janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
O przestrzeganiu regulaminu.
Przeglądając forum nasunęło mi się pewne spostrzeżenie. Otóż ilekroć jakiś nowy użytkownik zada pytanie typu "jaki obiektyw kupić" lub "mam problem z AF, co robić?" to jest przez forumowiczów z dłuższym stażem karcony (słusznie, bo postępuje niezgodnie z regulaminem) i odsyłany do wyszukiwarki. A to już moim zdaniem jest niewłaściwe i sprzeczne z regulaminem.
Pkt. 6 Nie odsyłaj pytającego do wyszukiwarki. Podaj skrót do odpowiedniego wątku, jeżeli go znajdziesz. W przeciwnym razie lepiej nic nie pisz.
Zgodnie z tym, należało by w przypadku gdy temat się powtarza, podać odpowiedni link i dopiero wtedy zamknąć dany wątek. A na ogół to wygląda tak: "Było już o tym wiele razy, poszukaj sobie na forum." Szczególnie nieelegancko wygląda taka sytuacja, gdy tego rodzaju porad udziela moderator lub admin. Więc jak to jest z tym przestrzeganiem regulaminu, są równi i równiejsi? ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
janek_wu napisał/a:
Zgodnie z tym, należało by w przypadku gdy temat się powtarza, podać odpowiedni link i dopiero wtedy zamknąć dany wątek. A na ogół to wygląda tak: "Było już o tym wiele razy, poszukaj sobie na forum."
- tak ? Podaj przyklady> TYM bardziej jak piszesz ze :
janek_wu napisał/a:
A na ogół to wygląda tak: "Było już o tym wiele razy, poszukaj sobie na forum."

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
janek_wu,
czepiasz sie ;)

btw: bardziej mnie wkurza sytuacja, jaka mi sie dwa razy w giełdzie przytrafiła.
widze okazje, rezerwuje, po kilku godzinach chce skończyć interes - wracam do giełdy, a tu wątka niet. Był i sie zmył... oczywiście z namiarem na sprzedającego i moją ofertą.

nie powinno sie tak dziać.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
H.M. napisał/a:

Ludzie chcieli zniesienia akceptacji w giełdzie, ale warunkiem było wstawianie tylko zgodnych z regulaminem ofert. Od początku było mówione, że te niezgodne z regulaminem lecą w kosmos.

OK. rozumiem...
Jest Fair jak leci sama oferta, ale jak pod ofertą zrobi sie już pare postów, to modzi mogli by się wykazać odrobiną wyrozumiałości i z automatu ustawić date - bo głównie o to chyba chodzi.

Też ok. by było gdyby w giełdzie nie było możliwości edytowania i usówania swoich postów.

Fafniak napisał/a:
tak ? Podaj przyklady> TYM bardziej jak piszesz ze :
janek_wu napisał/a:
A na ogół to wygląda tak: "Było już o tym wiele razy, poszukaj sobie na forum."
Nieprezyzyjnie się wyraziłem. Nie jest to statystyczną normą ale tak się zdarza. Parę razy się z tym spotkałem, nie chodzi mi o jakieś konkretne przypadki tylko o to jak się ma do takich sytuacji regulamin?
Przykład? Na pytanie o jakieś obiektywy i inne duperele taka była odpowiedź:
Cytat
mam wrzenie ze jakbys pozcytal forum to chyba na wieel spraw znajdziesz odpowiedz..
A zgodnie z regulaminem powinno być tak: Podaj skrót do odpowiedniego wątku, jeżeli go znajdziesz. W przeciwnym razie lepiej nic nie pisz.
Nie chcę tu generalizować ale czasem bardziej zaśmiecają forum niektóre odpowiedzi (bo człowiek zagląda z ciekawości, że sam się dowie czegoś pożytecznego w temacie a tu tym czasem kolejny odsyłacz do szukajki) niż pytania lajkoników. Ale ogólnie jest w porządku i sympatycznie. :-B

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
H.M. napisał/a:
Był i sie zmył... oczywiście z namiarem na sprzedającego i moją ofertą.
Oczywiście, że nie powinno. Kieruj pretensje do sprzedającego.
janek_wu napisał/a:
Otóż ilekroć jakiś nowy użytkownik zada pytanie typu "jaki obiektyw kupić" lub "mam problem z AF, co robić?" to jest przez forumowiczów z dłuższym stażem karcony (słusznie, bo postępuje niezgodnie z regulaminem) i odsyłany do wyszukiwarki.
Jeśli modzi zamykają temat, to praktycznie zawsze pojawiają się linki to istniejących tematów, czy to podane wczesniej przez kogoś innego, czy też przez zamykającego.

Jarek Dabrowski,
Cytat
Oczywiście, że nie powinno. Kieruj pretensje do sprzedającego.

No właśnie, dlatego, że nie wiem czy to efekt moderacji, czy złej woli sprzedającego, dobrze by było wprowadzić niemożliwość edycji i usówania postów w dziale giełda.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Jeśli modzi zamykają temat, to praktycznie zawsze pojawiają się linki to istniejących tematów, czy to podane wczesniej przez kogoś innego, czy też przez zamykającego.

W porządku, Jarku do zamykania wątków nie mam uwag, tylko do odpowiedzi odsyłających do wyszukiwarki bez wskazania żadnego wątku (choć regulamin tego wymaga tak samo jak nie powielania watków). W gruncie rzeczy to o wszystkim już pewnie było napisane ale czasami trudno znaleźć konkretny wątek dający wyczerpującą odpowiedź na nurtujący problem. :-)

H.M. napisał/a:
No właśnie, dlatego, że nie wiem czy to efekt moderacji,
Jeśli zniknął cały wątek, to na pewno efekt moderacji. Oferta sprzedaży była niezgodna z regulaminem - więc wątek poleciał do kosza.

Z moich obserwacji wynika, że dopóki posty nie leciały w kosmos, ludzie się nie przejmowali i ok. 50% trzeba było za nich poprawiać. Teraz - raz na kilka dni...

Z tego co się orientuję to nie można usuwać swoich postów, o ile nie są ostatnimi w wątku (nie mam jak tego sprawdzić, bo kolorowi mają troszkę inaczej). A i na edycję jest okreslony czas, później już nie można.

faktycznie nie można usuwać.
Troche sie pozaliłem, bo mi uciekły okazje, ale generalnie i tak uważam, że jest bardzo OK. :-B :-B :-B :-B :-B

janek_wu, akurat przytoczyles moja wypowiedz - Moze wyjasnie dlaczego tak pisze. Nie mam zamiaru odwalac za kazdego lenia pracy zwiazanej z wyszukiwarka. Nie zamykam watku tylko zwracam grzecznie uwage ze jest opcja szukaj. To ze jest zapis w regulaminie ktory zacytowales
janek_wu napisał/a:
Pkt. 6 Nie odsyłaj pytającego do wyszukiwarki. Podaj skrót do odpowiedniego wątku, jeżeli go znajdziesz. W przeciwnym razie lepiej nic nie pisz.
- to jest prawda i z premedytacja ja lamie bo sie z nia niezgadzam.
Zanim napisalem COKOLWIEK na forum Garniak.pl (czy jakos tak) to przebrnalem przez chyba wszystkie posty jakie mieli dotyczace spraw mnie inetresujacych) wyszukiwarke meczylem cholernie dlugo.
Niestety wiekszosc nowych forumowiczow zadaje pytanie kompletnie beztrosko bo i tak odpowiedza a wyszukiwarka jest zbednym gadzetem.
Nie pasuje ci taka moja postawa - prosze zglos to do innych kolorowych - dadza mi ostrzezenie - wisi mi to...
NIE DLA LENI !!!!!!
Napisze jeszce raz- nie zamknalem tego watku bo wlasnie brak byl linku do pasujacych tematow
I BEDE TAK PISAL DO TYCH KTORZY LENIWIE MAJA W D... ZES JEST COS TAKIEGO JAK WYSZUKIWARKA - a podawanie w takich watkach linkow do tematow jest tylko potwierdzaniem ze nieoplaca sie szukac - i tak zrobia to za ciebie... :evil:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak, zgadzam się z tobą w każdym zdaniu. Robię tak samo, szukając odpowiedzi.
Z jedną uwagą.
Nasza wyszukiwarka będzie dobra, ale po uporządkowaniu wątków z niepotrzebnych postów, nie związanych z tematem wątku. Czasami jest tego bardzo dużo.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Fafniak napisał/a:
- to jest prawda i z premedytacja ja lamie bo sie z nia niezgadzam.

Fafniak, czy Ty w ogóle przeczytałeś to co napisałeś przed wysłaniem?! Przecież to jest niedopusczalne, tym bardziej, że nad awatarem masz zielony kolorek :evil: Jakże to? Jedne punkty regulaminu można sobie przestrzegać a inne łamać??? Wedle własnego widzimisię? To każdy tak może, czy tylko Ty, bo jesteś modem na forum?
Na temat regulaminu toczyły się długie dyskusje na zamkniętym forum dla kolorowych, a potem także na otwartym. Wtedy trzeba było dyskutować i zgłaszać wnioski i podawać argumenty. A teraz regulamin jest i tyle - chcesz go zmienić, to reaktywuj odpowiedni temat i tam wykaż, że tak trzeba. A nie ciepłym moczem traktujesz wynegocjowane ustalenia, bo Ci się one nie podobają.
Więc może sam sobie za ten post (i ten, o którym jest dyskusja) czerwoną wstążeczkę pod obrazkiem wstaw .

matb, alez prosze bardzo - dam sobie 3 wiesz dlaczego? Napisze....
Bo Oslabia mnie to co sie tu dzieje - oslabia mnie caigle czepialstwo niektorych , oslabiaja mnie klotnie
matb, - masz takze w tym swoj udzial

[ Dodano: 2008-09-04, 19:41 ]
No niestety 3 nie moglem sobie dac :evilsmile:
zegnam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Prawdę mówiąc (pisząc) ostatnio gdy widzę jakieś pytanie zadane po raz trzysta dwudziesty ósmy to je po prostu ignoruję :oops:

Rozwiązanie jest proste - jak się pojawia post lenia, trzeba zastosować metodę plwk. Bo, szczerze mówiąc, mi się powoli odechciewa wyszukiwania linków i zamykania tematów - i z chęcią bym robił tak samo jak Fafniak (tylko boję się, że matb na mnie nakrzyczy).

Mateusz, chcesz zamienić się kolorami?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ignorowanie to świetna metoda wychowywania :-)

Oczywiście po podpowiedzeniu, że jest cośt akiego jak wyszukiwarka.

Wszyscy baaaardzo szybko by się nauczyli z niej korzystać, ale jeden warunek musiałby być - ignorować by musieli wszyscy konsekwentnie.
Bo jak ludzi zaczną odpowiadać, to nie będzie to zbyt wychowawcze ;-)

Ale jak sądzę - na razie to nie realne...

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Goraco się robi, chyba niepotrzebnie. Przyznam się, ze pod wpływem gorącej wypowiedzi Fafniaka po raz pierwszy przeczytalem regulamin Forum od deski do deski :oops: Mój urzędniczy umysł mówi mi jasno, jest zasada, trzeba ją przestrzegać. Zatem nie odsyłajmy nikogo do wyszukiwarki. Rozumiem, że czytanie kolejnego postu dotyczącego dziwnych, czarnych plam na zdjeciach może być irytujace. Ale pytam, czy trzeba na każdy taki post odpowiadać? jeżeli my nie mamy ochoty to na 100% znajdzie sie ktos inny kto to zrobi.

P.S. Właśnie włączył mi sie "komplikator" :-) Zaczynam sie zastanawiać, Czy nalezy traktowąc punkt 6 jako zasadę czy tylko jako sugestie dobrego zachowania. Bo tak zatytułowana jest ta część regulaminu.

Przepraszam Fafniak, wcale Cię nie chciałem krytykować ani obrazić tylko na tym przykładzie pokazać słabe strony regulaminu. :-B Myślałem, że w Hyde Parku sobie można pogadać na luzie ale niektórzy bardzo emocjonalnie odbierają błahe sugestie. :-/ Są dwa wyjścia w opisanej sytuacji - ignorowanie notorycznych pytań albo skreślenie z regulaminu pkt. 6. Wcale się nie czepiam ale po co taki zapis który kogoś ma drażnić i być świadomie łamany? A najlepiej ten wątek zamknąć albo wywalić bo wzbudza niepotrzebne animozje.

Skocz do: