzyłem sobie przez wizjer ME S (w zeszłym tygodniu zakupiłem "prawie nówkę" na Al... - skutki uboczne zaglądania na to Forum ) i faktycznie jakoś tak niewygodnie mi się kadruje. Porównując z Contaksem 159 mm, wizjer wydaje się być mniejszy i ciemniejszy (choć patrząc do specyfikacji, ME S powinien mieć większy wizjer od 159mm). Może to kwestia nisko położonego punktu ocznego?Samp napisał/a:O, ja też nie ogarniam całości kadru w ME Superze.
O zgrozo...
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7