macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Picasa 3
Aż dziwne że jeszcze nikt nie dodał.

Wszyscy rzucili się na Google Chrome, a korporacja cichaczem pogrzebała w Picasie :-)

Picasa 3 (beta, a jak) jest do ściągnięcia stąd

Jak na razie program ani razu mi się nie wykrzaczył.

Z nowości:

-katalogi w picasie mogą byś automatycznie synchronizowane z odpowiadającym im albumem na serwerach google'a (czyli zmiany w picasie będą automatycznie stosowane w picasaweb)

-można dodać do zdjęć współrzędne miejsca w którym je zrobiliśmy. Trzeba mieć tylko zainstalowaną aplikację Google Earth. Proces wygląda tak: zaznaczamy kilka zdjęć, klikamy Geo-Tag (uruchamia się google earth), ustawiamy celownik w miejscu w którym zrobiliśmy zdjęcie i klikamy geo-tag albo geo-tag all.

-ze zdjęć możemy robić filmy

-możemy kazać picasie pokazać tylko zdjęcia z twarzami

Oprócz Picasy instaluje się też mała przeglądarka plików udostępniająca część opcji z matczynego programu.

Jeśli ktoś jest ciekawy co jeszcze nowego dodali, niech zerknie tutaj.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Pobrałem jutro się pobawię...

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
I biorąc pod uwagę ciekawostke z chrome poczytajcie licencję ;-)

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
W poprzedniej wersji denerwowało mnie "poprawianie" zdjęć na siłę - nie dało się tego wyłączyć, a przecież od poprawiania lub pogarszania jestem ja, a nie jakiś głupi automat (w praktyce chyba coś na kształt automatycznych poziomów). W tej wersji, przy pierwszym rzucie oka, tego nie zauważyłem.

Potencjalnie bardzo ciekawy jest stempelek do naprawiania rys, usuwanie plamek itp., bo w naprawianym miejscu pokazuje to, czym je chcemy ewentualnie wypełnić Na razie chyba nie działa idealnie, ale gdybym się w końcu zdecydował zabrać za stare negatywy, to może być jak znalazł.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
espresso napisał/a:
widzi RAW z K20D

Przecież Picasa 2 też widzi RAW z K20.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zdano napisał/a:
Przecież Picasa 2 też widzi RAW z K20.
wersja 2.60 nie widzi.

argawen napisał/a:
wersja 2.60 nie widzi

Trzeba uaktualnić do 2.7

espresso napisał/a:
to znaczy widział, tylko inaczej

Faktycznie masz rację, coś te kolory są trochę dziwne.
Nie używam Picasy do przeglądania, a tym bardziej obróbki RAW i wcześniej się nie przyglądałem jak pokazuje.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
A jak z szybkością działania? Porównywalna z Picasą 2? Powodem mojej rezygnacji z "2" było to, że niezbyt szybko odnajdywała nowe zdjęcia na dyskach, które miała obserwować, a poza tym - przekręcała kolory w tiffach

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Jeśli to kogoś interesuje to jest finalna wersja pl.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Widzi nie tylko raw'y ale i exif'y z rawów. działa fajnie, tylko nie wiem czemu 1. sama rozjaśnia ciemne zdjęcia 2. nie można przyciemnić, tylko rozjaśnianie dostępne.

Ale jak się dobrze zrobi zdjęcia, to bardzo wygodna w działaniu i szybka. No i w kilka kliknięć eksportuje pliki do albumu w necie. Np. zrobiłem siostrzenicy 200 zdjęć, bo siostra prosiła i wystarczy pokasować nieudane, łatwo skorygować ekspozycję i wysłać linka do albumu, żeby sobie mogła mama obejrzeć. Bardzo wygodne, gdyby nie to rozjaśnianie

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
Dlaczego mi nie zapisuje zmian w picassie?
Jak otworze zdjecie w innym programu to wyskakuje orginał, a jak w picassie to wyskakuje po edycji ktora zastosowałem.
Jak to zrobic?
I jak sie zmienia rozdielczość w picassie?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
pinus, musisz kliknąć na "Zapisz zmiany", wtedy utworzy ukryty podfolder "Originals" i tam przeniesie oryginalny plik, a w miejscu oryginalnego będzie zmieniony o identycznej nazwie.
Co do zmiany rozdzielczości - służy do tego funkcja "Eksport". Akurat Picasa nie jest najlepszym do tego narzędziem, gdyż przy zmianie rozdzielczości ZAWSZE powstają nowe pliki w innym folderze i wybór rozdzielczości jest mocno ograniczony.

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
dzieki pawelek-79 troche mnei denerwowala ta picassa - ale ma bardzo fajne funkcje przy obrobce - szybko i łatwo mozna cos poprawic

Skocz do: