valdi99  Dołączył: 08 Cze 2006
Ile czasu ładujecie akum. w K10D?
Pytanie jak w temacie, aku i ładowarka oryginalne od K10D.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
2-2,5 godziny.

Pierwszy raz ze 3.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Aż zgaśnie dioda. ;)

bobanr  Dołączył: 01 Sie 2008
Jak zapomnę odpiąć to i całą noc. Generalnie nie mierzę czasu, ale ok 5godz.

Inna sprawa to, to że już pewnie jest dawno naładowany.

Dzięki.

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
Cytat
Ile czasu ładujecie akum. w K10D?

Zależy który i na ile jest rozładowany.
Ale bardzo dobra odpowiedź już padła:
luhso napisał/a:
Aż zgaśnie dioda. ;)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja się nie boję zostawiać na dłużej. Skoro ładowarka jest na tyle inteligentna, żeby zgasić diodę, to ładowanie pewnie też przerywa kiedy trzeba.

dsk napisał/a:
Skoro ładowarka jest na tyle inteligentna, żeby zgasić diodę, to ładowanie pewnie też przerywa ładowanie kiedy trzeba.

O to mi w sumie chodziło.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
jak zgaśnie dioda, to pewnie aku ma coś koło 80-85% naładowania - ostatnio miałem taki motyw, że podpiąłem na chwilę aku do ładowarki, odpiąłem po zgaśnięciu diody i niestety, ale aku nie utrzymał nawet 200 zdjęć... Poprzednio kiedy ładowałem ok 3-4 godzin, zrobiłem coś koło 400 zdjęć na przestrzeni 3 tygodni - bezproblemowo.

Grendel napisał/a:
jak zgaśnie dioda, to pewnie aku ma coś koło 80-85% naładowania
Grendel napisał/a:
Poprzednio kiedy ładowałem ok 3-4 godzin, zrobiłem coś koło 400 zdjęć na przestrzeni 3 tygodni - bezproblemowo.

Sugerujesz, żeby jednak zostawiać na dłużej, mimo, że ładowarka sygnalizuje ukończenie ładowania? Na chłopski rozum to oznacza zgaśnięcie diody...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pkosela napisał/a:
Sugerujesz, żeby jednak zostawiać na dłużej, mimo, że ładowarka sygnalizuje ukończenie ładowania? Na chłopski rozum to oznacza zgaśnięcie diody...

Na pewno jest podtrzymanie minimalnym prądem tak, że może się doładować.

to tak jak z komórką - można odłączyć zaraz po zgaśnięciu informacji o ładowaniu, ale praktyka pokazuje, że zostawienie jej na podtrzymaniu przez noc, daje dużo lepsze efekty.

plwk, Grendel, człowiek uczy się całe życie... :-B

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
A jak ze stanem waszych baterii? U mnie, max 360-400 zdjęć. (bez flesza)- w średniej temperaturze 20-25 stopni.

W nocy nad morzem, tylko 100 pstryków po 5-10 sec każdy. (5-10 stopni)

U mnie (na razie) sporo ponad 500 bez bólu (i flesza), ale z użyciem AF, oglądaniem na LCD, kasowaniem, digital preview etc.

Doświadczenie z wczoraj - zdjęcia z flashem praktycznie cały czas, aku w k10d siadł coś po ok 350-400 zdjęciach (sprawdzę wieczorkiem) co ciekawe - akumulatory w lampie wytrzymały dłużej :) (maplin 2500) co wskazuje na prądożerność autofocusa w słabych warunkach oświetleniowych. Wielokrotnie byłem zmuszony niestety przechodzić na MF dla świętego spokoju (i ciszy w czasie mszy :)).

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Mały OT.

Baterie i wskaźnik zużycia płatają niezłe figle. Oryginał Pentaxa rozładował się w sobotę. Założyłem zamiennik. Po kilkudziesięciu zdjęciach rozładował się zamiennik. Założyłem oryginał (nie ładowałem go) i znów działa. Nie zbadane są wyroki zasilania.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
jorge.martinez napisał/a:
Mały OT

A ja ostatnio pojechałem na 10 dni na wakacje i nie wziąłem ładowarki (nie celowo bynajmniej). Na dodatek jeden aku miałem już rozładowany - dobrze mówią, że skleroza nie boli.
Miałem natomiast ładowarkę do paluszków i takież akumulatory. wkurzyłem się i po naładowaniu tychże na full połączyłem 8 sztuk szeregowo (rurka z papieru czyni cuda), do tego dwa kabelki, gumka, osłonka od aku pentaxa i .....włala, następne setki zdjęć na karcie!
Ile czasu się ładowało to nikt nie wie, podłączone było przez noc, nic się nie grzało, a jak napięcie na paluszkach spadło, tudzież na D-LI50 wzrosło, to się samo przestało ładować.
Wot, tiochnika....

Skocz do: